Yalnız Mesajı Göster

Nafaka Nedir? Nafaka Çeşitleri/Nafaka Yükümlüleri

Eski 01-16-2011   #1
Şengül Şirin

Nafaka Nedir? Nafaka Çeşitleri/Nafaka Yükümlüleri

Nafaka Nedir?

Türk dil kurumunda Nafaka’nın anlamı şu şekildedir;
  1. Kelime anlamı olarak; Geçinmek için gerekli olan şeylerin bütünü, geçimlik: “Çoluk çocuğunun nafakası için geceli gündüzlü örs başından ayrılmayan demirciyi göreyim, dedim, bir gün” -N F Kısakürek
  2. Hukuki anlamı ise; Birinin geçindirmekle yükümlü bulunduğu kimselere, mahkeme kararıyla bağlanan aylık

Nafaka Hükümleri

Yetki

Madde 177- Boşanmadan sonra açılacak nafaka davalarında, nafaka alacaklısının yerleşim yeri mahkemesi yetkilidir
Zamanaşımı
Madde 178- Evliliğin boşanma sebebiyle sona ermesinden doğan dava hakları, boşanma hükmünün kesinleşmesinin üzerinden bir yıl geçmekle zamanaşımına uğrar

A Nafaka yükümlüleri

Madde 364- Herkes, yardım etmediği takdirde yoksulluğa düşecek olan üstsoyu ve altsoyu ile kardeşlerine nafaka vermekle yükümlüdür Kardeşlerin nafaka yükümlülükleri, refah içinde bulunmalarına bağlıdır
Eş ile ana ve babanın bakım borçlarına ilişkin hükümler saklıdır

B Dava hakkı

Madde 365- Nafaka davası, mirasçılıktaki sıra göz önünde tutularak açılır
Dava, davacının geçinmesi için gerekli ve karşı tarafın malî gücüne uygun bir yardım isteminden ibarettir
Nafakanın yükümlülerin bir veya bir kaçından istenmesi hakkaniyete aykırıysa hâkim, onların nafaka yükümlülüğünü azaltabilir veya kaldırabilir
Dava, nafaka alacaklısına bakmakta olan resmî veya kamuya yararlı kurumlar tarafından da açılabilir
Hâkim, istem hâlinde, irat biçiminde ödenmesine karar verilen nafakanın gelecek yıllarda tarafların sosyal ve ekonomik durumlarına göre ne miktarda ödeneceğini karara bağlayabilir
Yetkili mahkeme, taraflardan birinin yerleşim yeri mahkemesidir

C Korunmaya muhtaç kişiler

Madde 366- Korunmaya muhtaç kişi-lerin bakımı, bununla yükümlü kurumlar tarafından sağlanır Bu kurumlar, yaptıkları masrafları nafaka yükümlüsü hısımlardan isteyebilirler