05-02-2012
|
|
tersinim
|
Cevap : İlk Müslümanlar

001- Ümmülmüminin Hz Hatice bint-i Huveylid (r anha)
Peygamberimiz Hz Muhammed’e (a s v) ilk iman eden insan sevgili eşi Hz Hatice (r anha) validemizdir
Hz Hatice’nin (r anha) soyu peygamberimizin soyu ile Kusayy b Kilab’da birleşmektedir
Hz Hatice (r anha) cahiliye döneminde Tahire diye anılırdı Kureyş kadınları içinde soyca en üstün şerefçe en büyük servetçe en zengin olanı idi
İşini çok iyi bilir ve sıkı tutardı Kendisi akıllı, uyanık ve ince ruhlu, ince düşünceli, mübârek bir kadın idi
Cebrail (a s) Hira dağında gelip Alak suresinin ilk üç ayetini getirdikten sonra peygamberimiz çok korkmuş bir halde evine dönmüştü
Her zaman olduğu gibi kendisini sevgili eşi Hatice (r anha) karşıladı
Peygamberimiz Onu görünce:
-Ey Hatice! Uykuda gördüğüm ve sana anlattığım şeyi yüce Rabbim bana Cebrail’i (a s ) göndererek açıkladı buyurup yüce Allah (c c) tarafından gelenleri ve Cebrail’den (a s ) işittiklerini haber verdi
Hz Hatice R anha):
-Ey Muhammed! Müjdeler olsun Vallahi Allah Senin hakkında hayırdan başka bir şey yapmaz Sana Allah’tan gelen hak ve gerçektir Sen muhakkak Allah’ın resulüsün dedi ve Ona inanan ilk insan olma şerefine ulaştı
Peygamberimiz Ona Cebrail’den (r anha) öğrendiği gibi abdest almayı ve namaz kılmayı öğretti
Hz Hatice ( anha) peygamberimize peygamberlik geldiği Pazartesi gününün sonuna doğru herkesten önce iman etmek ve namaz kılmak şerefine eren, Allah (c c ) tarafından Cennet’te inciden bir köşkle müjdelenen mutlu Cennet Hatunu idi
Aynı zamanda O Allah’ın (c c ) selamına da nail oldu
Peygamberimiz sırtında olan nübüvvet görevini taşımakta güçlük çektiği, kavmi tarafından yalanlandığı, ret olunduğu, türlü eziyetlere, işkencelere maruz kaldığı dönemlerde üzüntü içinde evine döndüğü zaman yüce Allah (c c ) Resulünün üzüntüsünü Hz Hatice’nin (a anha) teselli ve teskin edici sözleriyle hafifletir, Onu Onunla güçlendirir, vazifesini Onunla kolaylaştırırdı
Peygamberimiz onun hakkında:
-Halk beni inkârla karşıladığı zaman O bana inandı
Halk ben yalanladığı zaman O beni tasdik etti
Halk beni mahrum ettiği zaman O Bana malına ortak etti
Kadınlar bana evlattan mahrum ettiği zaman Allah (c c ) bana ondan evlatlar nasip etti
Kendi zamanında kadınların en hayırlısı imran’ın kızı Meryem idi
Bu ümmet kadınlarının en hayırlısı da Hatice’dir
Cennet kadınlarının üstünü Hatice bint-i Hüveylid, Fatıma bint-i Resulallah, Meryem bint-i imran ve firavunu zevcesi Asiye bint-i Müzahim’dir buyurmuştur
Hz Hatice (r anha) nübüvvetin onuncu yılında, ramazan ayının başlarında vefat etti Vefat ettiği zaman altmış beş yaşında idi
Hz Hatice (r anha) Hacun kabristanına defnedildi Gömüleceği zaman peygamberimiz kabrinin içine girdi
Resulallah’a peygamberlik verildiği sıralarda ailesi, korumasına aldığı Hz Ali b Ebu Talib (k v) ve evlatlık edindiği Zeyd b Harise (r anha) ile birlikte yedi kişi idi
En büyük kızı Hz Zeynep (r anha) henüz on yaşında olduğu halde Ebul As ile evlendirilmişti Bu yüzden evde değildi
Allah (c c ) ondan razı olsun
|
|
|