12-27-2010
|
|
GöKKuŞaĞı
|
Sokrates'ten Düşündüren Ders
Eski Yunanda , Sokrates bilgiyi saklaması sebebiyle saygı değer bir ün yapmıştı Bir gün büyük filozof bir tanıdığına rastladı ve adam ona dedi ki
Adam : Arkadaşınla ilgili ne duyduğumu biliyor musun?
Sokrates : Bir dakika bekle Bana birşey söylemeden evvel senin kücük bir testten geçmeni istiyorum Buna “Üçlü Filtre Testi” deniyor
Adam : Üçlü Filtre ?
Sokrates : Doğru Benimle arkadaşım hakkında konuşmaya başlamadan önce, bir süre durup ne söyleyeceğini filtre etmek, iyi bir fikir olabilir Üçlü filtre testi dememin sebebini birazdan anlayacaksın Şimdi birinci filtre; ‘Gerçek Filtresi’ Bana birazdan söyleyeceğin şeyin tam anlamıyla gerçek oldugundan emin misin ?
Adam : Hayır Aslında bunu sadece duydum ve …
Sokrates : Öyleyse , sen bunun gerçekten doğru olup olmadıgını bilmiyorsun Şimdi ikinci filtreyi deneyelim, ‘Iyilik Filtresini ’ Arkadaşım hakkında bana söylemek üzere olduğun şey iyi birşey mi?
Adam: Hayır, tam tersi…
Sokrates : Öyleyse, onun hakkında bana kötü bir şey söylemek istiyorsun ve bunun doğru olduğundan emin değilsin Fakat yine de testi geçebilirsin, çünkü geriye bir filtre daha kaldı ’ İşe yararlılık filtresi ’ Bana arkadaşım hakkında söyleyeceğin şey benim işime yarar mı?
Adam : Hayır, pek değil
Sokrates : İyi, eğer bana söyleyeceğin şey doğru değil, iyi değil, işe yarar ve faydalı değilse bana niye söyleyesin ki ?
GaLiBa Bu GeCe YaĞMuRDa GöKKuŞaĞı MiSali GüLeRKeN aĞLaMaNıN ZaMaNı
|
|
|