Şengül Şirin
|
Cevap : Bölgelere Göre Yetişen Tarım Ürünleri Nelerdir?
Türkiye’de Yetiştirilen Diğer Tarım Ürünleri
Yer Fıstığı Yetiştiriciliği
Akdeniz iklim şartlarında iyi yetişmektedir En fazla tarımı Akdeniz bölgesinde Adana çevresinde gelişmiştir(%91) Ayrıca G Doğu Anadolu Bölgesinin batısında, Ege Bölgesi’nde Muğla Manisa ve Aydın çevresi, G Marmara Bölümü’nde Balıkesir, Çanakkale çevresinde tarımı yapılır Çerez olarak tüketildiği gibi yağ da elde edilir
Üzüm Yetiştiriciliği
Kışın –40ºC ye kadar dayanabilir Bundan dolayı meyveler içinde yetişme alanı en geniş olanıdır
Üzüm üretiminde başta Ege Bölgesi (Manisa, İzmir, Denizli ) gelir 2 G Doğu Anadolu Bölgesidir 3 İç Anadolu Bölgesidir
Dünya kuru üzüm üretimde birinciyiz ve ihracat yapmaktayız En az üretim Karadeniz’de yapılır
İncir Yetiştiriciliği
Akdeniz iklim bitkisidir Kış ılıklığı ister ve yaz kuraklığı ister En fazla tarımı Ege Bölgesi’nde gelişmiştir (Başta Aydın gelir ) Üretimin %80 i bu bölgeden karşılanır Ayrıca Akdeniz Bölgesi, G Marmara ve G Doğu Anadolu Bölgesinin batısında tarımı yapılabilir
Türkiye Dünya kuru incir üretiminde ilk sırada yer alır ve önemli ihracat ürünümüzdür
Fındık Yetiştiriciliği
Anavatanı Türkiye’dir En iyi yetişme şartları Karadeniz iklim bölgesidir Yurdumuz üretiminin %80’ini Karadeniz bölgesi karşılar
En fazla Ordu- Giresun olmak üzere Karadeniz kıyılarında tarımı yapılmaktadır Ayrıca Marmara Bölgesinde Sakarya çevresinde tarımı yapılır Türkiye dünya fındık üretiminde ve ihracatında ilk
sırada yer alır (%60-70)

Turunçgiller(Narenciye) Yetiştiriciliği
Tropikal iklim bitkisidir Yurdumuzda tarımı en fazla Akdeniz Bölgesinde gelişmiştir (%88) Antalya başta olmak üzere bütün Akdeniz kıyılarında tarımı yapılabilmektedir
Ayrıca Ege Bölgesinde İzmir’e kadar olan güney kıyılarında, G Marmara Bölümünün soğuktan korunmuş kıyılarında, Doğu Karadeniz Bölümünde Rize çevresinde ve G Doğu Anadolu Bölgesinin batısında tarımı yapılmaktadır
Muz Yetiştiriciliği
Tropikal iklim bitkisidir Yurdumuzda Akdeniz Kıyılarında tarımı yapılabilmektedir Bugün tarımı daha çok Alanya – Anamur arasında gelişmiştir
Elma Yetiştiriciliği
Üzümden sonra yetişme alanı en geniş olan meyvedir (üzümden sonra soğuğa en dayanıklı bitkidir) Bütün bölgelerimizde tarımı yapılabilir Niğde, Nevşehir, Amasya, Tokat, Kastamonu, Bursa, Burdur, Isparta, Antalya önemli elma üretim merkezlerimizdir Bölge olarak İç Anadolu ve Akdeniz, üretimin büyük bölümünü karşılar
Antepfıstığı Yetiştiriciliği
En iyi yetişme şartlarını G Doğu Anadolu Bölgesinde bulmuştur (% 90) Başta Ş Urfa ve G Antep gelir Ayrıca Akdeniz ve Ege Bölgelerinde çitlembik ağaçlarının aşılanması ile de tarımı yapılabilmektedir Üretim bir yıl fazla bir yıl azdır Önemli ihracat ürünümüzdür
Kayısı Yetiştiriciliği
Bütün bölgelerimizde tarımı yapılabilir En fazla tarımı D Anadolu Bölgesi’nde Malatya-Elazığ çevresinde gelişmiştir
Badem Yetiştiriciliği
Kıraç arazilerde yetişebilmektedir Bütün bölgelerimizde tarımı yapılabilmektedir En fazla İç Anadolu Bölgesinde Niğde –Nevşehir çevresinde gelişmiştir
Şeftali Yetiştiriciliği
Güney Marmara(özellikle Bursa çevresi) ve Kıyı Ege
Kestane:Güney Marmara ve Batı Karadeniz

Türkiye’de Yetiştirilen Yumrulu Bitkiler
Patates Yetiştiriciliği
kumlu topraklarda iyi yetişir Bütün bölgelerimizde tarımı yapılabilir En fazla tarımı İç Anadolu Bölgesinde gelişmiştir ( Nevşehir) Ayrıca Ödemiş-İzmir, Sakarya, Trabzon, Erzurum diğer önemli patates üretim merkezlerimizdir
Soğan-Sarımsak Yetiştiriciliği
Bütün bölgelerimizde tarımı yapılabilir Bursa –Karacabey önemli soğan üretim merkezi iken Kastamonu da sarmısakta önemli merkezimizdir Soğan-sarmısak tarımı bütün bölgelerimizde yapılabilir
Sebzecilik Yetiştiriciliği
Sebzeler çok fazla su isterler Yurdumuzda sebze yetiştiriciliği en fazla Akdeniz Bölgesinde gelişmiştir Bu bölgeyi Ege ve Marmara Bölgeleri takip eder En az geliştiği bölgemiz D Anadolu bölgesidir Sebebi yaz mevsiminin çok kısa sürmesidir Ayrıca İç Anadolu Bölgesinde de sulama yetersizliğinden dolayı sebze tarımı gelişmemiştir
*** Sebze tarımı seracılık faaliyetleri ile Akdeniz ve Ege Bölgelerinde bütün yıl yapılabilmektedir Seracılığın buralarda gelişme sebepleri; kışların ılık geçmesi ve güneşli gün sayısının fazla olmasıdır

Seracılık
Sıcaklığı kontrol altına alarak entansif (intansif) tarım metotlarını uygulamak suretiyle mevsiminden önce veya sonra turfanda sebze-meyve üretimi yapılan faaliyettir
Akdeniz(Antalya Bölümü ve Mersin çevresi),Kıyı Ege,Güney Marmara(Yalova,Bursa Çevresi)
Gül ve Çiçek Yetiştiriciliği
%90’dan fazlası Isparta çevresinde yapılır Çiçekçilik özellikle seralarda Antalya’da ve Yalovada yetiştirilir
Türkiye’nin İhrac Ettiği Ürünler
- Fındık,
- Antepfıstığı,
- Pamuk,
- Tütün,
- K
Üzüm,
- K
İncir,
- K
Kayısı,
- Haşhaş gibi

- Zeytin
Türkiye’nin İthal Ettiği Ürünler
- Pirinç,
- Kahve,
- Kakao,
- Muz,
- Kivi,
- Ananas,
- Hindistan cevizi,
- Hurmadır

__________________
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet tarikatıdır
|