08-02-2010
|
#1
|
Şengül Şirin
|
Sterculia-cola, Kakao, Theobroma, Ekong, Okoko, Lotofa, Chicha, Apetala, M'Bep Zamkı
Sterculia-cola, kakao, theobroma, ekong, okoko, lotofa, Chicha, apetala, M'Bep zamkı
STERCULIA

Bütün sıcak bölgelerde yetişen ve yararlı birçok çeşit ürün veren yüze yakın ağaç türünün cins adı (Sterculiacea familyası )
Yakın bir cins olan kola (cola) ile kakao (theobroma) ağaçları da bu cinsten sayılırdı (Cola nitida'mn eski tür adı Sterculia acuminata idi)
Afrika'da yetişen S oblonga ve aynı cinsten başka türler, ekong (Kamerun), okoko (Nijerya) adıyla bilinen ticari keresteleri, gene Afrika'da yetişen bir başka tür olan S rhinopetala yararlı bir kereste olan vavabima'yı (Gana) verir; bu keresteye Fildişi Kıyısı'nda lotofa, Kamerun'da n'kanang denir Chicha adıyla tanınan Amerika kökenli kereste birçok sterculia türünden elde edilir: S chicha, S apetala, S pruriensis Birçok türünün tohumları pişirilerek kestane gibi yenir (S alata, S faatida; Asya'da S guttata; Afrika'da S tomentosa; Amerika'da S carthaginensis, S chicha; Avustralya' da S diversifolia, S ramiflora)
Hindistan' da yetişen S urens, karaya zamkını, S tomentosa, karaya zamkı gibi emülsiyonlaştırıcı olarak kullanılan M'Bep zamkını verir; her ikisi de apre ve kozmetik sanayilerinde kitre zamkının yerine kullanılmaktadır Doğu Asya'da yetişen S platanifolia Güney Afrika'da da yetiştirilebilir
__________________
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet tarikatıdır
|
|
|