|  07-07-2012 | #1 | 
	| 
Prof. Dr. Sinsi
 | 
				  Rıza Nur ( 1879)- (1942) 

Rıza Nur 1879 yılında Sinop'ta doğdu İlköğrenimini Sinop'ta yaptıktan sonra İstanbul'a gelerek Soğukçeşme Askeri Rüştiyesi'ne girdi  Sonra Tıbbiye İdadisi'ni (Tıp Lisesi) ve Mekteb-i Tıbbiyei Şahane'yi (Askeri Tıp Okulu) tabip yüzbaşı olarak bitirdi  1901 yılında Gülhane hastanesinde (Askeri Tıp Akademisi) staj yaparken çalışkanlığı ile Alman hocaların ilgisini çekti ve orada asistan oldu  Önce Prof  Dr  Deike Paşa'nın yanında çalıştı, sonra cerrahi kısmına geçti  Prof  Dr  Wietin Paşa'nın yanında çalışarak operatör oldu  Bu arada fenni sünnet usul ve aletlerini anlatan özgün bir kitap yazdı  Önce padişaha sunulan kitap sonra yayımlandı ve Prof  Wieting tarafından bir kısmı Almanca'ya çevrildi  1903'te Rumeli Zibefçe gümrük kapısına bakteriyolog atanan Dr  Rıza Nur 1905'te Gülhane'ye yardımcı öğretmen, 1907'de Askeri Tıbbiye'ye cerrahi hocası oldu  Meşrutiyet'in ilanından sonra yapılan seçimlerde Sinop'tan milletvekili seçilerek Meclis'e girdi  1908 yılında Birinci İcra Vekilleri Heyetinde Maarif Vekiliydi   

1920'de Sovyetler'le dostluk ve yardım antlaşması yapmak üzere Moskova'ya gönderilen heyete delege olarak katıldı
  Cumhuriyet'in ilanına kadar bütün hükümetlerde Sıhhiye vekili olarak görev aldı  Lozan Konferansı'na ikinci delege olarak katıldı  İkinci dönemde yeniden Sinop milletvekili olarak Meclis'te yer aldı  14 cilt tutan Türk Tarihi'ni bu sıralarda yazdı  1926'da Sinop'ta bir kütüphane kurarak, gelir kaynakları ile birlikte maarife vakfetti  Dr  Rıza Nur İstanbul'da 1942 yılında öldü  

ESERLERİ

Yeni Usulü Hitan (sünnet) ve Yeni Kıskaç (1909), Fenni Cerrahi Ortopedi (1910), Gurbet Dağarcığı (1919), Hürriyet ve İtilaf nasıl doğdu nasıl öldü? (1919), Türk Tarihi (1924-1926, 14 cilt, 12 cildi basıldı), Oğuzname (1928), Namık Kemal(1936), Hayat ve Hatıratım(1968)

Hayat ve Hatıratım

Rıza Nur Kendini Anlatıyor

Rıza Nur, Abdurrahman Dilipak

İşaret Yayınları / Belgelerle Yakın Tarih Dizisi

Hayat ve Hatıratım

Cilt: 3

Rıza Nur-Atatürk Kavgası

Rıza Nur - Abdurrahman Dilipak

Dr
  Rıza Nur'un Lozan Hatıraları 
 Rıza Nur

Boğaziçi Yayınları / Hatıra Serisi

İsmet'e beş on defa söyledim: "Bu muahedeyi yaptık
  Bunda türlü gayeler vardır    Muahedenin tatbikatının bu gayelere doğru fiilen yürütülebilmesi için "muahedenin tatbikatı komisyonu" diye bir komisyon yap  Bir de bu gayeleri gizli olarak yazalım, bu komisyona ver  Başvekil idi, yapardı, yapmadı  Halbuki bir yıl sonra Yunanistan buna benzer bir heyet yaptı   

Dr
  Rıza Nur'un Moskova - Sakarya Hatıraları 
 Rıza Nur

Boğaziçi Yayınları / Hatıra Serisi

Enver Paşa karşımızda

Kayseriler bizi kazıklıyor

Sivasta muhteşem karşılama

Vali deli Hamid

Kazım Kaarabekir'in büyük hizmetleri

Ahali Mustafa Suphi'ye tükürmüş

Gümrüde hala Türk askeri var

Tiflis Aşık Garibin diyarı

Azerileri esarete Halil Paşa'mı düşürdü

Ermeni istasyon şefinin oyunu

Karahanın karısı Enver'e aşık

Korkmazof Karahandan ermeni çıkmaz mı?

Beş milyon mermi alıyoruz

Stalin'den para istiyoruz

Komünistler sarayda şampanya içiyor

Yunan taaruzu meclisi karıştırdı

Cephe çöküyor

Müslümanlar ayağımıza kapanıp "bizi kurtarın " diyorlar

İnönü birtürlü durumu anlamıyor

Bir zabit düşmanın kaçtığını haber veriyor ancak o zaman uyanıyor

Mustafa Kemal başkumandan

vs
  vs   
 - Dr
  Rıza Nur- 

Hürriyet ve İtitlaf Fırkası Nasıl Doğdu? Nasıl Öldü?

Rıza Nur

Kitabevi Yayınları

Cemiyet-i Hafiye

Gizli Örgüt

Rıza Nur

| 
	|  |   |