05-06-2010
|
|
Sünger Bob
|
Past Continuous Tense
Zamanlar - Past Continuous Tense
A – Kullanım Alanları:
– Geçmişte süregelmiş geçici durumlar için kullanılır

Örnek:
I was living in Ireland in 1976 (1976’da, İrlanda’da yaşıyordum )
It was raining all day (Tüm gün boyunca yağmur yağıyordu )
– Bir eylemin olduğu sırada bir başka şeyin oluyor olduğunu anlatırken kullanılır (Bu türden cümlelerde when, while, as, just as gibi bağlaçlar kullanılarak iki cümle birleştirilir )
Örnek:
When the phone rang, I was sleeping (Telefon çaldığında uyuyordum )
While he was studying for the exam, his father came home (O ders çalışıyorken, babası eve geldi )
– Aynı zamanda oluyor olan iki olayı anlatırken kullanılır:
Örnek:
While I was watching Desperate Housewives, Ceren was eating something (Ben Desperate Housewives’i seyrederken, Ceren bir şeyler yiyordu )
– (Always gibi kalıplarla) tekrarlanan eylemleri anlatmakta kullanılır:
Örnek:
When I played football, I was always making mistakes (Futbol oynarken, daima hata yapıyordum )
B – Olumlu, Olumsuz ve Soru Cümlesi Biçimleri:
Geçmiş Şimdiki Zaman’da Olumlu Cümle
Aynen şimdiki zaman kalıbında olduğu gibi fiile –ing eki getirilir, fakat geçmiş şimdiki zaman kalıbının yardımcı fiilleri was ve were ‘dir
I / he / she / it = was
You / we / they = were
Anladığınız üzere, tekil öznelerde was, çoğul öznelerde were yardımcı fiili kullanılır
Örnek:
I was watching TV at ten o’clock last night (Dün gece saat 10’da televizyon izliyordum )
They were waiting bus when I was working (Ben çalışıyorken, onlar otobüs bekliyorlardı )
Geçmiş Şimdiki Zaman’da Olumsuz Cümle
Aynen şimdiki zaman kalıbında olduğu gibi fiile –ing eki getirilir, fakat yardımcı fiiller was ve were ‘e olumsuzluk eki getirilir
was not = wasn’t
were not = weren’t
Örnek:
Just as their teacher showed them the diagram, they weren’t listening their teacher (Öğretmenleri onlara diyagramı gösterirken, onu dinlemiyorlardı )
Geçmiş Şimdiki Zaman’da Soru Cümlesi
Diğer zaman kalıplarında olduğu gibi bu zaman kalıbında da soru cümlesi, olumlu cümleyle aynı kurala sahiptir; olumlu cümleden tek farkı ise, yardımcı fiilin başa gelmesidir (Eğer “ne, nerede, kim, niçin, ne zaman, ne kadar” gibi herhangi bir soru kelimesi kullanılacaksa, en başa o kelime getirilir, ardından yukarıda belirtilen kurallar uygulanır )
Örnek:
Was he playing piano when he was 15 years old? (15 yaşındayken piyano çalıyor muydu?)
Eğer sorumuzu olumsuz yapacaksak, yardımcı fiilimize olumsuzluk eki getiririz
Örnek:
Weren’t you dancing in the party with her? (Partide onunla dans etmiyor muydun?)
Gönderen Zeynep Tan (Basın ve Halkla İlişkiler Sorumlusu)
|
|
|