Yalnız Mesajı Göster

Akdeniz Bölgesi ekonomisi

Eski 07-17-2011   #8
Şengül Şirin

Akdeniz Bölgesi ekonomisi

AKDENİZ BÖLGESİ EKONOMİSİ

Akdeniz Bölgesinde ekonomi tarıma dayanırÇalışan nüfusun büyük bölümü tarımla uğraşırTürkiyede tarımda elde edilen gelirin en yüksek olduğu bölge burasıdırSanayi ise daha çok bölgenin doğusunda,Adana ,Mersin,arasında ve İskenderun"da yoğunlaşmıştırTurizm kıyı kesiminde,özellikle Antalya çevresinde önemli bir gelir kaynağıdır

Bölgede tarımsal etkinlik oldukça çeşitlidirözellikle bitkisel üretim gelişmiş ve teknik düzeyi yükselmiştirEkonomik değeri yüksek birçok ürün yetiştirilirmodern tarım girdileri ve yoğun tarım teknikleri kullanımı yaygındırüretim iç pazara olduğu kadar dış pazara da dönüktürBaşka alanlarda olduğu gibi tarımsal etkinlik alanında da kıyı kesimi ile iç kesimler arasında hem yetiştirilen ürün türleri hem de yetirtirme biçimi açısından önemli sayılabilecek farklar göze çarpar

Kıyı kesiminin başlıca ürünleri pamuk,susam,yerfıstığı,turunçgiller,muz,zeyti n ,incir,üzümdürBu kesimde yapılan bitkisel üretimin farklılaşmış bir dalı da özellikle Antalya ve Mersin dolaylarında yoğunlaşmış olan turfanda sebzecilik ve seracılıktırÜretim özellikle son 10 yılda içinde hızla artmıştırYumuşak kış koşulları ,havaların erken ısınması,don olaylarının seyrekliği gibi etkenlerin bu gelişmede rolü büyüktürBölge üretimi büyük kentlerin sebze gereksinimini karşıladığı gibi,önemli ölçüde ihracat da yapılmaktadır

Kaynak:AnaBritannica cilt 1 forumsinsinet için derlenmiştir