Prof. Dr. Sinsi
|
Isırgan Otu
ISIRGAN OTU (Urtica dioica)
Şifası kök, sap ve yaprak ve çiçeğindedir Bitki ne kadar taze olursa tedavi gücü o oranda fazladır Kışın kullanımı için Mayıs ayında toplanıp, kurutulmalıdır Tohumları ise Temmuz- Ağustos aylarında toplanıp, gölgede kurutulmalıdır
Yaprak tüycüklerinin köklerinde bulunan histamin benzeri bir madde nedeni ile şiddetli kaşıntılara neden olur
A-C vitamini ihtiva eder (C,K ve E vitaminlerini içeriyor mu bakk!)
İçeriğinde demir ve bağırsak, karaciğer, pankreas ve safra kesesi salgılarını uyaran "sekretin " isimli bir madde vardır
*Kanser den bağışıklık sistemini güçlendirdiğinden koruyucu etkisi vardır
*Siyatik, lumbago ağrılarını giderir 1- 200gr'lık 6 tam ısırgan otu banyosu 6 ay boyunca yapılır
(Ayak eklemlerinden başlamak üzere dıştan kalçaya kadar ve oradanda bacağın iç tarafından topuğa kadar yavaşça sürülür Bu iki kez daha yinelenir ve son olarak kalçadan başlayarak kaba etten aşağıya doğru inilir Gerektiğinde daha başka bölgelerde aynı biçimde uygulanabilir Kaşıntıyı önlemek için o bölgeye pudra sürülür )
* Romatizma ve mafsal ağrılarında buralara uygulanırsa kan dolaşımını uyaracağından ağrıların giderilmesine yarcımcı olur Yalnız bu işleme deri kızarınca hemen son vermek gerekir
*Kanı temizler, alyuvarları yeniler, kan yapıcıdır Kan şekerini düşürür, ödemi giderir
*Bağırsak temizleyici, gaz gidericidir İdrar söktürücü, idrar yolları hastalıkları ve iltihaplarında , (çayı veya kökleri kaynatılarak içilir )
*Bedeni güçlendirici ve uyarıcıdır Vücudun savunma gücünü artırmak için ısırganın tohumları kullanılır
*Fazla aybaşılarda, adet düzensizliklerinde, kanlı basurda ,burun kanamalarında durdurucu özelliğe sahiptir Şurubu kanı pıhtılaştırır
*Mide krapların da ve ülserinde, bağırsak ülserinde kullanılır Karaciğer,safra kesesi, dalak akciğer hastalıklarında(yaprakları haşlanarak hazırlanır Önleyici olarak da yıl boyunca günde 1 fincan içilir )
*Gut ve fistüllere iyi gelir (Çayı)
*Boğaz ağrılarında, göğsü yumuşatmada ve balgam söktürücü olarak kullanılır (boğaz ağrılarında şurubu kullanılır )
*Şeker hastalığı ve bulantısında; 50gr ısırgan yaprağı, 1litre suda haşlanır, süzülür ve bu çay her yemekten önce bir çay bardağı içilir
*Herhangi bir allerji rahatsızlığı olanlar (bahar nezlesi dahil) uzun bir süre ısırganotu çayı içmelidir Soğuk algınlığına karşı korur
*Tansiyon düşürücüdür Zehirlenmelerde kullanılır
*Damar kireçlenmesi ve damarları açmada kökleri kullanılır Baldırlardaki damar tıkanıklıklarında, ısırgan kökü ayak banyosu, kramplarda ısırganotu banyosu yapılır Kroner damarların daralmasında banyonun yanısıra, kaynatılmış bitkinin ılık suyu ile kalp bölgesine hafifçe masaj yapılır
*Baş ağrılarında; 2 5 litre çay 1 güne yayılarak içilir Prostat büyümesinde kökler kaynatılıp suyu içilir
*Ağız çevresi ve koltukaltı iltihaplarını giderir Kullanımı (genel) 3-4 ölçek sekrencebin, maydanoz, veya kereviz suyu, ısırganotu karıştırılıp günde 1-2 fincan içilir
*Nasır ve tırnak mantarlarında çayı içilir Ellerde bu çayla yıkanırsa güzelleştirir
*Egzama ve sivilcelerde şurubuna batırılan pamukla yıkanır, temizlenir, aynı zamanda çayı içilir
*Saçları canlandırır, dökülmesini önler, sıklaştırır, kepeği giderir -Taze ısırgan ve kökü kaynatılarak suyuyla saçlar yıkanır - Tenyür ile kafa derisine hergün masaj yapılır
KULLANIM BİÇİMLERİ
Bu şifalı bitkiyi, yemeğini yaparak veya salata şeklinde yiyerek, kaynatılıp çay gibi demleyerek yada tohumlarını süzme balla karıştırarak kullanılabilir
Çay Hazırlamak: Dolu bir çay kaşığı bitki, bir fincan kaynak suda haşlanır ve demlenmesi için kısaca beklenir
Isırgan Tentürü: İlkbaharda veya sonbaharda sökülen kökler, bir fırça yardımı ile iyice yıkanır, küçük küçük kesilir ve şişenin boğazına kadar doldurulur Köklerin üstüne çıkana kadar konyak eklenir ve 14 gün sıcak bir yerde bekletilir
Ayak Banyoları: İki avuç dolusu yıkanmış kök, saplar ve yapraklar, 5 litre suya koyularak, 10-12 saat bekletilir ve sonra kaynama serecesine kadar ısıtılır Banyo sırasında bitkiler suyun içerisinde kalır Bu ayak banyosu, yeniden ısıtılarak, 2-3 kere daha kullanılabilir
Saç Yıkama: 8-10 avuç taze veya kurutulmuş bitki, bir kabın içindeki 5 litre suya koyulur ve ağır ateşte, kaynayana kadar ısıtılır ve 5 dakika demlemeye bırakılır Isırgan kökü kullanıldığında, iki avuç dolusu kök akşamdan soğuk suya koyulur, ertesi gün kaynayana kadar ısıtılır ve demlenmesi için 10 dakika beklenir Bu durumda, saç yıkamak için sodalı sabun gerekir
|