|  07-10-2011 | #1 | 
	| 
Şengül Şirin  | 
				  Ahar,nasıl Yapılır.nerelerde Kullanılır. 
 
            K  ağıdın yazı yazmaya çok elverişli olması için, üzerine sürülen madde Ahar kelimesi, yemek yemek manasında kuvvet ifade ettiği gibi, kağıdın  sağlam ve kullanışlı hale getirilmesi için bu maddenin sürülmesi  sebebiyle de aynı isim kullanılmıştır  Bu işe de kağıdı aharlamak,  aharlanan kağıda da aharlı kağıt denilmiştir  
 Ahar; nişasta, şap  ve yumurta akı maddelerinden yapılır
  Elde edilen bu sulu madde kağıt  üzerine sürülür veya kağıt bu maddeye batırılır  Böylece kağıt parlak  görünür  Kaba, pürüzlü ve kalemin yürümesine müsait olmayan kağıtlar,  aharlanmak suretiyle yazı yazmaya son derece müsait hale getirilir  Eskiden bilhassa hat san’atında kullanılan kağıtlar aharlanırdı  Kağıdın  aharlanmasında şu faideler elde edilir: 
 1) Kağıt cilalanmış olur
  
 2)  Aharlanan kağıt üzerine mürekkeble yazılan yazıyı birkaç defa silip  yeniden yazmak mümkün olur ve aharlı olduğu için kağıt yıpranmaz
  
 3) Aharlı kağıt üzerinde kalemin kayması gayet kolay olur
  
 4) Mürekkep de kolay ve kıvamında akar, kağıda tam siner
  
 5) Aharlı kağıt üzerine yazı kolay yazılır ve yazının keskinliğini sağlamak kolay olur
  
 6) Aharlı bir kağıt üzerine yazılan yazı hiç bozulmadan ve solmadan asırlarca muhafaza edilebilir
  
 Aharın  pekçok çeşidi olup, bunlardan en basitinin yapılış şekli; pirinç unu ve  nişasta suda ezilip kaynatılır
  Elde edilen sıvı, bir sünger ile yazı  kağıdı üzerine sürülür  Sonra yumurta akı şapla karıştırılarak bu da  kağıdın üstüne sürülür  Kurutularak parlak bir kağıt elde edilir  
 Diğer  yapılış usullerinden bazıları da şöyledir: Beyaz şap, havanda dövülür  ve su içinde eritilerek ateşte iyice kaynatılır
  Elde edilen sıvı, bir  kab içine dökülerek sıcak iken içine aharlanacak kağıt batırılıp  çıkarılır ve bir yere serilerek gölgede kurutulur  Sonra bir mikdar su  kaynatılır ve ayrıca bir çanak içinde bir avuç mikdarı nişasta ezilerek  suya dökülür ve devamlı karıştırılarak nişasta kokusu kalmayıncaya kadar  kaynatılır  Sonra bir teneke kab içine boşaltılıp, önceden şaplanıp  kurutulmuş kağıtlar bu suya batırılır ve gölgede kurutulur  Bundan sonra  da mühre vurularak yani cilalı bir taş veya madeni kağıt üzerine  sürerek parlatılır  Bu ahar ne kadar beklerse o kadar iyi olur  Hatta  bir kaç sene duran aharlı kağıtlar yazı yazmaya daha müsaid olurlar  
 Daha  çeşitli yapılış usulleri olan aharın yapılış usullerinin hepsinde esas  madde nişasta, yumurta akı ve tutkaldır
  Kalemin aharlı kağıt üzerinde  kaymasına “kalemgir” denir  Kağıtları buna elverişli yapmak için  aharladıktan sonra üstüne başka sıvılar da sürülür  Bu sıvılara “tıla”  denir  Kağıdın güzel kokması için misk veya gül suyu gibi güzel kokular  katılır  Böylece kağıt çok nefis kokar  Aharlı kağıtlara gül kırmızısı,  gül pembesi, kanarya sarısı, filizi ve açık mavi renkler de verilirdi  
 Hat  sanatında yazının çeşidine göre kağıda sürülen aharın cinsi değişirdi
  Kur’an-ı kerim yazmak için hazırlanan kağıtların her iki tarafı da  aharın en incesi ile aharlanırdı  Levha, meşk ve buna benzer yazılar  için kullanılan ve sadece tek tarafına yazı yazılacak olan kağıtların  aharları bir kaç kat olmak üzere kalın sürülürdü  Bu kağıtlar üzerinde  tashih gerekince kağıt bozulmadan yapılabilirdi  Talik yazı için  kullanılacak kağıtlara sürülen ahar tabakası çok kalın olurdu  Talik  yazı için ahar yapanlar kendilerine mahsus soğuk damga yapmışlardı ve  hazırladıkları hususi kağıtları bu damga ile damgalarlardı  
 Kaynak: Rehber Ansiklopedisi
 
				__________________  Arkadaşlar, efendiler            ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler,            müritler, meczuplar memleketi olamaz En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet            tarikatıdır   | 
	|  |   |