12-11-2011
|
|
Şengül Şirin
|
Cevap : Afrika Sanatı,afrika Sanatının özellikleri
Uzun geçmişi boyunca Afrika müziği çeşitli kültürel etkiler altında kalarak değişim göstermiştir Yakın dönemlerde en önemli etki Batı"dan gelmiş,ortaçağda ise Arap kültürü ağırlık taşımıştır Örneğin Batı Afrika"da Arap etkisiyle armoni azalmış ya da tümüyle yok olmuş,Arap etkisinde kalan tüm yörelerde Arap melodilerine özgü nitelikler ortaya çıkmıştır Sudan bölgesinde,özellikle Fulbe ve Hausa"da algaita ,aboe,kakaki trompeti ve yaylı sazlar gibi Arap ve Doğu kökenli çalgılar çoğunluktadır Sömürgecilik döneminde ise geleneksel Afrika müziğini Batı müziği zorlamıştır Gana ve Nijerya"da yüksek sosyete Batı müziğinin melodi ve armonisini geleneksel müziğe yeğlemiştir
Değişik tarihsel gelişmeler çevre koşulları,yerel dillere sıkı bağlılık ve gruplar arasındaki uzaklık Afrika müziğindeki üslup çeşitliliğinin oluşmasına yol açan nedenlerdir
Afrika müziğinin kıtada konuşulan dillerle yapısal bir birliğe vardır Özgün niteliğini,konuşulan dillerin vurgu ve ritminden olduğu kadar tonlamasından da alır Birçok Afrika dilinde sözcüğün anlamını belirleyen sesin tonudur Şarkı sözlerinin anlaşılabilmesi için melodinin sözcüklerin tonlarıyla uyumlu bir biçimde yükselip alçalması gerekmektedir Geleneksel melodi ve ritim kalıpları çerçevesinde doğaçlama,eşsesli ve çok sesli uygulamaların yanısıra karmaşık bir ritim yapısı Afrika müziğinin belirleyici özellikleridir
Afrika müziğinde iki değişik ritim biçimi egemendir Bölüklü ritim ( Batı ritmi gibi) zamanı eşit parçalara böldüğünden düzenli vuruşlardan oluşur Etkileyici ritim ,eşit olmayan uzunlukta küçük zaman dilimlerini birbirine ekler ve her dilimin başını vurgular böylece düzensiz vuruşlar ortaya çıkar Ritim teknikleri de davul çalmada ve şarkıya eşlik etmede kullanılanlar olarak ikiye ayrılır İkinciler ( el çırpma ,çan,çıngırak ve başka çalgı kullanımı) eşlik ritmini oluşturur En karışık Afrika ritmi Kongo Havzasındadır
Gam,Eski Yunanda olduğu gibi,tizden pese inen bir nota düzeniyle oluşur Batıdaki yükseklik kavramı yerine Afrikada hacim kavramı geçerlidir Başka bir deyişle tiz sesler küçük ,pes sesler büyüktür Afrika topluluklarının yüzde 40"ı pentatonik ,yüzde 20"si heksatonik gam kullanılır
Kaynak:AnaBritannica cilt 1 frmsinsi net için derlenmiştir
|