| 
Şengül Şirin  | 
				  Cevap :  Muz - Muz Nedir - Muz Yetiştiriciliği 
 
             
  
 Genellikle diğer meyvelerden daha  pahalı olduğu halde lezzetli oluşu ve besleyiciliği nedeniyle yeğlenerek  tüketilen meyvelerini sonbahardan başlayarak bazı yıllarda nisan ayına  kadar veren Muz, Muzgiller'in örnek bitkisidir
  Anayurdu kesin olarak  bilinmeyen, dünyanın sıcak yerlerinde ve ülkemizde Akdeniz bölgesinde  yetiştirilen muz bitkisinin 40 türü ve 250 kadar çeşidi bulunmaktadır  1-15 m  kadar boylanan, ödünsüz iri gövdeli, geniş yapraklı çokyıllık  otsu bir bitkidir  
 Gerçek gövdesi soğan biçiminde ve toprağın altındadır
  Yaprakların iç  içe geçmiş kınları, toprak üstünde muzun "yalancı gövde"sini oluşturur  Yalancı gövdenin ortasından ve yaprak demetinin arasından çıkan çiçek  topluluğu da bir demet oluşturur  Bu demetin dibinde önce beliren  çiçekler dişi karakterdedir  Daha sonra demetin tepesinde erkek çiçekler  ortaya çıkıp yere doğru eğilir  Dişi çiçeklerin tozlaşıp  olgunlaşmasıyla hevenk biçiminde meydana gelen meyve kümeleri, yukarı  doğru dikilir  
 Bu meyve hevenkleri üç ay içinde olgunlaşmalarını tamamlayıp kurur ya da  üretici tarafından kesilerek hasat edilir
  Muz meyvesi taze olarak  yenildiği gibi pastacılıkta, tatlıcılıkta ve dondurma yapımında  kullanılır  Likörü de yapılır  
 BESİN DEĞERLERİ
 
 100 gr
  soyulup dilimlenmiş taze muzun içerdiği besin değerleri şöyle  sıralanabilir: 85 kalori: 1,1 gr  protein; 22  2 gr  karbonhidrat; 0  kolesterol; 0,2 gr  yağ; 0,5 gr  lif; 26 mgr  fosfor; 8 mgr  kalsiyum;  0,7 mgr  demir; l mgr  sodyum; 370 mgr  potasyum: 33 mgr  magnezyum; 190  IU A vitamini: 0,05 mgr  B1 vitamini; 0,06 mgr  B2 vitamini; 0,7 mgr  B3 vitamini; 0,5 mgr  B6 vitamini; 7 mgr  C vitamini; 10 mcgr  folik  asit: 7 mgr  C vitamini ve 0,4 mgr  E vitamini   
 SAĞLIĞIMIZA YARARLARI
 
 
  
 
 Yukarıdaki değerlerin incelenmesinden görüleceği gibi, muz, bedene  yararlı bir besindir
  Muzun besin değeri, meyve olgunlaştıkça artar  Sözgelişi, ham bir muz yenildiğinde meyvenin içindeki karbonhidrat  kolayca şekere dönüşerek, bitkinliğe karşı bedene hızlı enerji sağlar  Oysa, olgun muz yenildiğinde, bedene daha yavaş ama uzun süreli  hareketlilik verir  Bunun yanı sıra; 
 o Muz içerdiği büyük orandaki potasyumla yüksek tansiyonu önler ve  tansiyonu belli düzeyde tutar
   
 o Ham muz kabızlığa, olgun ve tatlı muz diyareye iyi gelir
   
 o Olgun muzun yenilmesi, kişiyi psikolojik yönden güçlendirir, daha  sonra da uykuyu düzene sokar
   
 o Muz, ülseri önler ve ülser yaralarının tedavisine yardımcı olur
   
 o Muzun, yüksek kolesterolü düşürücü etkisi vardır
   
 BİTKİSİNİN ÜRETİLMESİ
 
 Muz fidanları, yaşlı muz bitkisinin budanması sırasında bitkinin  toprakaltı gövdesinden süren 40-50 cm
  boyunda dar (kılıç) yapraklarının  topraktan köklü olarak sökülmesiyle elde olunur  Bu sokum sırasında  kök, gövde ve yaprak fazla hasar görmemeli, bitkinin hastalık  taşımadığından emin olunmalıdır, işte böyle elde edilen fidanlar,  mart-mayıs ayında sökülüp muz tarımı yapılacak bahçede 3-4 m  aralıkla  kazılacak ocaklara (çukur) dikilir  
 Ocak, 1-1,5 m
  çapında ve 60-70 cm  derinlikte kazılır  Ocaklara,  fidanın dikiminden önce 40-50 kg  kadar iyi yanmış kaliteli çiftlik  gübresi ile 350'şer gr  azotlu, fosforlu ve potaslı kompoze fenni  gübreler konulur  Bahçe toprağının niteliğine göre bu gübreler iki  katına kadar artırılabilir   
 BİTKİSİNİN YETİŞTİRİLMESİ
 
 İklim isteği: Muz, tropikal iklimli bölgelerin bitkisidir
  Yıl boyunca  26-27 derece ortalama sıcaklık ister  Bitkinin gelişmesi, 15-16 derece  sıcaklığın altında geriler  O derecenin altında, toprak üstü bölümleri  ölür  -4 derecenin altında, toprakaltı gövdesi de büyük zarar görür  Yaz  mevsiminde 35 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda da bitki  gelişememektedir  
 Ayrıca muz üretimi yapılan bölgedeki havanın nemi de önemli olup nem  oranı %60'ın altına düşmemelidir
  Türkiye'de muz üretimine en uygun  yöreler Akdeniz kıyılarımızdaki Alanya, Gazipaşa ve Anamur ilçeleridir  Buralarda da zaman zaman don olayı yaşandığından, yetiştirilen muz  bitkisini korumak üzere büyük zahmetlere girilip yüksek harcamalar  yapılmaktadır  Bu nedenle son yıllarda Türkiye'deki muz üretimi  seralarda yapılmaya başlanmış ve bu alanda başarılar kazanılmıştır   
 Rüzgârkıran isteği: Muz genellikle güneye bakan hafif eğimli yerlerde  yetiştirilmektedir
  Buralarda hâkim olarak sert rüzgârlar esiyorsa,  bitkinin geniş yapraklarının parçalanmasını önlemek üzere o yönü kapamak  için iyi nitelikli meyve vermeyen yüksek boylu muzlar sıkça ekilerek  bir rüzgârkıran oluşturulur   
 Toprak isteği: Muz yetiştiriciliğine en uygun topraklar derin, geçirgen,  hafif bünyeli (kumlu-tınlı), organik madde yönünden zengin ve hafif  alkali karakterde olmalıdır
   
 Sulama: Pek yüksek boylu gövdesi ve geniş yapraklı oluşu nedeniyle muz  bitkisi çok miktarda su tüketmektedir
  Bu nedenle toprağının sürekli  olarak nemli tutulması gerekir  Ülkemizde mayıs-haziran aylarından  ekim-kasım aylarına kadar sulama yapılmalıdır  Ancak, aşırı sulama da  bitkiye zarar verir  Bu nedenle muz bitkisinin, damlama yöntemiyle  sulanması tavsiye edilir   
 Gübreleme: Muz bitkisi topraktan çok fazla besin kaldırdığı için ilk  dikiminden sonra da düzenli olarak ama aşırıya kaçılmadan toprağının  gübrelenmesi gerekir
  Bunun için ilgili tarım kuruluşlarına yaprak ve  toprak analizleri yaptırılır  Bu analizler sonucu olarak o kuruluşların  tavsiyelerine uyularak budama (mart-nisan), çiçeklenme (haziran) ve  hasat öncesi dönemi (kasım) olmak üzere 3 seferde muz bitkisine gübre  verilir   
 Budama: Muz bitkisi yetiştirilirken ocak ayı içinde bitkinin bulunduğu  ocak açılarak birinci yılında gelişmiş, ikinci yılında meyve vermiş,  ikinci yılını doldurmuş gövdeler kesilip çıkarılarak ocakta, o yıl meyve  verebilecek 2-3 sağlıklı gövde bırakılır
  Yapılan işleme, muz  üreticiliğinde "onarma" ya da "imar" denilmektedir  Bu işleri yapan  kişiler, özel yeteneği ve deneyimi olanlar arasından seçilmelidir  
 Budama işi çok soğuk, sıcak ya da rüzgârlı günlerde yapılmaz
  Bu nedenle  bazı yıllarda mart-nisan ve hatta mayıs ayına kadar ertelenebilir  Budama, iyice temizlenmiş özel aletlerle yapılır  Ayrıca istenenler  dışında bitkinin kökünden oluşan öteki sürgünler yaz aylarında kesilerek  çıkarılır   
 Toprak işleme: Muz bitkisinin kökleri çok yüzlek (yani, toprak yüzeyine  pek yakın) olduğu için yabani ot mücadelesi el aletleriyle ve dikkatle  yapılır
  Ya da yalnızca bu otları öldüren herbisit ilaçları kullanılır   
 Hasat (Derim): Muz meyveleri, hiçbir zaman yeme olgunluğuna erişinceye  kadar dalında tutulmaz
  Aksi takdirde meyvelerin kabuğu çatlar, meyve  hastalık ve zararlıların akımına uğrar  Doğallıkla bu durumda, piyasa  değeri iyice düşer  
 Muzların hasadı, meyvenin şekli köşeliden silindirik duruma dönüştüğünde  (yani kabuk içi etle tamamen dolduğunda) ve muz salkımlarının  (hevenklerinin) kabuk rengi koyu yeşilden normal ya da açık yeşile  dönüştüğünde yapılır
  Salkımlar sapından keskin bıçakla kesilerek  bitkiden ayrılır  Bu sırada ve daha sonraki işlemlerde muz meyveleri  kesinlikle örselenmemelidir   
 Hastalık ve zararlılarıyla mücadele: Muz yetiştiriciliğinde bitkilere  dadanan zararlı ve hastalıklarla mücadele yapmak için mutlaka uzman kişi  ya da kuruluşlara başvurulmalı, onların önereceği tarım koruma  ilaçlarıyla zamanında, eksiksiz ve aksatılmadan mücadele  sürdürülmelidir
   
 
 
				__________________  Arkadaşlar, efendiler            ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler,            müritler, meczuplar memleketi olamaz En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet            tarikatıdır   |