06-23-2012
|
#3
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Deli Dana & Creuzfeld Jakop Hastalığı
BSE Hastalığı Nasıl Birdenbire ve Neden Sadece İngiltere’de Ortaya Çıktı?
Epidemiyolojik çalışmalar, sığır populasyonunun hastalığa et ve kemik unu şeklinde geviş getiren hayvan orijinli protein kapsayan yemler aracılığıyla yakalandığını göstermiştir Koyunlarda görülen scrapie hastalığına yol açan prion benzeri bir ajanın, bu yemlerle sığırlara geçtiği anlaşılmıştır Söz konusu yemlerin hazırlanmasında özellikle koyunların sakatatları kullanılmıştır Burada, ayrıca yemlerin hazırlanmasında scrapie ajanını tahrip etmeyen sakatat işleme prosedürleri sorumludur 1981 - 1982‘de et ve kemik içeren gıdaların üretiminde hidrokarbon çözücülerin kullanımının azaltıdığı modifiye üretim sistemlerinin kullanılmaya başlanmış olması, salgının birdenbire ve İngiltere’de ortaya çıkmasını izah edebilir Olguların Friesian - Holstein ırkı süt ineklerinde, etçil türlere göre daha sık görülmesi, etçil ırkların daha az kontamine yemle beslenmesi şeklinde izah edilir
İngiltere Hükümeti, 1988 haziranında BSE’yi bildirimi zorunlu hastalıklar listesine almıştır
Hemen arkasından da geviş getiren hayvanlardan, yani koyun, keçi ve sığırlardan elde edilen proteinli yemlerin diğer hayvanlar için besleyici gıda maddesi, yani hayvan yemi olarak kullanılmasını yasaklamıştır Bu hayvanların sakatatlarının besin zincirinde kullanılmasının da insanlar için olası bir risk olduğu açıklanmıştır 1988’de İngiltere’de, 1989’da Kuzey İrlanda’da, bütün geviş getiren hayvan türlerinin, geviş getiren hayvan türevli proteinli gıdalarla beslenmesi yasaklanmıştır Hemen arkasından da BSE’nin saptandığı diğer Avrupa Birliği Ülkeleri’nde aynı yasak yürürlüğe girmiştir Bu tarihten sonra da BSE insidansı dramatik olarak düşmüştür
|
|
|