Şengül Şirin
|
Cevap : İş-İş Kazası-• Iş Kazası ve Meslek Hastalığı Sigortası.• İş Emri Servisi,/ • İşten çıkarma./Kısa Süreli Iş Durdurma
—inş Bitirme işleri, bir yapıya son biçimini vermek üzere yapılan ince işlerin tümü (açıtların kapatılması, su dağıtım şebekeleri, kaplamalar, çeşitli donatımlar)
—İş huk iş akdi, işçinin işverene bağımlı olarak bedeni ya da fikri bir emek sunmasını, işverenin de buna karşılık bir ücret ödemesini öngören sözleşme (Bk ansikl böl )
|| iş güvenliği, işyerindeki çevre koşullarının işçinin sağlığında ve vücut bütünlüğünde yol açabileceği tehlikelerin ortadan kaldırılması için gereken önlemler bütünü (Bk ansikl böl )
|| iş hayatının denetimi, çalışma hayatı ile ilgili yasaların devlet tarafından izlenmesi ve denetlenmesi (Bk ansikl böl )
|| iş hukuku, işçi -işveren ilişkilerini, iş uyuşmazlıklarını İnceleyen hukuk dalı (Bk ansikl böl )
|| iş kanunu, işçi ve işveren ilişkilerini düzenleyen yasa (Bk ansikl böl )
|| iş kazası, işçinin işyerinde bulunduğu sırada ya da yasanın işçiyi işyerinde kabul ettiği durumlarda meydana gelen onu bedence ya da ruhça olumsuz olarak etkileyen olay
|| iş kazası ve meslek hastalığı sigortası, iş kazası ve meslek hastalığı sonucu sigortalı işçiye ve bazı durumlarda sigortalının hak sahibi yakınlarına yapılan yardımları kapsayan sigorta (Bk ansikl böl )
|| iş mahkemesi, iş hukuku ile ilgili uyuşmazlıkları çözümleyen yargı organı (Bk ansikl böl ) | işe alma, bir İş akdiyle işçinin işverenle iş ilişkisine girmesi, (işe alma, belirli ya da belirsiz bir süre için olabilir İşe alma belirli bir biçime bağlı değildir; işin konusunun ve ücretin belirlenmiş olması işe alınmak için yeterlidir Ancak iş yasası'na göre süresi bir yıl ve daha fazla olan iş akitlerinin yazılı olması gerekir )
|| işten ayrılma, işçinin kendi isteğiyle iş ilişkisini sona erdirmesi, iş sözleşmesini feshetmesi (Bk ansikl böl )
|| İşten çıkarma, işverenin iş (hizmet) sözleşmesini feshetmesi, işçi ile aralarındaki ilişkiyi sona erdirmesi (Bk ansikl böl )
|| Kısa süreli iş durdurma, işçilerin İşverence tanınmayan haklarını almak İçin anlaşarak işi kısa süre için durdurmaları (Türk hukukunda kısa süreli iş durdurma kanun dışı grev sayılır )
|| Yeniden işe alınma, işyeri ile iş ilişkisi sona ermiş olan bir İşçiyle yeni bir iş sözleşmesi yapılması (Bk ansikl böl )
—İş örgüt İş çözümlemesi, işlerin, görevlerin incelenmesi, yönetsel ve teknik görevlerin ayrılma ve değerlendirilme yöntemi (Bk ansikl böl )
|| iş dağıtımı, İşçilere, yapılacak işi dağıtma eylemi; bu dağıtımı yapmakla görevli bölüm
|| iş dağıtım planı, bir atölyede, bir fabrikada ya da bir fabrikalar topluluğunda belirli bir süre içinde yerine getirilmesi gereken işlerin tümü; belirli bir süre içinde yerine getirilmesi gereken işlerin toptan bir ya da birçok imalat birimine verilmesiyle ilgili öngörü ya da tasarı
|| iş emri servisi, siparişlerin izlenmesini ve atölye ile çeşitli servislerdeki iş yükünü belirleyen ve izleyen bölüm (Bk ansikl böl )
|| iş evresi, belirli bir üretim bölümü için ya da belirli bir üretim bölümü içinde yapılan tüm çalışmalar
|| iş yardımcısı, işlem aşamalarını saptamaya yönelik yöntem bölümü sorumlusu
|| işin basitleştirilmesi, zaman, enerji, hammadde kayıplarının azaltılması ya da yok edilmesi, yerleşmenin, devrelerin, depolama, istifleme ve ambalajlama işlemlerinin ve uygulama yöntemlerinin basitleştirilmesi ve iyileştirilmesi çarelerinin sistemli bir biçimde araştırılması
|| işin kollanması, bir işe ayrılacak ücreti belirlemek amacıyla, o işte çalışacak kişide bulunması gereken niteliklerin (fiziksel, zihinsel, kişiliğe ilişkin) değerlendirilmesi
—işi ikt iş ölçümü, bir üretim sürecinde üretim etmenlerini oluşturan hammadde, emek ve makinelerin hangi ölçülerde kullanıldığının saptanması (İş ölçümünden, özellikle, üretim planlamasının yapılmasında, İşçilik maliyetlerinin saptanmasında, standart maliyetlerin hesaplanmasında yararlanılmaktadır )
|| iş yönetimi bilgi-işlem sistemi, bir işletmenin gidişiyle ilgili bilgilerin süratle kavranmasını ve yönetim için yararlı veriler durumuna getirilmesini olanaklı kılan entegre yönetim sistemi (in-tegrated Business System de denir)
—Mak san iş mili, bir takım tezgâhında iş parçasını ya da kesici takımı taşıyan ve dönen her tür silindirsel parça (Bk ansikl böl )
—Marangl iş parçası hazırlama, biçilmiş ve kurutulmuş ham bir ağaç parçasına, son işlemden önce istenen düzlüğü, boyutları ve yüzeyi verme (Bk ansikl böl )
—Ruhbil iş psikolojisi, çalışan İnsanın davranışlarını ve iş koşullarının bu davranışlar üzerindeki etkisini inceleyen ruhbi-lim kolu (Bk ansikl böl )
—San iş-zaman etütçüsü, sanayisel işlemlerin süresini kronometreyle ölçen uzman
—Seram, iş tahtası, üzerinde seramik hamurunun hazırlanıp yoğrulduğu düzgün yüzeyli tahta
—Tarım Asgari iş, bir tarım bitkisinin üretim süresini kısaltmak ve maliyetini düşürmek için insanın mekanik müdahalelerini azaltan toprak hazırlama biçimi (Asgari işin başka bir amacı da, erozyona karşı savaşmak için önceki yıldan telan artıkları [sap, saman, kök, vb ) yerinde bırakmaktır ) | insan iş birimi (İ İ B ), tarım ekonomisinde kullanılan ve yetişkin bir insanın 2 400 saatte (yılda 300 gün) ürettiği işe tekabül eden birim (Bu birim, bir tarım işletmesinde, oraya bağlı İşçilerin kullanabilecekleri zamanla bağıntılı olarak gündelikçilerin çalışma sürelerine, işçilerin yaş ve bedeni güçleri göz önüne alınarak yapılan düzeltmelere bağlı olarak, belirli bir süre için, işletmenin elde edebileceği iş miktarını değerlendirmeye yarar )
—ferz iş tulumu, bir pantolon ve ona bağlı askılı bir göğüslükten oluşmuş giysi
—Topbil - EMEK
—ANSİKL Ask ilk mekanik iş makineleri (hava kompresörleri, elektrik üreteç grupları, betoniyerler), özellikle tahkimat araçları olarak, Birinci Dünya savaşı sırasında istihkâm sınıfında kullanıldı 1939'da, istihkâm birlikleri iş makineleri bakımından çok yetersizdi
Amerikalılar ve ingilizler
1942'den sonra, istihkâm sınıfını, düzenli biçimde, bayındırlıkta kullanılan ticari tipte mekanik iş makineleriyle (buldozer, greyderler, çekiciler) ve özel görevler için tasarlanan askeri iş makineleriyle (alev tankları, mayın imha tankları, köprü kurma tankları) donattılar Verim ve hız artışına, zırhla korumaya karşı duyulan eğilim, araba vapurlarının, motorlu köprülerin, mayın döşeme araçlarının ortaya çıkmasını sağladı
—Biyol ve Fizyol Canlıların, aldıkları besinlerdeki kimyasal enerjiden yararlanarak ürettikleri enerji türleri arasında mekanik enerji önemli bir yer tutar Atlama, tırmanma, yüzme, katı bir besinin öğütülmesi, bir ağırlığın kaldırılması gibi durumlarda harcanan enerji, fizikçilerin kastettikleri anlamda bir "iş"e dönüşür Ama su dışında dengenin korunması, yatay bir düzlemde sabit hızla hareket ve çizgili kasların çalışmasını gerektiren başka durumlar, enerji kaybına ve yorgunluğa yol açmalarına rağmen, tam anlamıyla "iş" değildirler Kanın vücuda pompalanması için kalbin yaptığı iş, ağırlık merkezleri aralıksız yükseldiği için, bitkilerin yavaş ve sürekli büyüme işi gene de yaşamın sonunda önemli bir toplam değere ulaşır
Üretilen işin verimi, özellikle yumuşakçalarda (çenetlerin yaklaştırıcı kasları) ve çoğu böceklerde (sineklerin uçuşu, pirelerin sıçraması) düz kaslarda ilgi çekecek düzeydeyken omurgalılarda orta derecededir (yaklaşık % 12)
—Çal ekon İş çözümlemesi, yapılacak işlerin niteliği, bunlar için harcanacak zaman, kullanılacak araç ve gereçlerin özellikleri, iş yapan kişinin sahip olması gereken bilgi, yetenek ve deneyimler, görevin gerektirdiği yetki ve sorumluluklar, görevin ne gibi tehlikeler içerdiği ve bu görevin yerine getirilmesinde karşılaşılabilecek güçlükler gibi bilgileri kapsamaktadır Bu bilgiler aracılığıyla, yapılacak iş tanımlanabilmekte, işin yapılabilmesi için gerekli olan nitelikler belirlenebilmekte, işin güçlük ve tehlikeleri ortaya çıkabilmektedir Böylece, işveren işi yapacak kişinin ücretini saptamak, işin tehlikelerine karşı önlemler almak gibi konularda daha sağlıklı kararlar alabilmektedir
• Türkiye'de, ağır ve tehlikeli işlerin neler olduğu iş yasası'na ve Ağır ve tehlikeli işler tüzüğü'ne göre belirlenmiştir Buna göre, 16 yaşını doldurmamış çocuklar bu tür işlerde çalıştırılamazlar 16 yaşını doldurmuş ama 18 yaşını bitirmemiş çocuk işçilerin ise hangi tür ağır ve tehlikeli işte çalıştırılabileceği tüzüğe bağlı bir cetvelde gösterilmiştir Tüzükte açıkça belirtilmedikçe kadın işçiler de bu tür işlerde çalıştırılamaz Kadın işçiler için izin verilen ağır ve tehlikeli işlerde bile 5 günden fazla ve ay hali dönemlerinde çalıştıramayacakları hükme bağlanmıştır
Yasalar, bu tür işlerde çalıştırılacak işçiler için de işçilerin işe girişlerinde tıbbi muayeneden geçirilerek bu tür işlere elverişli ve bedence sağlam olduklarına dair doktor raporu alınması, işçilerin çalıştıkları süre içinde düzenli aralarla sağlık denetimlerinin yapılması gibi sınırlamalar ve önlemler getirmiştir
—Eğit 12 ekim 1983 tarih ve 2916 sayılı yasa, özel eğitime muhtaç çocukların iş ve meslek sahibi yapılmalarını öngörür Milli eğitim gençlik ve spor bakanlığı'nca, 1987'de İllere gönderilen bir genelge ile özürlü çocukların özel eğitim hizmetlerinden yararlandırılmaları istendi 1987'de özel eğitim okullarıyla fiziki koşulları uygun olan normal ilkokulların bünyeleri içinde iş okulları açılmaya başlandı Bu okullara, alt özel sınıflardan mezun (ilköğretim düzeyi) 12-16 yaşları arasındaki özürlü çocuklar alınmaktadır
Özel eğitime muhtaç çocukların seçimi, yerleştirilecekleri kurumların saptanması ve bu çocukların izlenmesi, illerdeki Rehberlik ve araştırma merkezleri tarafından yapılır
Zihinsel özürlü çocuklara beceri kazandırmaya yönelik, "eğitilebilir" çocuklar iş okulları İzmir, Bursa, Ankara, Kayseri, Adana, Yozgat ve Zonguldak illerinde açıldı 1988-1989 öğretim yılında istanbul'da da zihinsel özürlü çocuklar için bir iş okulu açılması kararlaştırıldı
işitme özürlü çocukları meslek sahibi kılmaya yönelik İş ve sanat okulları Adana, Eskişehir ve Rize'de sağır ilkokulları bünyesinde açıldı
—Fizs mekan Bir F kuvvetinin etkisindeki maddesel bir nokta, C eğrisi üzerinde yer değiştiriyorsa, C boyunca gerçekleşen sonsuz küçük yer değiştirme sırasındaki temeljş dW şu eşitlikte tanımlanır: dW = F-d s bu eşitlikte ds, C'ye teğet ve sonsuz küçük uzunlukta bir vektördür
Aynı maddesel noktaya birçok kuvvet etki yaptığında toplam İş, yukarıdaki tanıma göre bu kuvvetlerin sağladığı işler toplanarak elde edilir
İş kavramı özellikle cisimler arası enerji alışverişlerini belirlemede kullanılır ( -