07-19-2011
|
#9
|
Şengül Şirin
|
Akdeniz Bölgesi ekonomisi
Göller Yöresi ve Teke Yöresinin iç kesimlerindeki tarımsal etkinlik ise,iklim ve toprak özelliklerine bağlı olarak,hemen hemen tümüyle farklı bir nitelik taşır Bu kesimde daha çok kuru tahıl tarımı egemendir Sulanabilen alanlarda ise iklim koşullarına uygun sanayi bitkileri ( şeker pancarı,haşhaş,gül) ve meyveler ( elma,armut) yetiştirilir Bu yörelerdeki dağlık alanlar hem ovaların doğal su deposu,hem de yazın ovalardan getirilen sürüler için yaylak işlevi görür Tarım takviminin farklı oluşu yüzünden ,dağlık alanlardaki kırsal kesimde yaşayan halkın bir bölümü zaman zaman aşağıdaki ovalara inerek tarla işlerinde çalışır
Modern tarım teknikleri kullanıldığından üretim miktarları fazladır Yetiştirilen birçok ürünün Türkiye içindeki payı yüksektir Türkiye pamuk üretiminin yüzde 41"i,gül yaprağı ve muz üretiminin tümü,turunçgillerin yüzde 89"u ,yerfıstığı üretiminin yüzde 90"ı soya üretiminin yüzde 91"i,karpuz üretiminin yüzde 29"u ,domates üretiminin yüzde 21"i üzümün yüzde 17"si ve zeytin üretiminin de yüzde 15"i Akdeniz Bölgesinden sağlanır
Bitkisel üretimdeki yüksek teknoloji düzeyi,hayvancılıkta yerini geleneklere ve ilkel yöntemlere bırakır bu nedenle hayvancılık pek gelişmemiştir Daha çok küçükbaş hayvanlar beslenir Ülkedeki kıl keçilerinin dörtte biri ,koyunların ise yüzde altısı Akdeniz Bölgesindedir Bitkisel üretimden elde edilen gelirin hayvancılıktan elde edilen gelire göre çok yüksek olması hayvancılıkla uğraşan göçerlerin bitkisel üretime kaymasına yol açmaktadır Yaygın olarak tavukçuluk ve arıcılıkyapılan bölgede elde edilen bal miktarının Türkiye üretimi içindeki payı yüzde 12"dir Deniz canlıları açısından pek zengin olmayan Akdenizde küçük çapta balıkçılık yapılır
Kaynak:AnaBritannica cilt 1 forumsinsi net için derlenmiştir
__________________
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet tarikatıdır
|
|
|