06-21-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Çanakkale...
Çanakkale Türkiye’nin Kuzeybatı yönünde Gelibolu yarımadası ve Anadolu’nun uzantısı olan Biga yarımadası üzerinde toprakları olan bir ilmizdir
Yüz ölçümü 9 737 kilometrekaredir Güneydoğu yönünde Balıke-
sir,batıda Ege denizi,kuzeybatıda Edirne ili,kuzeyde Tekirdağ ili ile Marmara denizi tarafından çevrelenmiştir
Nüfus ve İdari Bölüm:
Merkezle birlikte 12 ilçe,568 köy ve 34 belediye bulunmak-
tadır İlçeleri;Ayvacık,Bayramiç,Biga,Bozcaada ,Gökç eada,Çan,Eceabat, Ezine,Gelibolu,Lapseki ve Yenice’dir
İklim:
Çanakkale ilinde Akdeniz ve Karadeniz iklimlerinin geçiş iklimi hüküm sürmektedir Yağışlar genellikle bahar ve kış aylarında görülür Yazlar kurak ve sıcaktır Kuzey rüzgarları hakimdir
Ekonomik Yapısı:
Çanakkale’de üretim yapılan tarım alnları %55 oranındadır
Hububat,ayçiçeği,zeytin,sebze ve meyve,üzüm üretimi ile hayvancılık en önemli gelir kaynağıdır
Çanakkale balıkçılık bakımından önemli potansiyele sahiptir
Ayçiçeği Çanakkale’nin önemli tarım ürünlerindendir
Sosyal Yapı:
Çanakkale’nin nüfusu yaklaşık 450 000’dir Ülkemizin bazı bölgelerine göre oldukça gelişmiş bir ildir Önemli sorunları yoktur Eğitim ve öğretim durumu Türkiye ortalamalarına göre yüksek düzeydedir Kuruluşu yeni olmakla beraber her geçen gün gelişen 18 Mart Üniversitesi ilin sosyal yapısının yükselmesine neden olan bir eğitim kuruluşudur
18 Mart Üniversitesi rektörlüğü
Kültür ve Turizm:
Çanakkale ili tarihi boyunca önemli kültürlere sahne olmuştur
Sahip olduğu turistik,tarihi ve kültürel zenginlikleri yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmiştir
|
|
|