| 
Şengül Şirin  | 
				  Kaşıkçılık Nedir? Kaşıkçılık Mesleğinin Özellikleri 
 
            Kısaca Kaşıkçılık
 
  
 
 
 Kaşıkçılık Mesleği
 
 
 
 Kasikcilik, Anadolu’da, ilk kasiga, Çatalhöyük ve Hacilar’da   rastlanmistir
  (M  Ö  7-6 binyil)  Kasiklar Anadolu’da yapildiklari   malzemeye göre adlandirilir  Önce topraktan yapilan kasiklar daha sonra   tahtadan ve madenden yapilmaya baslandi  Tahta kasiklar daha çok  simsir,  ardiç, gürgen, mese, armut, karaagaç, gibi agaçlardan, metal  kasiklar  ,demir, bakir, pirinç, gümüs ve altindan yapilir  Anadolu’da  kasiklari  ile ünlü merkezler arasinda Konya, Akseki, Kas, Gedi, Gevye  tarakli,  Bolu, Kastamonu, Bergama, Bursa, Eskisehir, Anamur, Silifke  özellikle  anilabilir  
 Kaşıkçılık Tarihçesi
 
 
 
 İnsanoğlunun tarihin bu eski dönemlerinden başlayarak kullandığı  kaşık  tahtadan, madenden veya kemikten yapılır
  Büyük kepçelerle kahve  ve  sütlü tatlıların kaşıkları sadece madendendir  Anadolu’ya  baktığımızda,  geleneksel olarak yemek türlerine göre kaşıkların  gruplandırıldığı  görülür  Çorba, pilâv, hoşaf, yemek, tatlı, sütlü  tatlı, kahve, kavurma,  dağıtma (servis) kaşıklarından başka hiç  kullanılmayan süs kaşıkları,  kaşık kullanımının ne kadar yaygın ve  zengin olduğunu ortaya koyar  Bu  kaşık türlerinin her bir grubu, kendi  geleneksel özellikleriyle  belirgindir  Yumurtanın uzunlamasına ikiye  bölünmüş gibi olan çorba  kaşığı, asla hoşaf için kullanılmaz  Hoşaf  kaşığı tam bir daire  biçiminde olup, bir kürenin ikiye bölünmüş  görüntüsündedir  Sapları  çorbanınki gibi geniş olmayıp, yuvarlak ve  incedir  Genellikle sap ve  ağız bölümleri ayrı malzemeden yapılır  Kavurma kaşıklarının çukurluğu  az, ama sapı uzuncadır  Yemek  kaşıklarının derinliği çorba ve pilâv  kaşıklarından daha azdır  Tatlı  kaşıklarının malzemesi, ağız  kısımlarında şimşir veya kemiktir  Sapları  ise fildişi, mercan, sedef  gibi değerli malzemeden yapılır  
 
 Türkiye’de kaşıklarla ilgili olarak çok zengin ve yaygın bir gelenek   yaşamıştır ve günümüzde de, sanayinin ağır basmasına rağmen bu gelenek   ve etrafında oluşan folklor malzemesi yaşatılmaktadır
  Zamanında   Konya’da, Kütahya’da, Akseki’de, Geyve’de, Gediz’de, Tokat’ta,   Kastamonu’da çok rağbet gören kaşıkçılık sanatı, gün geçtikçe eski   ustalarını kaybetmekte ve yeni yaratıcılara artık kavuşamamaktadır  Kaşıkçılık Sanatı
 
 Kaşıkçılık, Anadolu’nun bazı yörelerinde günümüzde de sürdürülen el   sanatlarındandır
  Özellikle Konya’da Selçuklular döneminden bu yana   sürdürülen tahta kaşık yapımı bir çok ilimizde devam etmektedir  Tahta kaşık yapımında genellikle şimşir, meşe veya armut gibi ağaçlar   kullanılmaktadır  Küçük keser, törpü yardımıyla şekillendirilen  kaşıklar  genellikle Akseki, Gediz, Taraklı bucaklarında yapılmaktadır  Günümüzde yemek kaşıkları yanında süs, oyun kaşıkları da  yapılmaktadır
  Zımpara ile temizlenen kaşıklar üzerine çeşitli  resimler, bezemeler,  yazılar basılıp, boyanır cilalanarak satışa  sunulmaktadır  
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
			
			
			
			 
				__________________  Arkadaşlar, efendiler            ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler,            müritler, meczuplar memleketi olamaz En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet            tarikatıdır   |