Şengül Şirin
|
Cevap : Çeşit çeşit Makarna Sosları
Burgunyon sos Tarifi
MALZEMELER
1 tatlı kaşığı margarin
1 küçük ince doğranmış soğan
2 dal maydanoz
¼ defne yaprağı
10 adet tane karabiber
1 çay kaşığı kekik
1 çorba kaşığı tereyağ
1 çorba kaşığı un
75 cl Burgunyon şarap
YAPILIŞI
Margarini, soğanı, karabiberi, defne yaprağını ve kekiği küçük bir kaba koyup orta ateşte 2-3 dakika sote yapıp, şarabı ekleyin Ağır ağır kaynatın ve şarabın yarısını çektirin
Küçük bir kapta tereyağı ve unu karıştırın, kaynamış şaraba ekleyin İyice karıştırın ve 2-3 dakika daha kaynattıktan sonra ateşten alın ve süzün Varsa birkaç damla tabasco ya da biber ilave ediniz
Pratik İtalyan Sos Tarifi
MALZEMELER
3 domates, 3 diş sarmisak, nane, kekik, tereyagi, tava
YAPILIŞI
domatesler kabuklari ince bir bicimde soyularak rendelenir, sarmisaklar ezilir ve suyun icinde bekletilir,tavaya tereyagi koyularak eritildikten sonra tavanin icine bosaltilir, biraz su katilarak kisik ateste ocaga verilir, su cekene kadar pisirilir uzerine kekik nane ve tuz eklenir makarnayla karistirilarak bir guzel yenir  
Hollandez Sos Tarifi
MALZEMELER
10 adet ezilmiş tane karabiber
1 çorba kaşığı ince kıyılmış soğan
1 kahve fincanı sirke
2 çorba kaşığı su
4 yumurta sarısı
500 gr eritilmiş suyu alınmış tereyağı
¼ tatlı kaşığı tuz
½ limonun suyu
YAPILIŞI
Soğanı karabiberi ve sirkeyi ağır ateşte, sirke dibinde az bir miktar kalıncaya kadar kaynatın İlk sıcaklığı geçince içine su, tuz, limon suyu ve yumurta sarısını ekleyin
Çırpma teli ile dikkatlice ve devamlı karıştırın, yumurta iyice kabarıp koyulaşmalı ama pişmemelidir Yumurta parçaları top top kalmalı, kaybolmamalıdır
Sonra tereyağını ip gibi akıtarak yumurtaya karıştırın, yedirin İnce süzgeçten geçirip kullanın Sos kesilirse bir kapta biraz suya azar azar yedirin Sos çok koyulaşmasın sonra kesilir Yağ ılık olmalıdır, soğuk olursa sos kesilir Ayrıca ılık yerde korunmalıdır yoksa sos kesilebilir
Kapari sos Tarifi
MALZEMELER
½ su bardağı soğuk et suyu
2 su bardağı kaynar et suyu
1 kahve fincanı un
1 kahve fincanı ince kıyılmış kapari
1 çorba kaşığı tereyağ
az tuz
YAPILIŞI
Küçük bir tencerede tuzu, unu ve soğuk et suyunu iyice karıştırıp 5 dakika bekletin Sonra bir çırpma teli ile karıştırarak kaynar et suyunu yedirin Orta ateşte 5-6 dakika kaynatıp ateşten alın Bir süzgeçten süzdürün, tereyağ ile kapariyi karıştırın Servise hazırdır
Remulad sos Tarifi
MALZEMELER
2 çorba kaşığı kıyılmış ançuez
2 ½ su bardağı mayonez
1 kahve fincanı kıyılmış kapari
2 kahve fincanı kornişon yada salatalık turşusu
2 kaşık kıyılmış maydanoz
YAPILIŞI
Malzemeler derince bir kapta karıştırılacak Sıcak makarna üzerine diğer soslarla birlikte az miktarda konularak tüketilmelidir
Bernez Sosu Tarifi
MALZEMELER
1/2 çorba kaşığı ince kıyılmış soğan
4 adet ezilmiş tane karabiber
½ kahve fincanı sirke
1 çorba kaşığı su
2 yumurta sarısı
1 su bardağı eriyip suyu alınmış tereyağı
¼ limon suyu
az tuz
1 çorba kaşığı kıyılmış maydanoz
YAPILIŞI
Sirkeyi, karabiberi, soğanı küçük bir tencerede ağır ateşte yakmadan sirke az bir miktar kalıncaya kadar kaynatıp ateşten alın
İlk sıcaklığı geçince içine tuz, yumurta sarıları ve limon suyunu ilave edin Çırpma teli ile devamlı karıştırarak ocak kapalıyken ocağın sıcak tarafında yumurtalar kabarıp koyulaşıncaya kadar karıştırın
Ilık hale gelince ılık tereyağını içine ip gibi akıtarak ve çırparak koyun İçine kıyılmış maydanozu ilave edip servis yapın
Sarımsaklı Limon sos Tarifi
MALZEMELER
2 Çorba kaşığı rendelenmiş limon kabuğu
6 Çorba kaşığı limon suyu
1 Tatlı kaşığı kekik
1 Tatlı kaşığı biberiye
2 Diş sarmısak
½ su bardağı zeytinyağı
YAPILIŞI
Sarmısağı ince ince kıyın
Diğer malzemelerle karştırıp zeytinyağını ekleyin
Morney sos Tarifi
MALZEMELER
2 su bardağı kaynar süt
2 kahve fincanı soğuk süt
biraz rende hindistancevizi
2 kahve fincanı un
1 yumurta
2 su bardağı rende gravyer peyniri
YAPILIŞI
Küçük bir tencerede unu ve soğuk sütü iyice çırparak bulamaç haline getirin Beş dakika dinlendirdikten sonra üzerine kaynar sütü ilave edin ve iyice karıştırın Beş dakika ağır ateşte karıştırarak kaynatın İlk sıcaklığı geçince yumurta ve peyniri ekleyin, iyice karıştırın
Ravigot sos Tarifi
MALZEMELER
3 kahve fincanı zeytinyağı
1 kahve fincanı sirke
1 çay kaşığı toz hardal
az tuz
2 çorba kaşığı ince kıyılmış kornişon veya salatalık turşusu
1 çorba kaşığı ince kıyılmış kapari
1 tatlı kaşığı ince kıyılmış maydanoz
1 adet ince kıyılmış haşlanmış yumurta
¼ orta boy kabukları soyulmuş, çekirdekleri çıkmış ince kıyılmış domates
Bu malzemeler 10 porsiyon makarnalıktır
Süprem sos Tarifi
MALZEMELER
5 su bardağı tavuk suyu
az tuz
1 ½ kahve fincanı un
1 çorba kaşığı margarin
½ su bardağı taze krema
malzemeler 6 porsiyon makarna içindir
YAPILIŞI
Bir tencerede yağı eritin Unu ekleyip orta ateşte 3 dakika kavurup ateşten alın
Tavuk suyunu bir tencereye koyun ve yarı miktarı kalıncaya kadar kaynatın ve unlu karışıma ilave edip iyice karıştırın
Tuzu ve kremayı da ekledikten sonra orta ateşte karıştırarak 10 dakika kaynatıp ateşten alıp süzün
Yoğurt Sos Tarifi
MALZEMELER
1/2 kg Yoğurt
1 Dilim Bayat Ekmek İçi
2 Çorba Kaşığı Süt
1 Salatalık
1 Çorba Kaşığı Zeytinyağı
5 Diş Sarımsak
Karabiber, Tuz
YAPILIŞI
Ekmek içini sütle ıslatıp sıkın Sarımsağı ayıklayıp ince ince kıyın Salatalıkları soyup incecik dilimleyerek bir kaba alın
Salatalık, kıyılmış sarımsak, ekmekiçi ve yoğurdu karıştırın Yavaş yavaş zeytinyağını ekleyerek çırpın Tuz ve karabiber serptikten sonra servis yapın
Texas Usulu Acili Sos Tarifi
MALZEMELER
Kabuklari soyulmus domates
Cekirdekleri cikarilmis yesil aci biber
Kuru soğan
Kişniş
Maydonoz
Sarimsak
Tuz
Karabiber
YAPILIŞI
Yapimi cok kolay ama bir o kadar da lezzetli bir acili sos, miktari cok yaparsaniz kavanozda buzdolabinda saklama sansinizda var
Yeşil sos Tarifi
MALZEMELER
4 diş sarımsak
1 demet maydanoz
2 çorba kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri
2 çorba kaşığı ufalanmış beyaz peynir
4 çorba kaşığı zeytinyağı
Tuz, karabiber
YAPILIŞI
Maydanoz, sarımsak, beyaz peynir ve zeytinyağını robotta ezerek püre haline getirin Kaşar peyniri yarım kepçe su, bir tutam tuz ve karabiberi hazırladığınız püreye ilave ederek yeşil sosu hazırlayın
Vinegrete Sos Tarifi
MALZEMELER
1 çay k tuz
1/3 çay k beyazbiber
1/3 su bardağı sirke
1 su bardağı zeytinyağı
YAPILIŞI
Tuz ve beyazbiberi bir kaba koyun Sirkeyi ilave edip bir telle çırparak iyice karıştırın
Yağı, telle çırpmaya devanı ederek akıtıp sirkelil karışıma yedirin
Kullanmadan önce bekletecek olursanız, yağ ve sirke zamanla ayrışacağı için, tekrar iyice karıştırın
Baita Sosu Tarifi
MALZEMELER
1 Soğan
4 Diş Sarımsak
200 gr Kıyma
1 Havuç
3 Domates
2 Dal Taze Fesleğen
1 Çay Bardağı Rendelenmiş Parmesan Peyniri
Tuz, Karabiber
YAPILIŞI
Soğanı soyup küçük küpler halinde doğrayın, sarımsağı ezin Zeytinyağını tavada ısıtıp soğan ve sarımsağı ekleyerek pembeleşinceye kadar kavurun Kıymayı ilave edin, suyunu salıp çekinceye kadar kısık ateşte kavurmaya devam edin
Havucu temizleyip rendeleyin Domatesin kabuklarını soyup klipler halinde doğrayın Fesleğen yapraklarını yıkayıp ince ince kıyın
Havuç ve domatesi kıymalı karışıma ekleyin Fesleğen, tuz ve karabiber ilave edin Ilınınca üzerine parmesan peyniri serperek servis yapın
Mexican Steak sos Tarifi
MALZEMELER
kırmızı paprika biber
tuz
yeşil biber
mexican fasulye
havuç
kuru soğan
konserve mantar
domates sos
az sıvı yağ
luicina(acısos)
YAPILIŞI
Sebzelerimizi küp küp doğrarız ve tenceremizin içine koyarız
üzerine az sıvı yağımızı ekleyip yaklaşık 2 d k
soteleriz
Daha sonra domates suyunu , luicina (acı sos) ve tuzunu da verdikten sonra kaynamaya bırakırız Kaynayıp kendini (az) çektikten sonra soğutmaya bırakırız En son içine zaten pişmiş konserver halinde olan mexican fasulyeyide ilave ederiz
Tarator sos Tarifi
MALZEMELER
1 su bardağı dövülmüş ceviz içi
1/4 su bardağı tahin
3/4 su bardağı limon suyu
2 diş dövülmüş sarımsak
1 demet ince kıyılmış maydanoz
YAPILIŞI
Ceviz içi, sarmısak, tahin ve tuzu bir kaseye koyup iyice çırpın Çırpmaya devam ederek limon suyunu azar azar katın Limon suyunu iyice yedirdikten sonra maydanozu ekleyin
1-2 kez karıştırıp küçük bir servis tabağına aktarıp servis yapın
Gravy Sos Tarifi
MALZEMELER
30 gr unu
50 gr tereyağı
250 ml et suyu
100 gr küçük doğranmış biber
50 gr küçük doğranmış mantar,
100 gr küçük doğranmış soğan
150 gr küçük doğranmış dana jambon
10 tane çekilmemiş tüm karabiber
tuz
YAPILIŞI
Gravy için 30 gr unu 50 gr yağda(tereyağı veya margarin) kavurun, 250 ml et suyu ile yavaş yavaş ekleyip çırparak sulandırın, istediğiniz kıvam olunca daha fazla et suyu eklemeyin
Bunun içine biber, mantar soğan ve jambonu karabiberi, tuzu ilave edin
Karışımı eklediklerimizde pişene kadar sosu karıştırarak pişirmeye devam edin
Katılaştığında et suyu ilave etmeyi unutmayın
Soğuk Spagetti Sosu Tarifi
MALZEMELER
4 adet Domates
100gr küçük küçük kesilmiş Yeşil Biber
100gr küçük küçük kesilmiş Kuru Soğan
50gr ince kıyılmış Maydanoz
50gr pişirilmiş küçük küçük kesilmiş Mantar
Kekik
YAPILIŞI
Tüm malzemeleri mikserden geçirip, buzdolabında beklemeye bırakın Servis yaparken spagettinizin üstüne önce bu sosu sonra da parmesan peynirini koyunuz
Sarmısaklı Acı Sos Tarifi
MALZEMELER
6 diş sarmısak
3 adet acı yeşil biber
2 adet acı kırmızı biber
1 demet maydanoz
20 gr toz şeker
3 yemek kaşığı zeytinyağı
3 yemek kaşığı beyaz üzüm sirkesi
tuz
500ml kadar su
YAPILIŞI
Biberleri uzunlamasına kesip açtıktan sonra saplarını ve çekirdeklerini çıkartıp ardından blander da çekin Sarmısakları da soyduktan sonra yine çok ince kıyın
Su, sirke, şeker, tuz, sarmısaklar ve biberi 5 dakika kadar orta ateşte kaynatın, soğutun ve maydanozları da kıyıp zeytinyağı ile beraber sosa ilave edin
Alıntıdır
__________________
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet tarikatıdır
|