Yalnız Mesajı Göster

Cevap : Nafaka Nedir? Nafaka Çeşitleri/Nafaka Yükümlüleri

Eski 01-16-2011   #4
Şengül Şirin

Cevap : Nafaka Nedir? Nafaka Çeşitleri/Nafaka Yükümlüleri

İştirak Nafakası

— Çocukların geleceğinin korunması, eğitimi-terbiyesi, iaşesi için, boşanma kararından sonra velayeti kendisine verilmemiş olan eşin (karı-koca) çocukları için vermesi gerekli olan bir nafaka çeşididir

— İştirak nafakasının başlangıcı boşanma kararının kesinleşme tarihidir Bitiş tarihi ise çocuğun reşit olduğu tarihtir

— Hakim Resen (kendiliğinden) göz önüne almalıdır ve her bir çocuk için ayrı ayrı ve her çocuğun konumu yine ayrı ayrı değerlendirilerek uygun bir nafakaya karar vermelidir

— Çocuğun varlıklı olması anne-babasının bu nafakadan kurtarmaz Sadece miktarı üzerin de etkisi olabilir

— Boşanma kararı ile iştirak nafakasına karar verilmemiş ise daha sonra dava açılabilir

— Reşit çocuk için iştirak nafakasına hükmolunamaz

— Velayet hakkının nez’i halinde iştirak nafakası istenemez

— Zaruret haline düşen (Günlük yiyeceğini bile sağlamayacak durumda olmak-fakirlikten daha aşağıda olmak)bir kimsenin usul ve füruu ile erkek ve kız kardeşine başvurarak nafaka talep etmesidir

— Davacının, yardım yapılmadığı takdirde zaruret haline düşeceğini her türlü delil ile ispat etmesi gerekir

— Davacının parasal geliri olmamakla birlikte malvarlığı var ise, bu mal varlığının davacıyı zarurete düşmekten kurtarıp- kurtaramayacağı araştırılmalıdır

— Görevli Mahkeme: Asliye Hukuk Mahkemesidir

— Yetkili Mahkeme: Davalının ikametgâhı mahkemesi, birden fazla davalı var ise bunlardan herhangi birisinin ikametgâhı mahkemesi,

— Dava bağımsız olarak açılır

— Zorunlu Dava arkadaşlığı yoktur

Kimlerden nafaka istenebilir?

1-Usul(Anne-baba, büyükanne-büyükbaba)

2-Füru( nesebi sahih olsun-olmasın erkek ve kız çocuğu, torunları)

3-Kardeş(ana-baba bir kardeş yada ana bir veya baba bir kardeş)

— Evlat edinen ya da evlatlık olan da biribirlerine karşı nafaka ile sorumludur
— Çocuğun babasından yardım nafakası isteyebilmesi için reşit olması gerekir
— Davacının Kardeşten nafaka alabilmesi için, öncelikle kendisinin zaruret içerisinde olduğunu daha sonra da nafaka verdiği takdirde kardeşin hayatında ve harcamalarında bir daralma yada kısıtlama olmaması gerektiğini, yani kardeşinin refah içerisinde olduğunu kanıtlaması gerekir

— Öğrenime devam eden çocuk çalışmaya zorlanamaz, öncelikle anne-babadan ve şartları var ise kardeşten öğretim boyunca nafaka isteyebilir (Açık öğretim fakültesi öğrencisi hariç)

Öncelik sırası var mı? (MK316)

— Öncelikle nafaka eşten istenir(MK152),Eşin ödediği nafaka yetmediği takdirde;
Yardım nafakasında ise:(MK 439–442)

1-Çocuklar, Torunlar
2-Anne-baba
3-Erkek ve Kız kardeş
4-Büyükanne-büyükbaba, sıra takip edilerek nafaka talep edilir
Dikkat edilecek hususlar:

— Nafaka borçlusu birden fazla ise ve birisi aleyhine dava açılmış ise (örneğin davacının 3 çocuğu var ve sadece birine karşı dava açılmış ise) mahkeme diğer çocukları davaya dahil etmeden davacının ve tüm çocukların gelir ve giderlerini, sosyal durumlarını araştıracak ve sadece davalı olan çocuğa isabet eden miktar üzerinden nafakaya hükmedecektir Diğer çocuklar hakkında ise nafaka ödeyecek durumda olsalar dahi olumlu yada olumsuz bir karar vermeyecektir

— Nafakanın başlangıç tarihi dava tarihidir

— Nafakanın miktarı belirlenirken MK4gereği hak ve nesafet kuralları esas alınacaktır

— Nafakanın miktarı belirlenirken bilirkişi dinlenmeyecektir Ancak malvarlığının değeri için gerekirse keşif yapılıp bilirkişi dinlenebilir

— Ekonomik koşullara göre nafakanın artırılması yada kaldırılması-azaltılması bağımsız bir dava ile istenebilir