Yalnız Mesajı Göster

Hayvancılık

Eski 01-27-2010   #1
Şengül Şirin
Varsayılan

Hayvancılık



Hayvancılık




Et, süt ve yumurta gibi besin maddeleri ya da yün ve deri gibi sanayi hammaddeleri elde etmek için hayvan yetiştirmeye hayvancılık denir Et Sığırı Yetiştiriciliği Eskiden ABD, Kanada, Arjantin ve Avustralya gibi büyük ülkelerde sığırlar, çevresinde çit bulunmayan, göz alabildiğine uzanan büyük alanlarda yetiştirilirdi Ama, günümüzde bu ülkelerde de et sığırlanmn büyük bölümü çiftliklerde yetiştirilmektedir Sığır yetiştiricileri bazen hayvanlarını tam geliştikten sonra pazarlamak yerine, daha yavruyken tahıl yetiştirme bölgelerindeki besicilere satarlar





Besiciler bu et sığırlannı özel yemlerle besleyerek büyütüp semirtirler Bu yöntemde, ahırlardaki küçük bölmelere yerleştirilen hayvanlara çok fazla, proteini bol yem verilir Hayvanların çabuk kilo alması için büyümeyi hızlandırıcı hormonlar, hastalıkları önlemek için antibiyotikler ve sakinleştirici ilaçlar da yeme katılır Sığır ve domuzların yanı sıra, bol yumurta ve et elde etmek için tavuklar da böyle beslenebilir Bu yöntemle yetiştirilen sığırların eti, otla beslenenlere göre daha körpe ve lezzetli olur Mandıracılık ya da Süt Sığırı Yetiştiriciliği Süt üretimi için, çok süt veren özel sığır türleri yetiştirilir Et sığırları kadar dayanıklı olmayan bu hayvanlar kötü hava koşullarına karşı korunur


Hastalıklara karşı da daha çok korunmaları gereken süt sığırlarının düzenli beslenmesi ve sağılması gerekir Süt sığırlarının beslenmesinde çok miktarda saman, silolanmış yeşil ot ve taneli yem kullanılır Silolanmış yeşil ot, yazın yeşilken biçilip hava geçirmez silolara sıkıştırılarak konan ve bu silolarda mayalanarak besleyici bir yem oluşturan ot ya da öbür yem bitkileridir Bir süt ineği yılda yaklaşık 4000 kg silolanmış yeşil ot ve 900 kg taneli yem yer Ayrıca iyi bir çayırın en az 0,75 hektarlık bölümünün otunu yiyen ve günde yaklaşık 30 litre su içen bir süt ineği bu besin maddelerini süt yapmakta kullanır Böylesine çok ot tüketimini gerektiren mandıracılık için en uygun yerler, gerekli otun kolayca bulunabildiği sulak otlaklardır




Kuzey Avrupa'da en önemli hayvancılık dallarından biri mandıracılıktır ABD'de mandıracılık yapılan bölge, Mısır Kuşağı'nın hemen kuzeyinde yer alır Kanada'da Ontario ve Que-bec eyaletleri mandıracılığın en yoğun olduğu bölgelerdir Koyun Yetiştiriciliği Et, süt, yün gibi değerli ürünler elde edilen birçok koyun türü dünyanın pek çok yerinde yetiştirilmektedir Koyunların evcilleştirilmesinden sonra soy ıslah çalışmalarıyla birçok koyun soyu yetiştirilmiştir Tropik bölgelerde yetiştirilen uzun tüylü koyunların derilerinden yararlanılır

Ilık iklimli Avrupa ülkelerinde yetiştirilen koyun türlerinin sütünden peynir yapılır Ama, yünü ve eti için üretilen merinos ve melez koyun soyları en iyi ılıman kuşakta yetiştirilir En çok koyun bulunan ülke olan Avustralya'yı SSCB, Çin, Yeni Zelanda, Türkiye, Hindistan ve İngiltere gibi koyun yetiştiricisi ülkeler izler Koyun çiftliklerinde işlerin en yoğun olduğu dönem, ilkbaharın başlarındaki kuzulama zamanıdır İlkbaharın sonunda yetişkin koyunların yünleri kırkılır Yazın koyunlar bir çobanın gözetiminde otlaklara salınır Dağlık bölgelerde karlar eriyip taze otlar çıkınca sürüler yükseklerdeki çayırlara çıkarılır Çoban, sürüsüyle birlikte, çiftliğe dönmeden haftalarca dağlarda kalabilir Domuz Yetiştiriciliği: Dünyada en çok domuz yetiştirilen ülke olan Çin, bu domuzların önemli bir bölümünü başka ülkelere satmaktadır Batı ülkelerinde domuz yetiştirmek, koyun ya da et sığın yetiştirmekten daha ucuzdur; çünkü domuz yetiştiriciliğinin gerektirdiği pek çok iş makinelerle kolayca yapılabilmektedir Makine kullanımı sonucu az sayıda işçi çalıştırılarak işletme giderleri düşürülür

Otomatik olarak doldurulabilen yemlikleri, atıkların akıp gittiği ızgaralı döşemeleri ve klima donanımları bulunan ağıllarda yetiştirilen domuzlar, tahıl ve soyafasulyesi unu gibi çok proteinli yemlerle beslenir 3000'den fazla değişik soyu yetiştirilmiş olan domuz, hızla ürediği ve et verimi yüksek olduğu için dünyanın birçok ülkesinde ucuz ve değerli bir protein kaynağı olarak önem taşır Tavukçuluk, et ya da yumurta üretimi amacıyla yapılır ve hangi amaçla yapılıyorsa bu amaca uygun tavuk soyları yetiştirilir Yumurta üretimi için Leghorn gibi yumurta verimi yüksek soylar, et üretimi için ise Cornish, beyaz Plymouth gibi et verimi yüksek soylar seçilir

Gelişmiş ülkelerdeki tavuk çiftlikleri tümüyle makineleşmiştir Böyle bir çiftlikte 25-50 bin pilicin bakımını bir kişi yapabilir Yem ve su verme, kümesin temizliği gibi tüm işler makineyle yapılır; yumurtalar bir taşıyıcı bantla toplanır Bilimsel besleme yöntemleri uygulanarak, et ve yumurta veriminde büyük artışlar sağlanmıştır Yumurta tavuklarının serbestçe gezinebildikleri açık alanlarda yetiştirilmesi günümüzde yeniden yaygınlaşmaktadır Birçok yetiştirici bu yöntemle yumurta üretimini, çok makineleşmiş üretim yöntemlerine göre daha kârlı bularak geleneksel yöntemlere yönelmektedir

Hindi, kaz ve ördek gibi kümes hayvanlarının yetiştirilmesi de tavukçuluk alanına girer Hindi ve ördekler serbestçe gezinebildikleri açık alanlarda yetiştirilir; ama suluk ve yemlikleri otomatik denetimlidir Almanya, Avusturya ve bazı Doğu Avrupa ülkelerinde eti için yetiştirilen kazlar, Fransa'da kaz ciğeri ezmesi üretmek için özel olarak beslenir Önemli tarım bitkileri, ET, PEYNİR, SÜT, YAĞ, YOĞURT, YUMURTA gibi tarım ürünleri ve hayvancılık açısından önem taşıyan evcil hayvanlar konusunda daha ayrıntılı bilgiyi ansiklopedideki kendi maddelerinde bulabilirsiniz

__________________
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet tarikatıdır
Alıntı Yaparak Cevapla