Yalnız Mesajı Göster

Cevap : Afrika Sanatı,afrika Sanatının özellikleri

Eski 12-11-2011   #10
Şengül Şirin

Cevap : Afrika Sanatı,afrika Sanatının özellikleri

Uzun geçmişi boyunca Afrika müziği çeşitli kültürel etkiler altında kalarak değişim göstermiştirYakın dönemlerde en önemli etki Batı"dan gelmiş,ortaçağda ise Arap kültürü ağırlık taşımıştırÖrneğin Batı Afrika"da Arap etkisiyle armoni azalmış ya da tümüyle yok olmuş,Arap etkisinde kalan tüm yörelerde Arap melodilerine özgü nitelikler ortaya çıkmıştırSudan bölgesinde,özellikle Fulbe ve Hausa"da algaita ,aboe,kakaki trompeti ve yaylı sazlar gibi Arap ve Doğu kökenli çalgılar çoğunluktadırSömürgecilik döneminde ise geleneksel Afrika müziğini Batı müziği zorlamıştırGana ve Nijerya"da yüksek sosyete Batı müziğinin melodi ve armonisini geleneksel müziğe yeğlemiştir

Değişik tarihsel gelişmeler çevre koşulları,yerel dillere sıkı bağlılık ve gruplar arasındaki uzaklık Afrika müziğindeki üslup çeşitliliğinin oluşmasına yol açan nedenlerdir

Afrika müziğinin kıtada konuşulan dillerle yapısal bir birliğe vardırÖzgün niteliğini,konuşulan dillerin vurgu ve ritminden olduğu kadar tonlamasından da alırBirçok Afrika dilinde sözcüğün anlamını belirleyen sesin tonudurŞarkı sözlerinin anlaşılabilmesi için melodinin sözcüklerin tonlarıyla uyumlu bir biçimde yükselip alçalması gerekmektedirGeleneksel melodi ve ritim kalıpları çerçevesinde doğaçlama,eşsesli ve çok sesli uygulamaların yanısıra karmaşık bir ritim yapısı Afrika müziğinin belirleyici özellikleridir

Afrika müziğinde iki değişik ritim biçimi egemendirBölüklü ritim ( Batı ritmi gibi) zamanı eşit parçalara böldüğünden düzenli vuruşlardan oluşurEtkileyici ritim ,eşit olmayan uzunlukta küçük zaman dilimlerini birbirine ekler ve her dilimin başını vurgularböylece düzensiz vuruşlar ortaya çıkarRitim teknikleri de davul çalmada ve şarkıya eşlik etmede kullanılanlar olarak ikiye ayrılırİkinciler ( el çırpma ,çan,çıngırak ve başka çalgı kullanımı) eşlik ritmini oluştururEn karışık Afrika ritmi Kongo Havzasındadır

Gam,Eski Yunanda olduğu gibi,tizden pese inen bir nota düzeniyle oluşurBatıdaki yükseklik kavramı yerine Afrikada hacim kavramı geçerlidirBaşka bir deyişle tiz sesler küçük ,pes sesler büyüktürAfrika topluluklarının yüzde 40"ı pentatonik ,yüzde 20"si heksatonik gam kullanılır

Kaynak:AnaBritannica cilt 1 frmsinsinet için derlenmiştir