Yalnız Mesajı Göster

Cevap : Piet Mondrian- Pıeter Cornelıs Mondrıaan -gençliği ve Ilk Yapıtları-pariste Kübist Dönemi-de Stijl

Eski 04-21-2011   #5
Şengül Şirin

Cevap : Piet Mondrian- Pıeter Cornelıs Mondrıaan -gençliği ve Ilk Yapıtları-pariste Kübist Dönemi-de Stijl

Olgunluk Dönemi;

Elli yaşına basması nedeniyle arkadaşları,Amsterdam"daki Belediye Müzesi"nde geçmişteki çalışmalarını da kapsayan bir sergi düzenledilerBu sergi onun Hollanda manzara resim geleneğinden başlayıp yatay ve düşey çizgiler asal renkler,siyah,gri,ve beyazlar kullanarak evrensel bir uyumu betimleyen soyut resimlerine kadar adım adım gelişmesini gösteriyorduMondrain amacına ulaşmıştıama orada durmadı1922"den 1938"e değin resimlerini daha da açık ve saf hale getirmeye çalıştı

Yapıtlarını,çok sık gergilemiyordu1922"den ABD"ye gittiği 1940"a değin kişisel sergi açmadı1930"da Daire ve Kare,1931"de Soyutlama -Yaratma gruplarının sergilerine katıldı1933"ten sonra daha da süssüz vesert havalı resimler yapmaya başladı1934"te ABD"li sanatçı Harry Holtzmann ve İngiliz ressam Ben Hicholson"la tanıştıCircle adlı derginin yayın yönetmenlerinden olan Nicholas"ın özendirmesiyle "Plastic Art and Pure Plastic Art" (plastik Sanat ve Saf Plastik Sanat ) adıl makalesini bu dergide yayımladıHitler tehlikesinin belirdiği 1938"de Paris"ten ayrılınca da Londra"da gene Circle çevresi
tarafından karşılandıİki yıl Londra"nın bir banliyösinde kaldıktan sonra ken bombalanmaya başlayınca 1940"ta ABD"ye gittiNew Yorkta Holzmaan ,koleksiyoncu,Peggy Guggenheim ve müze yöneticisi James Jahnson Sweeney gibi sanat çevresinin öncüleri tarafından karşılandı

Kaynak:AnaBritannica cilt 23 frmsinsinet için derlenmiştir