Konu
:
Tarçın
Yalnız Mesajı Göster
Tarçın
06-21-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Tarçın
Tarçın (Cinnamomun)
Defnegiller familyasındandır
Anayurdu Güney ve Güneydoğu Asya'dır, iklimin uygun olmayışı nedeniyle tarçın ülkemizde yetişmez
Tropikal bölgelerin bitkisi ve birçok türü olan hoş kokulu ağaç ya da ağaççıklardır
Bu türlerden önemli olan ikisi Seylan tarçını (C
zeylanicum) ile Çin tarçını (C
cassia)'dır
Seylan tarçını Sri Lanka, Hindistan ve Myanmar'da yetiştirilir
Kışın yapraklarını dökmeyen alçak boylu ağaçtır
Bu ağacın körpe dalları kesilir
Kabukları soyulur, mantar tabakaları çıkarılır, tabakalar birbirinin içine konulup sarılarak kurutulur
Daha sonra ezilip baharat olarak Seylan tarçını adıyla satılır
Açık kahverengi ve tatlımsı tadı hoş olan bu tarçın türü makbuldür
Çin tarçını daha büyük bir ağaç olup 10-12 m'ye kadar boylanabilir
Kışın yaprağını dökmeyen bu türün de gövde ve dallarının kabuğu soyularak yukarıdaki yöntemle elde edilen tarçın, Seylan tarçınına göre daha yakıcı, keskin ve daha az değerlidir
Her iki tür tarçının da başlıca bileşeni, uçucu bir yağ olan sinnamik aldehit'tir
Tarçın baharat olmasının yanı sıra çeşni ve koku vermesi için bazı yemek, tatlı ve şaraplara katılır
Ağacın meyvesinden elde edilen tarçın esansı, parfüm endüstrisinde kullanılır
Tarçının tıbbi etkileri ve bu etkilerden yararlanma yöntemleri şöyle açıklanabilir:
1
Mide ve bağırsak gazlarım söktürür
2
Hafif doku ve damar büzücü özelliği nedeniyle diyareyi kesici ve peklik vericidir
3
İştah açıcıdır
4
Sindirimi kolaylaştırır
5
Mide bulantıları ve kusma refleksini bastırır
6
Kan dolaşımını geliştirip hızlandırır
Bu etkileri sağlamak üzere tarçının toz hali yiyecek ve içeceklere katılıp istendiği kadar alınır ya da piyasadan sağlanan tarçın esansı 2-3 damla olarak kesme şekere damlatılıp emilir
Tarçın çok fazla alınırsa aşırı pekliğe neden olabilir
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul