01-31-2010
|
#2
|
Şengül Şirin
|
Nar meyvelerinde görülen kabuk çatlamaları
Meyve Çatlamaları
Narda meyve çatlaması genellikle olgunluk döneminde ortaya çıkmakta ve olgunluk ilerledikçe çatlamış meyve miktarı da artmaktadır Bu sorundan dolayı yüksek miktarda verim kaybı olabilmekte, hatta % 50 ürün kaybı oluşabilmektedir Meyve çatlamasının kontrolü için çatlamaya dayanıklı çeşit kullanılması, düzenli ve yeterli sulama yapılması, derimin zamanında ve birkaç defada yapılması, meyvelerin güneş ışığından korunması, aşırı azot gübrelemesinden kaçılması ve sert budamanın yapılmaması önerilmektedir
Nar meyvelerinde görülen kabuk çatlamaları
Narın Morfolojik ve Fizyolojik Özellikleri
Bir ılıman iklim meyve türü olan narın ana vatanı, Ortadoğu, Anadolu ve Kafkasya ile İran Körfezi arasında kalan bölge olup binlerce yıldır üretimi ve tüketimi yapılmaktadır
Nar bitkisi doğal olarak küçük yapılı ağaçlar olduğu için birim alana dikilen fidan sayısı ve dolayısıyla ürün miktarı fazla hasat ve ilaçlama kolay, muhafaza ve taşımaya dayanıklılığını uzun bir dönemde Pazar olanağı gibi avantajları olan bir bitkidir Nar Türkiye’nin hemen her bölgesinde görülür En çok Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yetiştirilmektedir
Nar tatlı, mayhoş ve ekşi olmak üzere 3 farklı tat değerine sahiptir Farklı yörelerde farklı kullanım şekilleri vardır Nar bitki kökünden meyve çekir-değine kadar her yönüyle değerlendirilebilen önemli bir endüstri meyvesidir Nar genellikle taze olarak tüketilmekte ise muhafaza süresi uzun olduğundan (2-3 ay ) değişik şekillerde tüketimi de yaygındır
Demir, potasyum ve C vitamini açısından çok zengin olduğu için en ideal taze tüketilmesidir Ekşi nar sularından, sirke ve sitrik asit elde edilmekte ayrıca kaynatılıp koyulaştırılarak çorba ve salatalarda limon yerine kullanılır Tansiyon düşürücü, ishal ve dizanteri tedavilerinde kullanılarak ferahlatıcı ve serinletici etkisi vardır Nar kabuğundan bulunan zengin tanen; deri işleme sanayinde ve meyve sularının durulaştırılmasında ve çinko zehirlenmelerinin önlenmesinde yoğun olarak kullanılır Ayrıca nar kabuğu ve çiçeklerinden boya ve mürekkep imalinde yararlanılır Nar çekirdekleri pamuk tohumu ile aynı oranda yağ içermektedir Yağ sanayinde arta kalan posa, östrojen hormonu içeren en zengin bitkidir Bu da besin unu olarak hayvan yemlerine katılarak süt verimini arttırır
__________________
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet tarikatıdır
|
|
|