|  06-17-2011 | #1 | 
	| 
Şengül Şirin  | 
				  İştah 

İştah
 1
  Yeme isteği: iştahı açılmak, iştahı yerinde, iştahla yemek   
 —2
  istek, arzu: iştahla konuşmak, çalışmak  Kadına iştahla bakıyordu   
 —3
  İştah açmak, yemek yeme isteğini artırmak: Kimi ilaçlar iştah açar  || iştah kapamak, kesmek, yemek yeme isteğini azaltmak  || iştahı  açılmak, yemek yeme isteği çoğalmak: iştahım açıldı, doymak bilmiyorum  || iştahı kapanmak, kesilmek, eskisi kadar yemek yiyemez olmak, yeme  isteği azalmak, yok olmak   
 —Etol
  iştah davranışı, bir tüketim etkinliğiyle tamamlanan eşgüdümlü motor edimlerin art arda gelişi  (Bk  ansikl  böl  ) 
 —Fels
  Spinoza'ya göre, ruhun, hem ruh, hem beden olarak kendi varlığını  sürdürmek için gösterdiği çaba  (Bu çaba, yalnız ruha yönelikse, istek  değil, istenç, irade adını alır  ) ["Demek ki istek, insanın özüdür; bu  isteğe uygun olarak, insanın yaşamını sürdürmesi için gerekli şeyler  ortaya çıkar; dolayısıyla insan da bu şeyleri yapmaya yönelir" (Etika,  3,9)  ] 
 —Ipekböcç
  Aşırı iştah, Ipekböceklerlnde her yaşın ortasında görülen  aşırı dut yaprağı yeme eylemi  (Özellikle dördüncü yaşta [küçük iştah]  ve beşinci yaşta [büyük iştah] en yüksek dereceye ulaşır  ) 
 —ANSİKL
  Etol  Bu amaçlı davranış tipi, bir çevrenin dolaşılmasına ya da  özel bir uyartının araştırılmasına yol açan, yönlendirilmiş bir  devindirici etkinlik biçiminde nitelenir  iştah davranışına genel olarak  bireyin iç çevresindeki bir değişim neden olur  Bu davranışın sonu,  tüketim ediminin gerçekleşmesini sağlayan işaret-uyar-tıların (besin  arama durumunda besin kaynağı, üreme etkinliği durumunda cinsel eş)  bulunmasına bağlıdır incelenen iştah davranışının süresi, tipine göre  değişir: besin aramalar, üremeye bağlı mevsimlik göç hareketlerinden  genellikle daha kısa sürelidir   
				__________________  Arkadaşlar, efendiler            ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler,            müritler, meczuplar memleketi olamaz En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet            tarikatıdır   | 
	|  |   |