| 
Şengül Şirin  | 
				  Marul ve Marul Yetiştiriciliği 
 
            Marul ve marul yetiştiriciliği
 
 
 
 TOPRAK İSTEKLERİ
 
 Marul pek çok toprak tipinde yetişebildiği halde, en kaliteli ürün: organik maddesi fazla, nem tutma kapasitesi yüksek ve drenajı iyi, derin tınlı topraklardan alınır
  
 
 GÜBRELEME
 
 Çiftlik gübresi toprağın fiziksel yapısını düzeltmek için kullanılan değerli bir maddedir
  Bu gübrenin tuz ihtiva etmemesine, yanmış olmasına dikkat edilmelidir  Dekara 2-5 ton kullanılabilir  Toprak PH’sı 6,5-7,5 arasında olabilir
  
 Düşük PH’h topraklarda kireçleme yapılmalıdır
  Zira bu tıp topraklarda kaliteli ürün alınamaz ve magnezyum noksanlığı görülür  Magnezyum eksikliğinin tipik belirtisi yaşlı yapraklarda sarı noktalardır  Azot noksanlığında ise büyüme yavaşlar, renk bozulur  Aşın azot gübrelemesi yapraklarda yanıklıklara ve hasattan sonra ürünün çabuk solmasına neden olur  
 Fosfor noksanlığı, demir ve kalsiyumca zengin topraklarda sıkça görülür
  Sonuçta, başlar gevşek ve küçük kalır  Saf madde olarak: 8 Kg/da azot, 6 Kg/da fosfor ve 6 Kg/da potasyum tavsiyesi, toprak analizleriyle birlikte dikkate alınmalıdır
  
 
 TOHUM EKİMİ VE DİKİM
 
 Tohum ekim zamanı yetiştiricilik yapılmak istenen zamana göre ayarlanabilir
  Geç sonbahar ve kış yetiştiriciliği için tarlaya dikim yapılmak istenen zamandan yaklaşık 45 gün önce; yaz ekimlerinde ise 20 gün önce soğuk yastıklara tohum ekimi yapılmalıdır
  Tohumların en iyi çimlenme sıcaklığı 15-18° C’dir
  Düşük sıcaklıklarda homojen çıkış elde edilemezken; nötr çeşitlerin dışında, 25-30° C gibi yüksek sıcaklık derecelerinde hiç çimlenme elde edilemez  Dikim, fideler 4 yapraklı olunca, çeşidin büyüklüğüne bağlı olarak 30-40 cm sıra arası, 20-30 cm sıra üzen mesafe ile yapılır
  Dikimden sonra mutlaka can suyu verilmelidir  
 
 SULAMA
 
 Marul, büyüme periyodu boyunca aynı miktarda toprak nemini, yetiştiği ortamda bulmak ister
  Tarlaya dikimden sonra eğer yağış mevsimi değilse, en geç 12 gün içersinde «ulama yapılmalıdır
  Baş bağlama devresinin başından hasat sonuna kadar sulama aralıkları 8 günden daha uzun olmamalıdır  Çok sıcak havalarda sulama, mutlaka sabah erken saatlerde yapılmalıdır
  Aksi halde fizyolojik hastalıklara yakalanma olasılığı artar  
 
 HASAT
 
 Marul genelde elle hasat edilir
  Hasat edilecek ürünü belirlemek tamamen deneyim işidir  Yetiştiricilik ürünün iklim isteklerine tamamen uygun şartlarda ve doğru ekim zamanında yapılıyorsa, çeşidin tipik özelliklerini sergilemesi beklenebilir  Bunlar: en, boy, göbek yapıp yapmadığı vs gibi özelliklerdir  Sıcak havalarda hasat edilen ürün çabuk solar, kalitesi düşük olur
  Bu nedenle hasadın günün erken saatlerinde yapılması uygun olur  
 
 ÇEŞİTLER
 
 Marul, form zenginliği en fazla olan sebzelerden biridir
  Mevcut marul çeşitlerini pratik açıdan dört ana gruba ayırmak olasıdır: 1
  Buz salataları 2
  Yağlık salatalar 3
  Romen salataları 4
  Yaprak salatalar Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsünde tohum üretimi yapılan çeşitler ve özellikleri şunlardır:
 
 
 YEDİKULE-44
 
 Romen salataları grubundandır
  Hasat edilecek mevsime bağlı olarak, Ege Bölgesi şartlarında 15 Ağustos-15 Aralık arasında tohum ekimi yapılabilir
  Fide devresinde, olgun devreye kıyasla, soğuğa daha dayanıklıdır
  Yeşil, orta sert yapraklı, dik büyüme özeîliğindedir
  Bağlanmadan göbek yapabilir
  Menemen koşullarında ortalama baş ağırlığı 800 g’dır
  Sıcağa fazla dayanıklı değildir
  Dikim sezonuna bağlı olarak hasada gelme süresi yaklaşık olarak 100 gündür
  Hasattan sonra solma hızı düşüktür
  
 
 YEDİKÜLE-5701
 
 Romen salataları grubundandır
  Hasat edilecek mevsime bağlı olarak, Ege Bölgesi şartlarında 15 Ağustos -15 Aralık arasında tohum ekimi yapılabilir
  Yapraklan uzun, sanmtırak yeşil, ince, narin ve gevrektir
  Yaprak damarlan ince, yüzeyi kabarcıklı, kenarlan dalgalı ve hafif dişlidir
  Menemen koşullarında ortalama baş ağırlığı 1000 g’dır
  Dikim sezonuna bağlı olarak hasada gelme süresi yaklaşık olarak 100 gündür
  Hasattan sonra solma hızı düşüktür
  
 ŞEMİKLER
 
 Kıvırcık göbekli salatalardandır
  Kıvırcık, çok dalgalı, hafif sert yapraklan vardır
  Yaprakların gövde ile bağlantısı kuvvetlidir, çok kolay kırılmaz
  Sıkı başlıdır
  Menemen koşullarında ortalama baş ağırlığı 500 g’dır
  Sıcağa fazla duyarlı değildir
  Hasada gelme süresi 85 gündür
  Tam olgunlaşmadan da kıvırcık salata olarak hasat edilebilir
  Tarn olgunlukta hasat edilen başlarda solma hızı düşüktür
   
			
			
			
			 
				__________________  Arkadaşlar, efendiler            ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler,            müritler, meczuplar memleketi olamaz En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet            tarikatıdır   |