07-06-2011
|
#2
|
Şengül Şirin
|
Cevap : Kekiğin Faydaları. Kullanım Biçimleri:
Doğal antibiyotik: Kekik
NASIL TÜKETİLİR?
Öncelikle baharat olarak kullanılır Yağlı ve ağır yemeklerin tadını zenginleştirir Kurutulmuş kekik yaprakları, çeşni vermesi için özellikle çorba ve et yemeklerinde baharat olarak kullanılır Aparetif olarak salatalarda, peynirle, zeytinyağı ve zeytinlerin içinde veya sade olarak tüketilebilir Kekik ile balık, et yemeklerine, sandviç ve kanepe içlerine, spagettilere, soslara, farklı lezzetler katılabilir Çiçeklerinin bileşiminde "timol" adı verilen, yağ eritici bir madde vardır Özellikle pirzola gibi ızgarası yapılan etlerin kekikle yenmesindeki sebep, hem lezzet hem de yağların eritilmesine yardımcı olmasından ötürüdür
KEKİK ÇAYI
Taze kaynatılmış klorsuz suyu 1-2 dk dinlendirilir Porselen demliğe önce kekik konulur, ardından üzerine gerekli miktarda su ilave edilir (Genellikle 1 tatlı kaşığı kuru veya bir avuç taze kekik için 1 litre su kullanılır ) 15 dk demlendikten sonra afiyetle içilir Kekik çayı, içerisindeki en etkili madde olan eterli, uçucu yağın (Thymol - doğal antibiyotik) yitirilmemesi için hiç bir zaman kaynatılmaz
KEKİK SALATASI
MALZEMELER:
1 kavanoz Karakız taze dağ kekiği salamurası - 1 adet domates - 2 adet göbek marul yaprağı - 250 ml içme suyu - 1 çay kaşığı toz tarçın - 1 adet limon - 3/2 kahve fincanı sızma zeytinyağı
HAZIRLANIŞI:
Limonu sıkın ve elde ettiğiniz suyu, ölçü suyunuzun içine dökün Tarçın ilave ederek geniş bir kap içine boşaltın Göbek marulunuzu yıkadıktan sonra bu suyun içinde beklemeye alın Bekleyen domatesi ılık su ile yıkayın ve kabuklarını aldıktan sonra rendeleyin Rendelenmiş domatesi çukur kase içine alıp üzerine zeytinyağı ilave edip karıştırın Elde ettiğiniz püre karışımını tarçınlı limonlu suda beklettiğiniz göbek marulun içine boşaltın Son olarak 2 servis çatalı dolusu dağ kekiği salamurasını göbek marulunun içine serpin
KEKİĞİN FAYDALARI
Akne tedavisinde temizleyici ve iyileştirici etkileri görülür
Gırtlak ve bademcik iltihaplarında iyileştirici özelliği vardır
Dezenfekte edici ve balgam söktürücü olarak kullanılır
Öksürük ve üst solunum yolları iltihabında çay ve gargara biçiminde kullanılmalıdır Akciğer ve bronşlar, mide ve bağırsaklar kekiğin başlıca kullanım alanlarıdır Boğmaca, öksürük, astım, sinir sistemi zafiyeti, romatizma ve birçok hastalıklara karşı çay içiminin yanı sıra kekik banyoları da çok yararlıdır
Mikrop kırıcı (antiseptik) bir bitkidir İltihaplı yaraların temizliğinde ve iyileştirilmesinde etkili olur
Doku ve damar büzücü etkileriyle çocuklarda diyare ve yatak ıslatma durumlarının iyileştirilmesinde yardımcı olur
Kekik çayı içimi ve kekikle karıştırılmış bal yenmesiyle organizma güçlendirilebilir ve dengeye kavuşturulabilir
Sabahları kahve veya çay yerine içilen bir bardak kekik çayı, zeka keskinliği, midede rahatlık, sabah öksürüğüne tutulmamak ve genel bir rahatlık hissettirecektir
Alerjik kaşıntılarda, periyot sancılarında, cilt sağlığı ve bakımında, nezle ve soğuk algınlığında, tansiyon ve kan şekeri problemlerinde, böbrek taşı düşürmelerinde, idrar yolu iltihaplarında, diş eti ve ağız problemlerinde en kısa zamanda kesin sonuç vermektedir
Sigara toksinlerinin ve ciğerlerde birikmiş katranın parçalanarak atılmasında etkisi yüksektir
Antibiyotik etkilerinden yararlanmak için sabah, akşam düzenli olarak 5-7 gün içinde tüketilmesi önerilmektedir
__________________
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet tarikatıdır
|
|
|