08-10-2010
|
#1
|
Şengül Şirin
|
Anason Bitkisinin Şifalı Özellikleri ve Kullanımı
Anason Bitkisinin Şifalı Özellikleri ve Kullanımı
Anasonun Belirgin Özellikleri
Anason un diğer isimleri Raziyane, Enison, Nanahan dır Latincesi ise Pimpinella Anisum dır
Yaz aylarında yetişen Anason 40-60 cm boyundadır
Otsu bir bitki olup çiçekleri beyaz renklidir
Nişasta, müsilaj, sabit ve uçucu yağ vardır Uçucu yağ içinde etkili madde olan anethol ile az miktarda estragol ve terpenler vardır
Orta Avrupa, Rusya, Doğu Hindistan ve Akdeniz iklimi-ne sahip ülkelerde mevcuttur Türkiye’de de başta Ege bölgesi olmak üzere tüm Anadolu’da bilhassa Antalya, Aydın, Burdur, Isparta, İzmir, Muğla ve Manisa’da yetiştirilmektedir

Anason Nasıl Kullanılır?
Tamamen olgunlaştıktan sonra Temmuz, Ağustos aylarında toplanarak gölgede kurutulan meyveleri ve meyvelerinden su buharı distilasyonu ile elde edilen yağı kullanılır Kuru meyveler toz haline getirilir veya suyla birlikte kaynatılarak suyu içilir Anason meyveleri 2 mm genişlikte 6 mm uzunlukta armut şeklinde yeşil-gri renkli üzeri tüylü tanelerdir Kuvvetli ve özel bir kokuşu ve baharlı hafif acı, yakıcı lezzeti vardır Anason ilaç olarak kullanımının dışında içecek olarak ve çöreklere koku ve lezzet vermesi için de kullanılabilir
__________________
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet tarikatıdır
|
|
|