Yalnız Mesajı Göster

Şan,müzikal Tonların Insan Sesiyle Elde Edilmesi.

Eski 01-02-2012   #1
Şengül Şirin

Şan,müzikal Tonların Insan Sesiyle Elde Edilmesi.

ŞAN

Şan,müzikal tonların insan sesiyle elde edilmesiEn eski müzik yapma biçimidirTekniği fiziksel olarak çok kesin biçimde tanımlanabilirBu teknik,ciğerlerin körük biçiminde kullanılmasına ,gırtlaktaki ses tellerinin kamış ya da bir vibratör gibi,göğsün ve kafatası boşluklarının ise bir nefesli çalgının borusu gibi ampflikatör işlevi görmesine,dil,damak,diş ve dudakların da sözleri en iyi iletecek biçimde kullanılmasına dayanırŞan eğitiminde bu dört mekanizmanın eşgüdüm içinde çalıştırılması öğretilirEğitimin sonunda şarkıcının müzik sesi niteliğine sahip (akortlu) ses çıkarması,sesini çeşitli yükseklik (tizlik-peslik) ve gürlük derecelerinde rahatlıkla kullanılması,art arda seri olarak gelen notalarda sesini ustalıkla çevirebilmesi beklenirSesinin istikrarlı bir biçimde akmasını sağlayan çeşitli mekanizmaları eşgüdüm içinde çalıştırmak da ondan beklenenler arasındadır

Modern şan üslupları genellikle İtalyan bel canto tekniğinden kaynaklanmıştırBel can-to tekniğinin kökeni de 16yüzyılın çoksesli ( çok partili) müziğindedirBu müzikte,sözlerin anlam ve duygularını iletmeye önem veriliyoro nedenle şarkıcıların çok geniş bir anlatım kapasitesinin bulunması isteniyorduDönemin kontrpuana dayanan çoksesli yapıtlarında,şarkıcıların bir çalgının başarabileceği zorluktaki pasajları sesleriyle gerçekleştirmesi gerekiyorduŞan sanatı buna uygun olarak,şarkıcılara en yüksek anlatım gücünü ve çeşitliliğini verecek bir biçimde gelişti

Bel canto şan tekniği öncelikle,tek bir nota üzerinde ses tonu gürlüğünün artırılıp azaltılabilmesi üzerine kurulmuşturAma ses tonunun hacminde gerçekleştirilen çeşitleme ile gürlüğünde gerçekleştirilebilen çeşitleme farklıdırBel canto üslubu gürlük tekniğine dayanırYani ses,yalnızca daha büyük bir ses hacminin elde edilmesini sağlayan ağız boşluğunu büyüterek değil,ses telleri üzerindeki hava basıncının artırılıp azaltılmasıyla değiştirilirAyrıca bu teknik sesin ,biri gırtlağın görece inik konumda olduğu sırada üretilen bir diyapozon tonu,biri de gırtlağın yüksek konuma çıkmasıyla üretilen bir flüt tonu olmak üzere,iki "ton"u olduğu ilkesine dayanırHem bel canto tekniğinde söyleyen şarkıcılar,hem de besteciler bu farkları biliyorlardıBununla birlikte bu ayrım,Richard Wagner ve ondan sonraki bestecilerin daha kapsamlı bir şan üslubu getirmeleri üzerine büyük ölçüde ortadan kalktıÇeşitli bel canto türleri arasında canto spianato,canto fiorito ve canto declamato vardı

Kaynak;AnaBritannica cilt 29 frmsinsinet için derlenmiştir