Yalnız Mesajı Göster

Belgrad Ya da Belgrat Ormanı

Eski 05-06-2010   #1
Şengül Şirin

Belgrad Ya da Belgrat Ormanı

Belgrad ya da Belgrat ormanı

Belgrad ya da Belgrat ormanı, istanbul yakınında koru ormanı Adını bu ormanın içinde bulunan ve bu yüzyılın başlarında ortadan kalkan Belgrad ya da Belgradcık köyünden alır Söylentiye göre bu köyün adı da Kanuni Sultan Süleyman'ın Belgrad seferiyle ilgilidir Kimine göre padişah sefer dönüşünde orduyla birlikte getirdiği tutsakları (Sırp ya da Hırvat), kimine göre seferde orduya yardım etmiş olan Bulgarlar'ı bu ormana yerleştirmiştir Tarihçi Reşat Ekrem Koçu, bu söylentilere işaret etmekle birlikte Belgrad köyünün XVII yydan beri bir rum köyü olduğunu tarihi belgelere dayanarak yazar Belgrad köyünün İstanbul'a su getiren bentlerden Büyük bent'in sularını kirlettiği için 1898'de padişan emriyle kaldırıldığını yazanlar varsa da gene RE Koçu'nun belirttiğine göre 1922 tarihli "Mecellei umur-i belediye" adlı eserde köyün"kâmilen Rumlar ile meskûn'olduğu kayıtlıdır ve buradaki Rumlar Lozan antlaşması'nın imzasından sonra köyü terk ederek Yunanistan'a göç etmişler, köy de ondan sonra harabe haline gelmiştir

Belgrad ormanı, istanbul'un 25 km kuzeyinde yer alır; Boğaz ve Karadeniz kıyılarına 3-5 km uzaklıktadır Bugünkü genişliği 5 442 ha'dır; içinde ayrıca 474 ha genişlikte açıklık vardır Ormanın yüzölçümü XVIII yy başlarında 17 OOO ha iken, 1820'lerde 13 000, 1840larda 12 000, 1870'te de 7 500 ha'a düşmüş, Birinci Dünya savaşı'ndan sonra işgal kuvvetlerinin ormanda büyük kesim yapmalarıyla daha da daralarak bugünkü durumuna gelmiştir Büsbütün tükenip ortadan kalkmamışsa, bunu içinde yer alan yedi bende borçludur; bentler de bu orman sayesinde 400 yıldan beri lığla dolmadan kente su akıtmaktadır

Belgrad ormanı, Bulgaristan sınırından başlayarak Yıldız dağları boyunca uzanıp gelen yapraklı orman kuşağının doğu ucunda yer alır Ormanı oluşturan ağaç türlerinin başında meşe ve kayın gelir; bunlara kestane, gürgen, ıhlamur, kızılağaç, bazı ağaççık ve çalı türleri de katılır

Belgrad ormanı, çok yönlü yararlanma ilkelerine göre amenajman planlarına kavuşturulmuştur Bu yararlarıma ilkelerine göre Belgrad ormanının başlıca nitelikleri şunlardır:

-1 bentlerin su sağlaması için koruma ormanı;
2 dinlenme ve eğlenme için piknik ormanı;
3 ağaç üretimi için işletilme;
4 İÜ Orman fakültesi için bilimsel araştırma ve eğitim ormanı;
5 av hayvanları üretim merkezi;
6orman ve süs fidanları üretim merkezi;
7 Atatürk arboretumuile uluslararası bir araştırma merkezi;
8 istanbul'un yanı başında, büyük bir yeşil alan olması (Belgrad ormanında piknik yapanların sayısı, yılda ortalama 200 000-250 000 arasındadır)