10-07-2011
|
|
Şengül Şirin
|
Amerika Birleşik Devletleri yönetsel ve toplumsal koşullar
YÖNETSEL VE TOPLUMSAL KOŞULLAR
YÖNETİM
Federal hükümet ABD Anayasası bazı yetkilerin federal hükümete,geri kalan bütün yetkilerin eyaletlere verildiği federal bir yönetim sistemi kurmuş ve tanımlanmıştır Federal hükümet,yürütme,yasama ve yargı organlarından oluşur Bu organlar birbirinden ayrılmış olmakla birlikte birbiriyle ilişkilidir ve yetkileri zaman zaman çakışır Yürütme,yasama ve yargı birbirini frenleyip dengeleyecek biçimde düzenlenmiştir
Anayasa,onaylandığı yıl olan 1788"den bu yana 26 madde eklendi Bir dizi bireysel hakkı düzenleyen ilk on ek madde,Haklar Bildirisi olarak bilinir Öbür ek maddeler arasında en ünlüleri ,köleliği ortadan kaldıran ve eski kölelere oy hakkıyla birlikte yurttaşlık hakkı da veren 13 ,14 ,ve 15 ek maddeler :kadınlara oy hakkı veren 19 ek madde ve ABD senatörlerinin doğrudan oyla seçilmesini öngören 17 ek maddedir Anayasaya ek yapılabilmesi için Kongrenin üçte ikisinin ya da bu amaçla toplanacak bir ulusal kurultayın önerisi ,eyalet yasama organlarının ya da eyaletler düzeyinde toplanacak kurultayın dörtte üçünün onayı gereklidir
Yürütme organının başında başkan bulunur Başkan adaylarının ABD"de doğmuş Amerikan yurttaşları olması gerekir En az 35 yaşında ve en az 14 yıldır ABD"de oturuyor olmalıdırlar Başkanın Başkanın sorumlulukları arasında yürütmenin başı olması,antlaşma yapması,başkomutanlık ve devlet başkanlığı vardır Uygulamada bu sorumluluklar ,yasa önerisi hazırlamayı ,dış politikanın oluşturulmasını,kişisel diplomasiyi ve kendi siyasal partisinin liderliğini de içine alacak biçimde genişlemiştir
Başkanın kabinesinde bulunan üyeler şunlardır
Dışişleri,hazine,savunma içişleri,tarım,tica ret,çalışma,ulaştırma,sağlık ve sosyal hizmetler,konut ve kentsel gelişme ,eğitim enerji ve adalet bakanları,Bakanlar,anayasanın 25 ek maddesinde "yürütmenin baş yetkileri" olarak tanımlanmıştır ama yetkinin önemlice bir bölümü başkanın kabine üyesi olmayan yardımcılarının elindedir Kabine dışında başkana yardımcı olan kurullar Yönetim ve Bütçe Dairesi ,Ekonomik Danışmanlar Konseyi ve Ulusal Güvenlik Konseyi"dir
Kaynak :AnaBritannica cilt 2 frmsinsi net için derlenmiştir
|