Yalnız Mesajı Göster

Mimar Sinan üniversitesi

Eski 04-18-2011   #1
Şengül Şirin

Mimar Sinan üniversitesi

MİMAR SİNAN ÜNİVERSİTESİ

Mimar Sinan Üniversitesi,İstanbul"da Yükseköğrenim kurumuÇekirdeğini 1883"te Sanay-i Nefise Mekteb-i Alisi adıyla açılan,1928"de Güzel Sanatlar Akademisi,1964 te Devlet Güzel Sanatlar Akademisi (DGSA ) adını alan,1969"da da 1172 sayılı Devlet Güzel Sanatlar Akademileri Kanunu"nun kabulüyle bilimsel özerkliğe kavuşan yükseköğrenim kurumu oluşturur

Öğretime sekiz öğretim üyesi ile başlamış olan ve özellikle 1172 sayılı yasanın yürürlüğe girmesinden sonra hızla gelişen DGSA ( 1979"da İstanbul DGSA adını aldı) 1970"lerde Mimarlık,Resim,Heykel ve Dekoratif Sanatlar bölümlerinden oluşan,Milli Eğitim Bakanlığına bağlı,beş yıl süreli bir yükseköğretim kurumuyduBir çok yükseköğretim kurumundan farklı olarak,yüksek lisans derecesiyle mezun veriyordu

Türkiye"de akademi adını ve statüsünü ilk elde etmiş sivil yükseköğretim kurumu ve kendi alanında en köklü eğitim kuruluşu olan İDGSA,30 Mart 1983"te 2809 sayılı yasayla Mimar Sinan Üniversite"ne ( MSÜ) dönüştürüldüİDGSA"nın Mimarlık ile Yapı Üretimi ve Çevre Düzenleme fakülteleri birliştirilerek Mimarlık Fakültesi oluşturulduBirleştirilen bu iki fakültenin dışındaki bütün fakülte ve birimler de Güzel Sanatlar Fakültesi adı altında yeniden düzenlendiAyrıca bir Fen - Edebiyat Fakültesi,Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri enstitüleri kurulduO güne değin Kültür ve Turizm Bakanlığı"na bağlı olan İstanbul Devlet Konservatuvarı da Güzel Sanatlar Fakültesine bağlanarak MSÜ bünyesine alındıÜniversitenin Mimarlık ve Fen Edebiyat fakülteleri öğrenci yerleştirme sınavı puanına göre öğrenci alırken,Güzel Sanatlar Fakültesi Öğrenci Seçme Sınavı puanını gözönünde tutarak ve özel yetenek sınavıyla öğrenci kabul etmektedirAyrıca bakSanayi-i Nefise Mekteb-i Alisi

Kaynak;AnaBritannica cilt 23 frmsinsinet için derlenmiştir