01-08-2012
|
|
Şengül Şirin
|
Cevap : Amerika Birleşik Devletleri 2 Silahlı kuvvetler
Toplumun kentleşme düzeyi yükseldikçe,siyaset ve yönetim işleri daha karmaşık hale gelmektedir Kentlerin sorunları artık yerel düzeyde çözülebilecek nitelikte değildir Eyaletler yeterli kaynaklara sahip olmadığından kentler yardım için federal hükümete yönelmektedir
SİLAHLI KUVVETLER
Silahlı kuvvetler,ABD Silahlı Kuvvetleri,kara,deniz(deniz piyadeleri dahil) ve hava kuvvetlerinden oluşur Silahlı Kuvvetler,merkezi Arlington"daki (Virginia) Pentagon binasında bulunan Savunma Bakanlığına bağlıdır Bir başka güvenlik gücü olan Sahil Koruma ise Ulaştırma Bakanlığına bağlıdır Ayrıca Savaşta silah altına alınabilecek bir yedek güç de bulundurulur Hen eyaletin,istenildiğinde vali tarafından göreve çağrılabilecek yedeklerden oluşan bir Ulusal Muhafız Birliği vardır
ABD"nin 1991"deki silahlı kuvvetler mevcudu,2 029 600 kişi ,askeri harcamaları ise 272 950 000 000 dolardı Askeri harcamalar GSYİH "nin yüzde 5,4 "ünün federal bütçenin yüzde 25"ten biraz azını oluşturuyordu Askeri bütçenin önemli bir bölümü malzeme alımı ile araştırma ve geliştirme harcamalarına ayrıldığından ,askeri programların siyasal ve ekonomik etkisi büyüktür ABD"nin çok gelişmiş bir nükleer gücü vardır Bu güç,taktik füzeler yanında,bombardıman uçakları,denizaltıdan atılan balistik füzüler ve kıtalararası balistik füzelerden oluşur Askerlerin etkisi,çeşitli ikili ya da çok taraflı karşılıklı savunma ve askeri yardım antlaşmalarıyla başka ülkelere de uzanır ABD"nin Afrika ,Avrupa ,Asya ve Latin Amerika"da üsleri bulunur
Kaynak:AnaBritannica cilt 2 frmsinsi netiçin derlenmiştir
|