Yalnız Mesajı Göster

Amerika Birleşik Devletleri yönetsel ve toplumsal koşullar

Eski 10-07-2011   #45
Şengül Şirin

Amerika Birleşik Devletleri yönetsel ve toplumsal koşullar

YÖNETSEL VE TOPLUMSAL KOŞULLAR

YÖNETİM

Federal hükümetABD Anayasası bazı yetkilerin federal hükümete,geri kalan bütün yetkilerin eyaletlere verildiği federal bir yönetim sistemi kurmuşve tanımlanmıştırFederal hükümet,yürütme,yasama ve yargı organlarından oluşurBu organlar birbirinden ayrılmış olmakla birlikte birbiriyle ilişkilidirve yetkileri zaman zaman çakışırYürütme,yasama ve yargı birbirini frenleyip dengeleyecek biçimde düzenlenmiştir

Anayasa,onaylandığı yıl olan 1788"den bu yana 26 madde eklendi Bir dizi bireysel hakkı düzenleyen ilk on ek madde,Haklar Bildirisi olarak bilinirÖbür ek maddeler arasında en ünlüleri ,köleliği ortadan kaldıran ve eski kölelere oy hakkıyla birlikte yurttaşlık hakkı da veren 13,14,ve 15ek maddeler :kadınlara oy hakkı veren 19ek madde ve ABD senatörlerinin doğrudan oyla seçilmesini öngören 17ek maddedirAnayasaya ek yapılabilmesi için Kongrenin üçte ikisinin ya da bu amaçla toplanacak bir ulusal kurultayın önerisi ,eyalet yasama organlarının ya da eyaletler düzeyinde toplanacak kurultayın dörtte üçünün onayı gereklidir

Yürütme organının başında başkan bulunurBaşkan adaylarının ABD"de doğmuş Amerikan yurttaşları olması gerekirEn az 35 yaşında ve en az 14 yıldır ABD"de oturuyor olmalıdırlarBaşkanın Başkanın sorumlulukları arasında yürütmenin başı olması,antlaşma yapması,başkomutanlık ve devlet başkanlığı vardırUygulamada bu sorumluluklar ,yasa önerisi hazırlamayı ,dış politikanın oluşturulmasını,kişisel diplomasiyi ve kendi siyasal partisinin liderliğini de içine alacak biçimde genişlemiştir

Başkanın kabinesinde bulunan üyeler şunlardır

Dışişleri,hazine,savunmaiçişleri,tarım,tica ret,çalışma,ulaştırma,sağlık ve sosyal hizmetler,konut ve kentsel gelişme ,eğitim enerji ve adalet bakanları,Bakanlar,anayasanın 25ek maddesinde"yürütmenin baş yetkileri" olarak tanımlanmıştırama yetkinin önemlice bir bölümü başkanın kabine üyesi olmayan yardımcılarının elindedirKabine dışında başkana yardımcı olan kurullar Yönetim ve Bütçe Dairesi ,Ekonomik Danışmanlar Konseyi ve Ulusal Güvenlik Konseyi"dir

Kaynak :AnaBritannica cilt 2 frmsinsinet için derlenmiştir