01-08-2012
|
|
Şengül Şirin
|
Cevap : Amerika Birleşik Devletleri 2 toplumsal hizmetler
TOPLUMSAL HİZMETLER
Toplumsal hizmetler,Eğitim,ABD"de yerel ,eyalet ve federal eğitim proğramlarının ve politikalarının etkileşimi önem taşır Eğitim,tarihsel olarak eyaletlere ve yerel yönetimlere bırakılmıştır Örneğin,sayıları 3 bini aşan üniversiteler arasında yalnız askeri akademiler önemli birer federal kuruluştur Ama federal hükümet uzun bir süredir her düzeyde eğitimle ilgilenmektedir Federal hükümet daha 1872"de tarım ve teknik okullarının kurulması amacıyla eyaletlere kamu toprakları bağışlamıştı Günümüzde okullardaki yemek programlarını desteklemekte,Yerlilerin eğitimini yönetmekte ,üneversitelere araştırma fonları,üniversite öğrencilerine burs vermekte ,eğitimleri için mali destek sağlamakta ve eğitim malzemeleri hazırlanmaktadır Öte yandan hükümetin özel ve dinsel okullara yardımda bulunup bulunmayacağı konusu ise geniş ölçüde tartışılmış Yüksek Mahkeme dinsel okullara doğrudan yardımı yasaklamıştır
İlköğretim,temel olarak yerel yönetimlere bırakılmış olmakla birlikte ,eyaletlerin ve federal hükümetin politikalarından gittikçe artan ölçüde etkilenmektedir Örneğin,1964 tarihli Medeni Haklar Yasası,bütün federal kuruluşların,ırk ayırımına dayalı uygulamalara son vermeyen okul bölgelerine mali yardımı kesmelerini zorunlu kılmıştır Eyaletlerin çoğunda 7-16 yaş arası için eğitim parasız ve zorunludur Amerikalı öğrencilerin çoğu 17-18 yaşında liseyi bitirinceye değin okula devam eder Dünyanın birçok önde gelen yükseköğretim kurumu ABD"dedir Bunların en önemlileri arasında Harvard,Yale,Chicago,Stanford,Princeton ve Duke üniversiteleri sayılabilir Okuryazar oranının yüzde 95"5 olduğu ABD"de 25 yaşın üstündeki nüfusun yaklaşık üçte biri yükseköğrenim görmüştür
Eğitim alanında karmaşık bir toplumun gereksinimini karşılamaya yönelik gelişmeler görülmektedir Okulöncesi programlar,çeşitli yaş ve eğitim düzeylerinden kişilerin birlikte eğitim gördüğü sınıflar yaz ve gece okulları,özel eğitim gerektiren üstün zekalı çocuklar için artan kolaylıklar ve geleneksel yöntemlerin kültürel bakımdan geri kalmış çocukların eğitimlerinin iyileştirilmesinde yararlanmak üzere yeniden ele alınması vb Ama bu programların tam bir başarı sağladığı söylenemez
Kaynak:AnaBritannica cilt 2 frmsinsi netiçin derlenmiştir
|