|  01-11-2010 | #1 | 
	| 
Şengül Şirin  | 
				  Çikolatanın Yapımı Ve Çeşitleri 
 
            Çikolatanın Yapımı Ve Çeşitleri
 
  Çikolata, kavrulan ve mayalanan kakao çekirdeklerinin içinde üretilir
  Çekirdek içleri öğütülerek çikolata lapası elde edilir; bu lapanın kalıplara dökülerek sertleşmesiyle acı çikolata, sıkıştırılmasıyla kakao yağı ve kakao tozu, içine şeker ve fazladan yağı katılmasıyla da tatlı çikolata elde edilir  Tatlı çikolata, ilk kez 1847'de Fry and Sons adlı İngiliz firmasınca geliştirildi  Ardından şekerleme ve bisküvilerde kullanılan kaplama çikolatası üretilmeye başladı  Tatlı çikolataya yoğunlaştırılmış süt eklenerek elde edilen sütlü çikolata ise ilk kez 1876'da İsviçreli Daniel Peter tarafından üretildi  
 Çeşitleri
 
 Bitter Çikolata: Bileşiminde en az %18 kakao yağı ve en az % 14 yağsız kakao kuru maddesi olacak şekilde en az % 35 toplam kakao kuru maddesi içeren çikolatadır
  Sütlü çikolata: Bileşiminde en az % 2,5 yağsız kakao kuru maddesi olacak şekilde en az % 25 toplam kakao kuru maddesi içeren, ayrıca en az %14 süt kuru maddesi ve en az % 3
  5 süt yağından oluşan, kakao yağı ve süt yağı toplam miktarı ise en az %25 olan çikolatadır 
 
 Beyaz çikolata: Bileşiminde en az %20 kakao yağı ve en az %14 süt kuru maddesi içeren ve en az %3,5’i süt yağı olan çikolatadır
  Dolgulu çikolata: Dış kısmı toplam ürün ağırlığının en az % 25’ini içeren, bitter çikolata, sütlü çikolata, bol sütlü çikolata ve beyaz çikolatalardan birinden oluşan dolgulu çikolatadır
   
			
			
			
			 
				__________________  Arkadaşlar, efendiler            ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler,            müritler, meczuplar memleketi olamaz En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet            tarikatıdır   | 
	|  |   |