Yalnız Mesajı Göster

Cevap : Bilgisayar Bölümü Staj Defteri

Eski 07-01-2010   #18
Şengül Şirin

Cevap : Bilgisayar Bölümü Staj Defteri

HARDDİSK’İN FORMATLANMASI
İşletim sistemini kurmaya başlamadan önce BIOS’tan donanımı tanıtmak için setup’a girdik Tüm seçenekleri AUTO konumuna getirdikten sonra tarih ve saat ayarlarını yaptık ve kaydedip çıktık
Windows 98 başlangıç disketini floppy’e takarak bilgisayarı açtık Başlangıç disketindeki dosyalar çalışıp bilgisayarın A:\ sürücüsünden açılmasını sağladı Şimdi sıra harddiske bilgi yükleyebilmek için gerekli işlemlerin yapılmasına geldi Onun için komut satırına “ fdisk” yazdık Karşımıza çıkan menüden 1 Birincil DOS bölümünü oluştur seçeneğini seçerek harddisk için DOS bölümünü oluşturduk Sonra çıktık Daha sonra oluşturulan bölüm için düzenleme yani format işlemi için komut satırına “a:\format c: “yazdık ve format işlemine geçti Bu işlemde bittikten sonra harddiske işletim sistemi kurmak için sistemi reboot ettik
Harddiskin formatlanması esnasında harddisk içerisinde buluna diskler üzerinde mantıksal bölümler oluşturuluyor Bunlar sektör, silindir, tracklardır Bu mantıksal bölümlerden silindir tüm harddisk için hesaplanırken , sektör ve tracklar harddiskin içindeki diskler için ayrı ayrı hesaplanmaktadır Bu bölümlendirmenin gerekçesi ise kısaca istenilen bir bilginin nerede ve nasıl çağrılabileceği konusunda gelmektedir Örneğin bir şehrin semt, mahalle, sokak numaralarına göre bir insana bilgi yani posta ulaştırabilme ihtiyacını bu duruma benzetebiliriz
Bilgisayara işletim sisteminin kurulabilmesi için her hangi bir engel kalmadığına göre işletim sisteminin kurulum işlemine geçebiliriz