| 
Şengül Şirin  | 
				  Fasulye 
 
            Fasulye
 
  
  
 
 
 
 (yun
  phasiolos)  1  Üçüz yapraklı, yaprakların koltuğunda salkım  halinde dizilmiş, değişik renklerde kelebek çiçekli, tırmanıcı bir ya da  çokyıllık otsu bitki  (Meyvesi badıç biçimindedir; tohumu nişastalı ve  proteinli besinlerce zengindir   Bil
  a  phaseoius; kelebekçiçekligiller familyası  ) [Bk  ansikl  böl  ] —2
  Bu bitkinin sebze olarak kullanılan taze badıcı ya da tanesi   || Kuru fasulye, olgunlaşmış fasulye tanesi
   || Taze fasulye, henüz olgunlaşmamış olan ve yeşil olarak pişirilip yenen körpe fasulye badıcı
   —3
  Bu bitkiyle ya da taneleriyle pişirilen yemek; Taze fasulye  Etli kuru fasulye   —4
  Fasulye mi dedin?, anlamsız saçma şeyler konuşan kimse için kullanılır (arg  )   || Fasulye gibi kendini nimetten saymak, kendine olduğundan fazla değer vermek
   || Fasulye sırığı gibi, zayıf ve uzun boylular için alay olarak kullanılır
  —Tip
  Fasulye biçimli küvet, bakım için (pansumanlar, yaraların temizlenmesi, vb  ) kullanılan küçük küvet   —ansikl
  Fasulyelerin hepsi phaseoius cinsindendir; anayurdu Orta ve  Güney Amerika, hatta Çin ve Hindistan'dır; hemen hemen hepsi biryıllık  otsu ve sarılgan bitkiler olan yüz kadar türü vardır  Başlıca dört  türünün üretimi yapılır; 1
  Lima  Cape,Madagaskar ya da Sieva fasulyesi (Phaseoius lunatus)  sıcağa uyum sağlamıştır, tropikal bölgelerde yetiştirilir  Renkli iri  taneli olan bazı çeşitlerinde siyanhidrik asit bulunduğundan, bunlar  ancak uzun süre kaynatıldıktan ve suyu itinayla süzüldükten sonra  yenebilir; 2
  Tepari fasulyesi (P acutifolius), kuraklığa çok iyi uyarlanmıştır,  Meksika'da, ABD'nin güneyinde ve bazı Afrika ülkelerinde yetiştirilir; 3
  ispanya fasulyesi (P coccineus) yüksek yer (dağ) fasulyesidir  Soğuğa  oldukça dayanıklı olduğundan hem tırmanıcı süs bitkisi, hem taze sebze  (Büyük Britanya), hiem kuru sebze olarak kullanılır; 4
  bayağı fasulye (P  vulgaris), en çok yetiştirilen fasulye türüdür,  XVI  yy  'da Güney Amerika'dan Avrupa'ya getirilmiş ve oradan bütün  dünyaya yayılmıştır  Ekilişine ya da kullanılışına göre sınıflandırılan  binlerce çeşidi vardır; sırık fasulyesi, bodur fasulye, taze fasulye,  kurufasulye, boncuk fasulye, barbunya fasulyesi, vb  Eskiden börülceler de (yeşil küçük taneli Asya kökenli mungo ve kırmızı  taneli azuki) phaseoius cinsinden sayılırdı, şimdi vigna cinsine  sokulmaktadır
  Fasulye özellikle boy attığı, çiçeklendiği ve tane  bağladığı zaman güneşe, ısıya ve düzenli sulamaya gereksinme gösterir  Yeni gübrelenmemiş olmak koşuluyla gevşek, asit ve sağlıklı her toprakta  yetişebilir  Sıra ya da ocak usulü ekilerek tohumla çoğaltılır  Hem  taze ve konserve olarak tüketilmek, hem kuru fasulye yapmak üzere  yetiştirilir  Türkiye'de yetiştirilen başlıca fasulye çeşitleri;
 1
  Çalı fasulyesi, tohumu beyaz, badıcı yeşil, körpesi kılçıksız ve lezzetlidir; 2
  Şeker fasulyesi, tohumu beyaz, yuvarlak ya da oval, badıcı sarımtırak yeşil ve kılçıksızdır; 3
  Ayşekadın fasulyesi, tohumu bej renginde, oval, badıcı açık yeşildir (en çok kullanılan taze fasulye çeşididir); 4
  Barbunya fasulyesi, tohumları kırmızı benekli, yuvarlak ya da  ovaldir, badıcında da kırmızı benekler bulunur, daha çok kuru fasulye  olarak tüketilir  Türkiye'nin ortalama yıllık fasulye üretimi; 350 0001 taze fasulye, 175 0001 kuru fasulye (ortalama 30 000 t dışsatım)
   
			
			
			
			 
				__________________  Arkadaşlar, efendiler            ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler,            müritler, meczuplar memleketi olamaz En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet            tarikatıdır   |