Yalnız Mesajı Göster

Eskişehir Yöresi Yemekleri ve Tarifleri

Eski 06-22-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Eskişehir Yöresi Yemekleri ve Tarifleri




Göbete
İlk önce un maya kullanılmadan yoğurt ve margarinle yoğrulur Elde edilen hamur ikiye ayrılır Hamurun yarısı açılarak siniye yerleştirilir Daha önceden hazırlanan iç malzeme, kavrulmuş kıyma, karabiber ve haşlanmış pirinç hamurun üzerine sürülür Hamurun öteki yarısı ise iç malzemenin üzerine serilir Hamurun kenarları birleştirilir Üzerine yumurta sarısı sürülür Hamur baklava dilimleri haline geldikten sonra tepsi içerisinde fırında pişirilir

Pasa
Pancar yapraklarından yapılır Pancar yaprakları yıkanıp haşlandıktan sonra kıyılır, yağda kavrulup üzerine yumurta kırılır

Acı-gıcı
Acı- gıcı denilen (ısırganotu) otun uzun yapraklarından yapılır Dolma içi gibi bulgur, kavurma, tuz, baharat atılıp hazırlanan iç, yaprak sarar gibi sarılıp tencereye yerleştirilerek pişirilir

Ağzı Açık
Katmer hamuru son kez iyice açıldıktan sonra kareler şeklinde 10x10 cm boyutunda kesilir İçine haşlanmış mercimek, tuz, karabiber karışımı konur Karenin iki kenarı, dikdörtgen olacak biçimde kapatılır Alt ve üst kenarları açık kalır Bunlar, yağlanmış tepsiye dizilir Fırında pişirilir


Mercimekli Mantı
Un, tuz, 1 yumurta ve suyla hamur yoğrulur Yufka açılır Kareler şeklinde kesilir İçine haşlanmış mercimek, tuz, karabiber karışımı konur Her kare ayrı ayrı mantı biçiminde kapatıldıktan sonra yağlanmış tepsiye dizilir Ocağın üzerinde çevire çevire altı kızartılır Sonra üzerine kaynayan su konup pişirilir Sarmısaklı yoğurtla servis yapılır Üzerine yağ gezdirilir


Yufkalı Büryan
Piliç haşlanarak, kemiklerinden ayrılarak, iri olarak parçalanır Diğer tarafta zeytinyağında önce bademler kızartılarak bir tabağa alınır Soğan aynı yağda sarartılır Haşlanmış pirinç ilave edilerek 1-2 dakika karıştırılır Tavuk suyu 3 bardak ilave edilir Pilav gisi pişirilir Suyunu çekince üzerine diğer iç malzeme eklenir (et, badem, baharat) Yoğrulan hamur baklava usulü nişasta ve un ile tek tek açılarak ve araları yağlanarak 4 yufka tepsiye kenarları taşırılarak döşenir Ortasına hazırlanan iç konur Diğer 4 yufka buruşturularak, üstüste yağlanarak konur Alttan taşırılan yufkalar kenarları kıvrılarak kapatılır Üzeri yağlanır Sıcak fırında üzeri pembeleşinceye kadar pişirilir Sıcak olarak servis yapılır


Katlama Böreği
Un, yoğurt, sıvı yağ, su ve tuz karıştırılarak yumak haline getirilip dinlendirilir Biraz un ve nişasta ile tavlanıp, yedi pazı (yufka) açılır Açılan her pazı yağlanır Sonra bu pazılar rulo haline getirilir ve birer parmak arayla kesilir Kesilen hamurlar tekrar açılır ve bol yağda kızartılır Kabarması için de göbek kısmına kaşıkla hafifçe vurulur Piştikten sonra üzerine bir miktar toz ya da pudra şeker ilave edilerek servis yapılır


Harşıl
Ispanak yıkanıp süzülür ve haşlanır, haşlanmış ıspanak püre haline getirilir, yoğurt ince kıyılmış taze soğan ve çerkez tuzu ilave edilerek karıştırılır, bu karışım ıspanakla karıştırıldıktan sonra haşlanmış iki adet yumurta ile süslenip servise sunulur


Bamya Çorbası
Bamyalar 1 peçete arasında ovulur (Kenar kılçıklarının çıkması için) 1 tencere üzerine çıkacak kadar su konur Bir tutam tuz atılıp yarım saat haşlanır İplerinden sıyrılıp hazırlanır, kuşbaşından küçük doğranmış etlerde ayrı bir kapta haşlanır soğan yağda pembeleştirilir Sulandırılmış salça ilave edilir, 1 taşım kaynatılıp et suyu dökülür kaynamaya başlayınca limon suyu dökülür Haşlanmış bamya ve etlerde dökülür Tuz koyup yarım saat pişirilir Servise hazırlanır


Tutmaç
Ayıklanıp yıkanmış olan yeşil mercimek biraz suda iyice haşlanır Üzerine 4 bardak su veya et suyu ilave edilerek kaynatılır Kaynamakta olan mercimeğe iki su bardağı erişte (ev makarnası) ilave edilerek pişirilir, kabarmaya bırakılır 4 çorba kaşığı tereyağ veya margarin eritilerek yarpız içine atılıp kavrulur ve yemeğe dökülür İki diş sarmısak katılıp üzerine yoğurt ilave edilip karıştırılarak servis yapılır


Kapama
1 bütün tavuk
3 su bardağı pirinç
2 çorba kaşığı tereyağı
45 su bardağı tavuk suyu
Tuz, karabiber

1 Tavuğu temizleyip yıkayın Bir tencereye alıp 4 bardak su ekleyin ve tavuğu haşlayın Pişince, suyunu süzerek başka bir kaba alın Tavuğu iri parçalara ayırın
2 Pirinci tuzlu sıcak suda 15 dakika bekletin İyice yıkayıp süzün Karnıyarık tenceresinde tereyağını kızdırın Pirinci ilave edip şeffaşlaşıncaya kadar kavurun Tavuk suyuna su ekleyerek 45 su bardağına tamamlayın Pirince ekleyip tuz serpin ve pilavı pişirin
3 Pilavı fırın tepsisine alın Üzerine tavuk parçalarını yerleştirip fırına verin Tavuklar kızarıncaya kadar pişirin


ÇİĞ BÖREK

Malzemeler:
- 10 kahve fincanı un,
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı,
- 2 yemek kaşığı yoğurt,
- 1 adet yumurta,
- 1 yemek kaşığı sirke,
- Tuz,
- 2 su bardağı sıvıyağ,

İçi için :
- 1/2 kg yağsız dana kıyma,
- 1 adet soğan,
- Tuz, karabiber


Yapılışı:
Soğanı rendeleyip tuz ve karabiberle iyice karıştırın 1 kahve fincanı su ilave edin Unun ortasını açıp yoğurt, zeytinyağı, yumurta, sirke ve tuzu ilave edip hamuru yoğurun Ceviz büyüklüğünde bezeler yapıp 20 dakika dinlendirin Unlu hamur tahtası üzerinde 18-20 cm çapında açın Açtığınız yuvarlak hamurun bir tarafına kıymalı harçtan ilave edip diğer tarafı ile kapatın Kenarını ruletle çıkartın Kızdırılmış sıvıyağda her iki tarafını kızartın Sıcak olarak servis yapın



Alıntı Yaparak Cevapla