| 
Şengül Şirin  | 
				  Cevap :  Hayvancılık 
 
            HAYVANCILIK a
  Değişik yönleriyle insanlara yararlı evcil hayvanların bakım, besleme, üretim ve yetiştirilme işi   
 —ANSİKL
  Hayvancılık, tarihöncesi dönemde başlamıştır  Özellikle  göçebelik döneminde insanın başlıca geçim kaynağı hayvanlar olmuş,  yerleşik yaşama ve tarıma geçildikten sonra da hayvancılık önemini  korumuştur  Günümüzde de hayvancılık, bütün dünya ülkelerinde, ekonomik  açıdan önemli bir yer tutmaktadır  
 •    Hayvancılık tipleri ve ürünleri
  Yaşam düzeyi orta ya da yüksek  olan ülkelerde hayvancılık, insan beslenmesinde büyük önem taşıyan üstün  değerli besinlerin, özellikle proteinlerin karşılanmasında önemli rol  oynar  Hatta bazı durumlarda (kutup bölgeleri, çöller) insan  beslenmesinin başlıca kaynağıdır  Et ve süt kadar değerli bir madde olan  yumurta ve arılardan elde edilen bal da yine evcil hayvanların  insanlara verdikleri değerli besinlerdir  insanların yetersiz beslenme  ve açlıkla karşı karşıya bulunduğu Üçüncü dünya ülkelerinde, hayvansal  protein (süt, et, yumurta, vb  ) üretimi artırılarak ancak beslenme  sorununa çözüm bulunabilir  Öte yandan evcil hayvanlar, gerek binek ve  yük, gerek çeki ve koşum hayvanı olarak tarla ve taşıma işlerine  kullanılmaktadır  Gelişmiş sanayi ülkelerinde terk edilmiş olmasına  karşın, azgelişmiş ülkelerde bu kullanım günümüzde de geçerlidir  
 Yolların İyi olmadığı, motorlu araçların çalıştırılamadığı fakir  ülkelerde ve yeryüzünün dağlık, engebeli yerlerinde hayvanlardan  yararlanılmaktadır
  Atın binek hayvanı olarak kullanıldığı gelişmiş  ülkelerde at yetiştiriciliğinde yeniden bir canlanma gözlenmektedir  Dünyanın birçok yerinde sığır, manda, koyun, keçi, domuz, tavşan ve  kümes hayvanları gelir getiren hayvanların temelini oluştururken, at,  eşek, katır gibi toynaklı hayvanlar ile deve ve lama gibi gevişgetiren  hayvanlar sığır ve mandalarla beraber koşum ve taşıma işlerinde  kullanılır  Genellikle eskiden ya da günümüzde evcllleştirilmiş bazı  değişik hayvan türleri, dünyanın çok değişik bölgelerinde önemli roller  oynar: Himalayalar'da yak (süt, et, taşıma), Laponya'da Ren geyiği (süt,  et, taşıma), bazı step bölgelerinde antiloplar (et), Hindistan ve  Hint-Malezya yarımadasında fil (taşıma ve orman işleri), tatlı ya da acı  su balıkları (beslenme), kürkünden yararlanılan hayvanlar (vizon,  gümüşi tilki, susamuru, vb  )  insan yaşamında giyim kuşam bakımından  hayvanlar yine önemli katkı sağlamaktadır  Yapağı (yün), tiftik, tüy,  ipek, post, kürk, deri gibi doğal olarak hayvanlardan elde edilen  maddeler sağlıklı giyim ve kullanım eşyasının başlıca hammaddeleridir  Ayrıca deri kullanımının çok yaygın bir alanı vardır ve büyük bir sanayi  oluşturmaktadır Bu ürünlerin üretimi, gelişmiş olsun, gelişmekte olsun,  her iki tipe giren ülkelerde de çok önemli ekonomik katkılar sağlar  
 Türlere ve uygulama alanlarına göre, hayvanların mezbaha  kalıntılarından, yağlarından, kıllarından, tırnak ve boynuzlarından,  kemik ve kıkırdaklarından, bağırsaklarından, et artıklarından ve  kanlardan, vb
  , işleme tekniğinin ileriliğine bağlı olarak çok yarar  sağlanmaktadır  Özellikle mezbaha artıklarından insan sağlığıyla ilgili  olarak, değerli ilaçlar üretilmektedir  Spor ve binicilik konularında da  hayvancılığın katkıları vardır  Av sporlarında kullanılan hayvanların  başında at ve köpek gelir  
 Atlar koşu hayvanı olarak ve diğer sportif  içerikli etkinlikler için binek hayvanı olarak önemlidir
  Birçok  ülkelerde bu gibi spor kollarının gereksinmelerini karşılamak amacıyla  kurulmuş pek çok yetiştirme yerleri vardır  Köpek, kedi ve benzerleri,  daha başka bazı hayvan türleriyle beraber çok yaygın bir biçimde ev  hayvanı olarak yetiştirilir  Ayrıca köpekler hayvan sürülerinin  korunması, polis ya da ordu hizmetleri için kullanılır  Dış piyasalarda hayvan ve hayvan ürünleri için her zaman alıcı  bulunmaktadır
  Hayvancılığı ilerlemiş ülkeler bu yoldan çok iyi gelir  sağlamakta, elde edilen döviz ülke refahına hizmet etmektedir  
 Hayvancılık iklim, toprak, toplum ve pazarlara göre değişik biçimler  alır
  Genellikle çoban ya da yetiştirici tarafından üretilen hayvanların  basitçe işletilmesi hayvancılığın en İlkel şeklidir Bu çeşit  hayvancılığa Asya ve Afrika'nın bazı yörelerindeki toplumlarda  rastlanır  Tuzak ve av tipi hayvancılık da bu tip içine girer Yaygın  hayvancılık genellikle Güney yarıkürede ve nüfusu az olan bölgelerde  gelişmiştir  Bu tip hayvancılık genellikle otçullar başta olmak üzere,  et ya da süt üretimi için az sayıda hayvanın kullanacağı alanın bitki  örtüsünü değerlendirme esasına dayanır   
 Yetiştirici elden geldiğince az  üretim etmeninden yararlanır: asalaklardan ve salgın bulaşıcı  hastalıklardan korunmak İçin aşı ve ilaç kullanma, otlak, gezinti  yerleri ve bunları çevreleyen çitlerin yapımı, düzenlenmesi, vb
  Yoğun  hayvancılık, toprağın az ve pahalı bir etmen olduğu yerlerde metrekare  alana düşen hayvan miktarını artırmaya ve çayırlık üretimini  yoğunlaştırmaya dayanır  Böylelikle gerçekleştirilen yatırımlar, hayvan  genelinde üretim artışı sağlayacak (sanayi ürünlerinin kullanılması,  verimli hayvanların seçilmesi, özel uygun barınakların yapılması, vb  )  ve ayrıca işçilerin verimini artıracak (serbest sistem yemleme,  hayvancılık işlerinin makineleşmesi, hatta otomatizasyonu, otlak ve  parsellerin çitle çevrilmesi, vb  ) yöntemlerin aranmasını gerektirir  Yeterli arazisi olmayan yerlerde de hayvancılık yapılabilir   
 Bu durumda  yem ihtiyacı komşu çiftliklerden ya da sanayiden sağlanır ve hayvanlar  kapalı barınaklarda ya da çitle çevrili alanlarda yetiştirilir
  Bu biçim  hayvancılık gelişmiş ülkelerde daha çok kümes hayvanlarına ve domuzlara  uygulanır  
 •    Hayvan üretiminin işletme ekonomisindeki yeri
  Gelişmiş ülkelerde,  hayvansal üretim işletmenin diğer bileşenleriyle (yem üretimi, binalar,  el emeği, vb  ) yakından ilintili olarak tarım işletmesinin bütünleyici  bir bölümünü oluşturur  Gerçekte hayvancılık, çoğu zaman bitkisel  ürünlerin ya da sanayi alt ürünlerinin hayvan ürünlerine  dönüştürülmesini amaçlar  Bu bakımdan, hayvan türlerini iki kategoriye  ayırmak gerekir: sindirim sistemlerinde bulunan mikroorganizmalar  sayesinde ekilen ya da kendiliğinden yetişen selüloz oranı yüksek olan  bitkileri kullanabilenler (geviş-getirenler, at, tavşan) ve sadece  taneler gibi selüloz oranı düşük olan daha değerli yemleri kullananlar  (domuz, kümes hayvanları)  Birinci durumda hayvancılık, söz-konusu  işletmelerde, bitkisel üretime bağlı bir dönüşüm işlevi görür: bitkiler  hayvanlara yem sağlar hayvanlar da onlara gübre verir  
 
   Bu tip  hayvancılığın gelişmesi, tarımsal yapılara ve yem sağlama olanaklarına  bağlıdır Buna karşılık İkinci durumda (domuz, kümes hayvanları) yem  İhtiyacı dışardan ya da işletme içindeki bir yem fabrikasından  karşılanır 
 Bu tip hayvancılık yanı başında otlak olmadan da  yapılabilir
  Bazı ülkelerde bu tip hayvancılığın gittikçe bir sanayi  haline dönüştüğünü de belirtmek gerekir  Bu eğilim bütün hayvan türleri  için geçerli olmakla birlikte aile işletmesi tipindeki üretimin, iyi  yönetilmek ve hammadde ve pazar açısından bol olanaklı (kooperatifler,  üretici birlikleri, vb  ) bir çevrede bulunmak şartıyla sanayi tipi  işletmeler kadar başarılı olduğu da söylenebilir  Gerçekten, hemen hemen  her durumda, tarımsal yapı olarak, tarım işletmelerinin içinde yer alan  bir hayvancılık, işletme sahibi açısından bir hazine değerindedir  Bu  durum özellikle süt gibi günlük üretimler sözkonusu olduğunda çok  doğrudur  Hayvansal üretimin gelişmesi, pazarların örgütlenmesine,  ürünleri işleme ve dağıtım ağının kurulmasına bağlıdır, işletme sahibi,  pazarın isteğine uygun bol miktarda standart ürün üretmek zorundadır  
 Günümüzde dünya hayvan varlığı baş olarak şöyledir: 66 milyon at, 14  milyon katır, 42 milyon eşek, 1 220 milyon sığır, 130 milyon manda, 14  milyon deve, 1 040 milyon koyun, 410 milyon keçi, 650 milyon domuz
  Kümes hayvanları da (tavuk, hindi, ördek, kaz, vb  ) 8 milyar  dolayındadır  
 •    Türkiyede hayvancılık
  Hayvanların tümüne yakın çoğunluğu eskiden  beri halkın elindeki hayvanlardan ve pek az bir bölümü de devlet  hayvanlarından oluşur  Hayvancılığın doğal koşulları ve olanakları  bölgeden bölgeye değişiklik gösterir  Ülkemiz bir bütün olarak çeşitli  tür ve ırklarda hayvanların yetiştirilmesine elverişli sayılmaktadır  Gerçekten çeşitli İklim ve çeşitli arazi yapılarına sahip olması  nedeniyle, birbirinden farklı tarım bölgelerine ayrılan yurdumuzda  çiftlik hayvanlarının bölgelere göre dağılışı, türlerin bileşimi,  yapılan hayvancılığın biçimi, hayvancılığın tarım işletmesi içersindeki  yeri, hayvan ve bitki üretiminin karşılıklı durumları bölgeden bölgeye  değişmektedir  
 Genel olarak at, sığır, koyun gibi hayvanlar memleketin her tarafında  yetiştirilmekte, temel hayvan varlığını davar ve sığır oluşturmaktadır
  Deve ortadan kalkmak üzeredir  At sayısında da, son zamanlarda tarımda  ve orduda motorlu araçların hızla çoğalması nedeniyle önemli ölçüde  azalma olmuştur  Sayı bakımından en çok Kuzey-doğu Anadolu bölgesi,  Karadeniz sahili ve buna ilişkin alanlar ve Orta Anadolu'nun kuzey  bölümlerinde bulunan sığır, et-süt-iş gibi çeşitli verimleri dolayısıyla  çiftlik hayvanlarının en önemlisidir  
 En çok Orta Güney, Orta Kuzey Anadolu ile Güney-doğu Anadolu'da yapılan  koyun üretimi genellikle ağıl dışı sürü rejimine dayanır Genellikle et  üretimi için yetiştirilmekte olan koyunlardan süt de üretilmektedir
  Ayrıca yapağı ve derilerinden ekonomik yarar sağlanmaktadır  Halen gerek  et ve süt verimi, gerek yapağı bakımından ıslah çalışmaları  sürdürülmektedir  
 Türkiye'de bugün sayıca en çok ve yayılma alanı en geniş olan keçi ırkı  kılkeçi-sldir
  ikinci olarak tiftik yahut ankara keçisi gelir  Sütü bol  keçi tipleri ancak az sayıda ve bazı büyük şehirlerin çevrelerinde  bulunur  Bunlar da çoğunlukla çeşitli ırkların karışmasından meydana  gelen tip-siz melezlerdir  Tiftik keçileri Orta Anadolu'da, kılkeçlleri  bütün diğer bölgelerde yetiştirilir  Türkiye'de, 1984 istatistiklerine  göre yaklaşık olarak 40 milyon koyun, 11 milyon kılkeçisi, 2 milyon  tiftik keçisi, 12,5 milyon sığır, 550 000 manda, 3 000 deve, 620 000 at,  12 milyon eşek, 210 000 katır, 12 000 domuz bulunuyordu   
			
			
			
			 
				__________________  Arkadaşlar, efendiler            ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler,            müritler, meczuplar memleketi olamaz En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet            tarikatıdır   |