01-22-2011
|
#10
|
Şengül Şirin
|
Cevap : Kimya Staj Defteri örneği
Hamurhanede ekstra olarak 200 kg kapasiteli çubuk hamuru mikseri vardır Çubuk hamuru %67 tip 1 un, %4 yağ, %1 şeker, %3 tuz ve %25 su ihtiva eder Çubuk hamuru takriben 25 dk karıştırıldıktan sonra diretk çubuk ektrüderine konur Her bir batch de 150 kg hamur hazırlanır ve bu hamurun yüzde 28 buharlaşarak 108 kg mamül haline gelir
2 fırının haricinde 1 adet daha fırın vardır Bu fırının uzunuğu 28 m olup günlük 3,5 ton tuzlu çubuk, 4,5 ton susamlı çubuk kapasitelidir Bu fırının başında biraz önce bahsedilen ekstruder vardır Çubuk hamuru bu ekstrüdere kondukdan sonra ince deliklerden şerit halinde çıkan çubuk kraker 90 C daki kostik havuzuna (NaOH havuzu) girip çıkar, döner bıçakla eşit aralıklarla kesildikten sonra tuzlu çubuğa tuz, susamlı çubuğa ise susam dökülür Susam tanelerinin yapışması için susamın içine bir miktar glikoz konur Kostik havuzunda NaOH ile kaplanan çubuk piştikten sonra bu karışım sayesinde koyu renk alır Çubuk krakerin pişim süresi 4-4 5 dk dır Susamlı Çubuk ise daha kalın olması nedeni ile pişme süresi 6-6 5 dk dır
Fabrikada iki adet marshmallow hattı vardır Bu hatların kapasitesi ürününe göre değişmekle birlikte her biri takriben 8 ton/gündür Bu hatların başında birer adet aeratör mikser vardır Bu mikserlerde çok yüksek hızlarda marshmallow üretilir ve havalandırılır Marshmallow karışımı %31 şeker, %2 invert şeker, %35 glikoz, %30 su ve %2 jelatinden oluşur Jelatin harici bütün karışım karıştırıldıktan sonra 45 dakika kaynatılır daha sonra istene kıvama gelince aeratör yolu ile jelatin ile karıştırılır Kaynama sırasında toplam ağırlığının %11 ini kaybeder Marsmallow hattının başına konan keski bisküviler sıra ile ilerlerler Hat bir sıranın bisküvinin üstüne marshmallow koyarken ikinci sıraya koymaz İlerleme sırasında hattaki robot hava vakum yoluyla ön sıradaki marshmallowsuz bisküviyi alıp arka sıradaki marshmallowlu bisküvinin üzerine kapar ve ayarlı bir şekilde bastırır Daha sonra ilerleyerek kaplama hattında sıvı çikolata ile kaplanır Muzlu, çilekli veya başka herhangi aromalı bir kaplama ile de kaplanabilir Bu ürüne marshmallow pasta denir (ülker halley benzeri) Daha sonra 22 m lik soğutma bandında ilerleyerek soğutulan marshmallow paketlemeye gider Aynı hatta bir ikinci alternatif ise küçük pao bisküviler bu hatta konarak özerine marshmallow yerleştirildikten sonra kapatma yapılmaz ve direkt kaplamaya gider (ülker çokomeldeki gibi) veya kaplanmaz üzerine hindistan cevizi veya çilek veya kakao granülleri konur (eti puf gibi)
Farikada ayrıca 5 adet gofret tostu vardır Her bir fırının için 18 adet tost vardır Her bir tost 15 m uzunluğundadır Tost yaprağı hamuru %41 un, %58 su, tuz, soda ve boraks ihtiva eder Soda kabartma amacı ile, boraks ise tost yaprağının tosta yapışmaması amacı ile hamur katılır Aşrı derecede cıvık olan bu karışım kısa bir süre karıştırıldıktan sonra pompa yardımı ile tostun içine dökülür, tost otomatikman kapanarak ilerler ve bir sonraki tost açılır Bu tostdan yaprağı bir işci aldıktan sonra içine karışım dökülür 18 adet tost dikey dairevi halde döner ve brülörler yolu ile LPG enerjisi ile ısıtılır Bu işlem sırasında hamurun yüzde 63’ü buharlaşır Tost yaprakları bir işçi tarafından toplanarak kremalama makinasının önüne konur 1 adet kremalama makinası 5 tostdan gelen yaprakları kremalayabilir Kremalama makinasına manuel olarak verilen yapraklar istenen katta geldikten sonra (genelde 4 veya 5 kat yapılır) Kesim makinasına verilir Burada iki adet kesim makinası ihtiyacı karşılayabilmektedir Önce bir taraftan dikey tellere itilerek kesilen gofretler yan taraftan da dikey tellere itilerek kesilir Gofretler daha sonra paketlemeye gider
Burada üretilen gofret eğer sade ise direkt paketlemeye gider, eğer kakao kaplamalı yapılacaksa aynı marshmallowdaki hatta benzer kaplama ünitesine gider Orada sıvı kakao ve yağ karışımı ile kaplanan gofret soğutma bandında soğutularak paketlemeye gider
Hem marshmallow hem de gofret de kullanılan kaplama formulasyonu aynıdır Kaplama gerçek çikolata değil kokolindir Gerçek çikolatada kakao yağı 5’li silindir denilen bir temperleme makinasından geçirilerek çok küçük boyutlara inceltilir, ürün kalitesi çok yüksek ve maliyetlidir Bu makine şimşek bisküvi de yok Onun yerine kakao yağı ikamesi denilen palm, soya, kanola vs den yapılan yağ, kakao yağı yerine kullanılır Kakao yağı ile aynı fiziksel özellikleri taşıyan bu
__________________
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet tarikatıdır
|
|
|