05-23-2010
|
|
GöKKuŞaĞı
|
Aptal Kuş
Aptal bir kuş bir çayırlığa gitti Orada bir avcı tuzak kurmuş, tuzağın içine de birkaç tane serperek bir kenarda yaprakların , otların arasına gizlenmiş bekliyordu
Kuçcağız gelerek onun etrafında dolaşmaya başladı, adamın böyle yapraklara sarınması tuhafına gitti
- “Sen kimsin? Neden böyle yeşiller giyinmişsin, böyle tenha bir yerde bekliyorsun, vahşi hayvanlardan korkmuyor musun?” diye sordu
Adam :
- “Ben bir zahidim Dünyadan elimi, eteğimi çektim, böyle tenha bir yerde; otlarla yapraklara belenerek kanaat edip gidiyorum ” dedi
Kuş adama bir çok soru sordu adam da ona cevaplar verdi Nihayet kuşcağız o buğday tanelerini gördü
- “Bunlar kimindir?” dedi
Adam :
- “Bunlar bana kimsesi olmayan bir yetimin emanetidir ” dedi
Kuş :
- “Çok açım müsaade edersen bunlardan yiyip karnımı doyurayım, çünkü benim zaruretim var zaruri hallerde de leş yemek bile mübah olur ” dedi
Adam :
- “Bu buğdayları bana, beni emin bildikleri için emanet ettiler, yetim malı helal olmaz ” dedi
Kuş çok açtı :
- “Ey zahit kişi müsaade et de şu buğdaydan yiyeyim, karnımı doyurayım ” dedi
- “Zaruret hakkında kendine bir fetva uydurdun, eğer gerçekten öyle suçlu olursun, hatta zaruretin bile olsa çekinmen, haramdan sakınman daha iyidir ” dedi
Kuşun artık dayanmaya takati kalmamıştı, büyük bir iştahla buğdaylara hücum etti, onları yemeğe başladı Başladı başlamasına lakin tuzağa da yakalandı Kurtulmak için çırpınırken kendi kendine :
- “Sahtekarların, yalancıların efsunlarına kananın hali böyle olur ” diyordu
Bunu duyan adam :
- “Hayır öyle değil, haksız yere yetim malını yiyen, gözlerini hırs bürümüşlerin layığı budur ” dedi
Mevlana- mesnevi
GaLiBa Bu GeCe YaĞMuRDa GöKKuŞaĞı MiSali GüLeRKeN aĞLaMaNıN ZaMaNı
|
|
|