01-13-2010
|
#1
|
Şengül Şirin
|
Trabzon Hurması
Trabzon Hurması

Dalların ucunda kümelenen domates biçimindeki iri, turuncu meyveleri ve geniş yapraklarıyla albenili bir ağaçtır Abanozgiller familyasında yer alan bu ağaç {Diospyros kakı) Doğu Asya kökenli olmakla birlikte, meyveleri için dünyanın ılıman bölgelerinde yaygın olarak yetiştirilir Türkiye'de de özellikle Hatay, Ordu, Adana ve İçel illerinde, her yıl ortalama 5-8 bin ton dolayında trabzonhurması üretilir; bu ürünün yarısı ndan fazlası Hatay ilinden sağlanır
Trabzonhurması kışın yapraklarını döken ufak bir ağaçtır 6-15 cm uzunluğundaki elips biçimli yaprakların üst yüzü tüysüz, alt yüzü tüylüdür Sarımsı beyaz çiçeklerini haziran ayında açar Sonbaharda olgunlaşan meyveleri ortalama 7-8 cm çapında, hafif yürek biçimli ve yuvarlaktır Meyveler henüz hamken sert, acı ve buruk lezzetlidir Oysa, olgunlaştıkça yumuşar, tatlanır ve rengi giderek koyu turuncuya, hatta kırmızımsı bir tona döner A ve C vitamini içeren trabzonhurması en çok taze meyve olarak yenir; ayrıca puding, jöle, pasta ve dondurma yapılır
Kuzeydoğu Anadolu'daki genişyapraklı ormanlarda yabani olarak yetişen, ayrıca gene bu bölgedeki kıyı illerinde park ve bahçelere süs olarak dikilen küçük trabzonhurması (Diospyros lotus) ise bununla çok yakın akraba olan bir türdür Aynı öbürü gibi Doğu Asya kökenli olan bu tür kiraz büyüklüğündeki mavimsi siyah meyveleriyle ayırt edilir Meyvelerinden ötürü "kara hurma", "Yahudi hurması" ya da "hurma eriği" gibi adlarla da anılan bu ağacın meyveleri yalnızca insanlar için değil, doğadaki yabanıl hayvanlar için de iyi bir yiyecek kaynağıdır Odunu tornacılıkta kullanılır
__________________
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet tarikatıdır
|
|
|