Yalnız Mesajı Göster

Cevap : Amerika Birleşik Devletleri 2 sağlık ve sosyal yardım

Eski 01-08-2012   #4
Şengül Şirin

Cevap : Amerika Birleşik Devletleri 2 sağlık ve sosyal yardım

SAĞLIK VE SOSYAL YARDIM

Bütün zenginliğine karşın,ABD"de nüfusun yüzde 10"u için yoksulluk ortadan kalkmış değildirYoksul ailelerin yarıya yakın bölümünde evi geçindirmekle yükümlü olan kişi yarım ya da tam günlük bir işte ücretli olarak çalışmaktadırÖbür yoksulların çoğunu,çalışamayacak durumda olanlar ya da yaşlılar onda birini de küçük çocuklu anneler oluştururDevlet yoksullara çeşitli biçimlerde yardım etmektedirFederal Tarım Bakanlığı,eyaletler ve yerel yönetimler aracılığıyla yoksallara düşük fiyattan yiyecek ile yiyecek karneleri dağıtılmasını sağlamaktadır

Yoksulluk ve sosyal yardım konusunda kamuoyunun artan kaygıları 1960"larda yeni federal yasaları ortaya çıkardı1962"de sosyal yardım alanlar için iş,eğitim ve yeniden yetiştirme programları düzenlendi1965-69 arasında Ekonomik Fırsatlar Dairesi,genellikle okulöncesi çocuklara ve işsizlere yönelik bir dizi yetiştirme programı başlattı

Tıp ve sağlık hizmetleri ABD"de büyük bir işkolu haline gelmiştirAma sağlık hizmetleri konusunda,özellikle kırsal ve yoksul kesimlerde birçok eksiklik vardırSilahlı Kuvvetler mensupları ve aileleri dahil,ülke nüfusunun altıda biri giderleri tamamen ya da kısmen federal hükümetçe karşılanan sağlık sigortasından yararlanırHalkın çoğunluğu ise herhangi bir sağlık sigortasından yararlanamamaktadır

Sağlık koşulları kırsal ve kentsel alanların yoksul yöreleri dışında genellikle çok iyidir404 kişiye bir doktor düşen ülkede bebek ölüm oranı binde 12"dirSiyahların sağlık koşulları genellikle ülke ortalamasının gerisindedirÖrneğin Siyahlarda bebek ölüm oranı beyazların iki katıdırSağlık koşulları açısından durumu en kötü olan etnik grup ise Yerlilerdir

Kaynak:AnaBritannica cilt 2 frmsinsinetiçin derlenmiştir