Yalnız Mesajı Göster

Cevap : Amerika Birleşik Devletleri 2 toplumsal hizmetler

Eski 01-08-2012   #3
Şengül Şirin

Cevap : Amerika Birleşik Devletleri 2 toplumsal hizmetler

TOPLUMSAL HİZMETLER

Toplumsal hizmetler,Eğitim,ABD"de yerel ,eyalet ve federal eğitim proğramlarının ve politikalarının etkileşimi önem taşırEğitim,tarihsel olarak eyaletlere ve yerel yönetimlere bırakılmıştırÖrneğin,sayıları 3 bini aşan üniversiteler arasında yalnız askeri akademiler önemli birer federal kuruluşturAma federal hükümet uzun bir süredir her düzeyde eğitimle ilgilenmektedirFederal hükümet daha 1872"de tarım ve teknik okullarının kurulması amacıyla eyaletlere kamu toprakları bağışlamıştıGünümüzde okullardaki yemek programlarını desteklemekte,Yerlilerin eğitimini yönetmekte ,üneversitelere araştırma fonları,üniversite öğrencilerine burs vermekte ,eğitimleri için mali destek sağlamakta ve eğitim malzemeleri hazırlanmaktadırÖte yandan hükümetin özel ve dinsel okullara yardımda bulunup bulunmayacağı konusu ise geniş ölçüde tartışılmış Yüksek Mahkeme dinsel okullara doğrudan yardımı yasaklamıştır

İlköğretim,temel olarak yerel yönetimlere bırakılmış olmakla birlikte ,eyaletlerin ve federal hükümetin politikalarından gittikçe artan ölçüde etkilenmektedirÖrneğin,1964 tarihli Medeni Haklar Yasası,bütün federal kuruluşların,ırk ayırımına dayalı uygulamalara son vermeyen okul bölgelerine mali yardımı kesmelerini zorunlu kılmıştırEyaletlerin çoğunda 7-16 yaş arası için eğitim parasız ve zorunludurAmerikalı öğrencilerin çoğu 17-18 yaşında liseyi bitirinceye değin okula devam ederDünyanın birçok önde gelen yükseköğretim kurumu ABD"dedirBunların en önemlileri arasında Harvard,Yale,Chicago,Stanford,Princeton ve Duke üniversiteleri sayılabilirOkuryazar oranının yüzde 95"5 olduğu ABD"de 25 yaşın üstündeki nüfusun yaklaşık üçte biri yükseköğrenim görmüştür

Eğitim alanında karmaşık bir toplumun gereksinimini karşılamaya yönelik gelişmeler görülmektedirOkulöncesi programlar,çeşitli yaş ve eğitim düzeylerinden kişilerin birlikte eğitim gördüğü sınıflar yaz ve gece okulları,özel eğitim gerektiren üstün zekalı çocuklar için artan kolaylıklar ve geleneksel yöntemlerin kültürel bakımdan geri kalmış çocukların eğitimlerinin iyileştirilmesinde yararlanmak üzere yeniden ele alınması vbAma bu programların tam bir başarı sağladığı söylenemez

Kaynak:AnaBritannica cilt 2 frmsinsinetiçin derlenmiştir