Yalnız Mesajı Göster

Cevap : Bilgisayar Bölümü Staj Defteri

Eski 07-01-2010   #28
Şengül Şirin

Cevap : Bilgisayar Bölümü Staj Defteri

İŞLETİM SİSTEMİ BAKIMI

Bilgisayarın yüksek performansta çalışabilmesi için donanıma yapılan bakım bazen yeterli olmayabilir Böyle bir problemde sorun yazılımdan kaynaklanıyor demektir Bakımsız bir işletim sistemi kullanıcıya bir çok zorluk ve sorunu da beraberinde getirir Bu duruma örnek verebilmek için bilgisayarın dosyalama ve dosyaları yerleştirme özelliklerini açıklamak gerekir
Bilgisayara bilgi yüklerken harddiskin üzerindeki ilk boş alan kullanılır Örneğin harddiskte büyük kapasitede bir bilgi varsa ve bu bilgi silinirse harddisk o bilginin silindiği boş alanı biz herhangi bir veri yazmadan dolduramaz Yani 100Mbytelık bir silme yaptıysak ve 150Mbyte lık bir yeni yükleme yapıyorsak ilk olarak yükleyeceğimiz yeni verinin 100 Mbyte’lık kısmını bu boşalan kesime geri kalan 50 Mbyte’lık kısmı ise ondan sonraki ilk boş alana yerleştirir Böylelikle bir dosya iki parçaya bölünmüş olur Bunun dezavantajı ise harddiskin okuma kafasının dosyayı okumak için farklı yerlere gitmektedir Yani otomatik olarak hız düşmektedir
Bunun düzeltilebilmesi için işletim sistemlerinden bazılarında bir bütün olarak bakım sihirbazı olduğu gibi bazı işletim sistemlerinde ise sistemin bakımının yapılmasını sağlayan ayrı ayrı bakım programları vardır
Bir windows 98 işletim sisteminin bakımının yapılması oldukça basittir Sistem araçlarından girilen bakım sihirbazı uygulamasını çalıştırdığımızda sistem otomatik olarak bakımı yapar Bakım sırasında izlenecek yollar şunlardır;
İşletim sistemindeki gereksiz ve aynı dosyadan birkaç tane olanlar silinir
Scandisk ile sistemin nasıl bir durumda olduğu görülür
Defrag programı ile ise yukarda bahsettiğim dosyaların parça parça olanları bir arada toplayarak sistemin performansı artar