Şengül Şirin 
 
		
	
		
	
	 | 
	
	
	
	
		
		
			
			
				 
				Ispanak
			 
			 
			
		
		
		
		
             
ISPANAK a  Yaprakları yenen sebze bitkisi  (Bil  a  Spinacia oleracea; ıspanakgiller familyası ) 
 
—Mutf  Ispanak çorbası, ince kıyılmış ıspanak, haşlanmış havuç, kereviz kökü, yağ, tuz ve su ya da et suyuyla yapılan bir tür çorba, (Kısa süre haşlanan sebzeler, suyu süzüldükten sonra ince ince doğranır  Yağda hafifçe pembeleşene değin kavurulan una su ya da et suyu eklenip kaynatıldıktan sonra kıyılmış sebzeler ilave edilir  Terbiyelisi de yapılır ) 
 
 || Ispanak kavurması, ıspanağı bol soğanla yağda kavurarak yapılan yemek  (Yağda kavrulan soğanlar pembeleşince ince kıyılmış ıspanak eklenir ve birlikte sürekli karıştırarak kavrulur  Üzerine isteğe göre yoğurt ya da sarmısaklı yoğurt dökülür ) 
 
 || Ispanak kökü, ıspanak kökü, kuşbaşı koyun eti ya da kıyma, soğan, yağ ve tuzla yapılan bir tür yemek  (Pişirilen ya da kavrulan ete, ayıklanıp doğranmış ıspanak köklerini ekleyip pişirerek yapılır  Terbiyelisi de olur ) 
 
 || Ispanak püresi, ince kıyılmış ıspanak, soğan, süt, un, yağ ve tuzla yapılan püre türü yiyecek  (Ispanak kısa bir süre haşlanıp suyu süzüldükten sonra ince ince kıyılır  Başka bir kapta soğan ve un pembeleşinceye değin kavrulur, ıspanaklar ilave edildikten sonra bir süre daha karıştırılarak pişirilir  Daha sonra üzerine süt ve yağ gezdirilip karıştırılır ) |] Ispanak sotesi, kısa süre haşlanıp süzüldükten sonra kıyılmış ıspanağı, yağda çevirip sote ettikten sonra kısa bir süre et ya da tavuk suyuyla pişirerek yapılan yemek  
 
|| Kıymalı ıspanak, soğanla kavrulmuş kıyma, ince kıyılmış ıspanak, pirinç, salça, tuz, su ve yağla yapılan bir yemek  (Kavrulmuş kıymaya ıspanaklar eklenip suyunu salıncaya değin pişirilir  Daha sonra pirinç ve su ilave edilir, genellikle yoğurtla yenir ) 
 
 || Kuşbaşı etli ıspanak, kuşbaşı etle pişirilen ıspanak yemeği  (Yapılışı kıymalı ıspanak gibidir  Kıyma yerine kuşbaşı doğranmış koyun eti kullanılır ) 
 
 || Yumurtalı ıspanak, kavrulmuş ıspanağın üzerine yumurta kırılarak yapılan yemek  (Soğan ve yağla kavrulan ıspanaklar düz bir tepsiye alınır  Kırılacak yumurta sayısı kadar üzerinde boşluk açılıp buralara yumurtalar kırılır  Kapağı kapatılarak kısık ateşte yumurtalar pişinceye değin tutulur ) 
 
 —Ansİkl  Ispanak Asya kökenli bir bitkidir; XV  yy 'da Avrupa'ya girmiştir  Çoğunlukla ikiyıllık, ikievcikli olanları sebze olarak yetiştirilir; tohumları pütürsüz ya da dikenli olur  
Ispanağın yetiştirilmesi çok kolaydır  Kış türleri sonbaharda, daha ağır gelişen yaz türleri ise ilkbaharda ekilir  Pek çok da çeşidi vardır  
 
Ispanak besleyici bir sebzedir, pişirilerek yenir  Taşıdığı yüksek orandaki tuzlar (özellikle oksalatlar) nedeniyle idrar yolları, böbrek, sindirim sistemi ve karaciğer hastalığı olanlara ve şeker hastalarına tavsiye edilmez  Halk hekimliğinde, yaprakları idrar artırıcı, müshil ve kuvvet verici olarak, tohumları kalp kuvvetlendirici ve yatıştırıcı olarak kullanılır  Doğal boyamacılıkta ıspanak yaprakları kaynatılarak dayanıklı olmayan yeşil renk elde edilir 
         
		
	
		
		
			
			
			
			
			 
		
		
		
		
        
		
		
		
			
				__________________ 
				 Arkadaşlar, efendiler            ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler,            müritler, meczuplar memleketi olamaz  En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet            tarikatıdır  
 
			 
		
		
		
		
		
	
	
	 |