Şengül Şirin
|
Salça Yapımı,pekmez Yapımı,pestil Yapımı.konserve Yapımı ,turşu Yapımı
PESTİL
Malzemeler : Taze dut, toz şeker, bal, süt, un, ceviziçi, fındık içi, fıstıkiçi
Yapılışı : Dutlar büyük bir kazan içerisinde kaynatılır Daha sonra posası süzülerek suyu çıkarılır Cevizler kırılıp içleri ayıklanır, dövmeç yapılır ya da ceviz içi bıçaklarla küçük olarak hazırlanır Ceviz yerine fındık içi de kullanılabilir
Ocak yakılarak kazana su konulur Başka bir kazana şıra da denilen su konulduktan sonra, daha önceden hazırlanan un, şıra ile karıştırılır Bu karışım bir tokaç yardımıyla yapılır Devamlı olarak karıştırılan bulamaca süt veya bal eklenerek karıştırılmaya devam edilir Bu karıştırma işlemine belli bir kıvama gelinceye kadar devam edilir
Pestil herlesinin en iyi şekilde olması için bu karışımın dibine tutmaması gerekir Hazırlanan herle serilmeye hazır hale gelir Pestil bol güneş alan düz bir alana hazırlanan bez (veya bezler) üzerine dökülüp, daha önceden hazırlanmış olan ceviz ve ya fındık içleri de eklenerek şimşir ya da el kevgiri yardımı ile ince ince yayılır Bu işleme herle bitinceye kadar devam edilir Yayma işlemi bitirildikten sonra pestilin kuruması beklenir Bez üzerinde kuruyan pestil bir gün sonra bezlerden çekilme işlemi ile devam eder Çekilme işlemi; çekilecek olan bez ters yüz edilerek temiz bir bez üzerine yayılır Suyla ıslatılan bir parça ile ters çevrilmiş pestil bezi ıslatılır Islatma işlemi bitince bezin pestil serilmiş yüzü çevrilir Bez ıslatılmış olduğu için el yardımıyla pestil ve bez birbirinden kolayca ayrılır Bezden ayrılan pestil güneşli bir alana serilerek hafifçe kurumaya bırakılır Pestiller çıtır çıtır halde iken toplanır ve katlanır Pestil uzun kış aylarında, komşu sohbetlerinde ikram edilmek, hediye edilmek için tenekelere basılarak saklanır
SALÇA
Domates Tek yıllık bir bitkidir yaklaşık 1900 yıllarında Adana’da yetiştirilmeye başlanmıştır Anavatanı Peru dur Ucuz ve bol vitamin kaynağı olan domates besleyici ve lezzetli özelliğinden dolayı dünyanın birçok ülkesinde en çok üretilen sebzelerdendir Turfanda olarak yetiştirilebilmesi nedeni ile her mevsimde tüketilebilmektedir İçinde A, B1, B2, C, K vitaminleri, niacin, protein, yağ, karbonhidrat, potasyum, kalsiyum ve demir bulunur Taze olarak yenildiği gibi salça, domates suyu, konserve turşu, reçel, ketçap, şeklinde de tüketilmektedir 5-6 kg domatesten yaklaşık 1 kg salça elde edilebilir
PEKMEZ
1 dut, üzüm, incir gibi meyvelerin kaynatılması sayesinde elde edilen reçelimsi, marmelatımsı, neticede kayganımsı yiyecek
2 kaynatılıp içine bir miktar karabiber serpiştirildiğinde öksürüğe birebir iyi gelen dut,incir,üzüm gibi meyvelerin kaynatılması sonucunda elde edilen son derece faydalı boza kıvamında,sabah kahvaltılarında ekmeğin üzerine sürülüp yiyebilecek kadar lezzetli marmelat gibi bir gıda
3 Pekmez,Yaygın olarak üzüm veya dutun ezilerek kaynatılması ile üretilir Yoğun ve tatlıdır Genelde tahinle birlikte yenir Üzümden yapılan pekmez tatlı olmasına karşılık, dut pekmezi biraz acımsı olur Zira üretim esnasında dut pekmezinin daha fazla kaynatılmaktadır Pekmez yapımı için meyvalar el tokmakları ya da çağdaş araçlarla ezilir ve kaynatılır Ekşiliğini alsın ve berraklaştırsın diye içine "marın" denen ak toprak bire onbeş oranında katılır Tadını buruklaştıracağı ya da rengini karartacağı düşüncesiyle pekmez metal kaplara konmaz, galvenizli, tahta ya da toprak kaplarda saklanır Zile pekmezi meşhurdur
__________________
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet tarikatıdır
|