|  12-21-2009 | #1 | 
	| 
Şengül Şirin  | 
				  Soğutma Yöntemleri 
 
            Soğutma Yöntemleri
 
 
  
 
 Maddelerin ya da ortamların sıcaklığının düşürülmesi ya da düşük sıcaklıklarda tutulması işlemine soğutma, bu amaçla kullanılan aygıtlara da soğutucu denir
  İçecekleri serin tutmak için kullanılan buz kutularından evlerimizdeki buzdolaplarına; soğuk hava depolanndan, mutlak sıfıra (273°C) yakın çok düşük sıcaklıkların elde edilebildiği aygıtlara kadar değişen çok çeşitli soğutucular vardır  
 Soğutmanın en yaygın bilinen ve uygulanan biçimi, besinlerin buzdolaplarında soğutularak bozulmadan korunmasıdır
  Soğutma tekniğinden tıp ve eczacılık alanlarında, aşı, serum ve antibiyotik gibi maddelerin hazırlanması ve korunmasında; fotoğraf filmlerinin, derilerin ve kürklerin saklanmasında; çeşitli damıtma işlemlerinde, bira, şarap gibi içkilerin mayalanmasında ve daha başka birçok alanda da yararlanılır  Soğutulmuş besinlerin uzun süre bozulmadan saklanabilmesinin nedeni, bunların içindeki, bozulmaya yol açan bakterilerin {bak
  BAKTERİ) düşük sıcaklıklarda çok yavaş üremesi ya da hiç üreyememesidir  10°C'nin üzerinde bakteriler hızla ürer ve besinin bozulmasına, çürümesine neden olur  
 Yapay soğutma yöntemlerinin bilinmediği zamanlarda, insanlar dağlardan getirilen kar ve buzu ısıya karşı yalıtılmış özel bölmelerde saklar ve soğutma için gerektikçe onlardan yararlanırlardı
  Besinleri soğukta saklamak için, buz kutusu denen ve üst bölümüne buz, alt bölümüne besinlerin konduğu, ısıya karşı yalıtılmış kutular kullanılırdı  Kutuya konan besinlerden ısı soğurarak (emerek) ısınan hava yükselerek buz bölmesine çıkarken, üstte buzun çevresinde soğuyan hava da ağır olduğu için aşağıya, besinlerin bulunduğu bölmeye inerdi  Böylece kutudaki buz bütünüyle eriyene kadar besinler soğuk bir ortamda korunmuş olurdu  Ama bu yöntemle 0°C'nin altındaki sıcaklıklara inilemezdi  
 Soğutucuların çoğunda, bir sıvının buharlaşırken çevresinden ısı soğurması olgusundan yararlanılır
  Örneğin, avucumuza bir miktar metil alkol döksek avucumuz hemen soğur; çünkü metil alkol hızla buharlaşırken avucumuzdan ısı emer  İşte soğutucularda da, uygun bir sıcaklıkta sıvı halden buhar (yani gaz) haline geçebilen ve sonra tekrar gaz halinden sıvı hale dönüşen benzer soğutucu maddelerden yararlanılır  Soğutma sistemlerinde en yaygın kullanılan soğutucu madde, 33°C'de buharlaşan amonyaktır  Günümüzde başka soğutucu maddeler de kullanılır  Kükürt dioksit, metil klorür, karbon dioksit ve metanın klor ve flüor gazlarıyla oluşturduğu bileşikler olan freonlar bunlardan bazılarıdır   
 Öte yandan, iyi karıştırıldıkları zaman ısı soğuran bazı maddeler de vardır
  Örneğin su ile amonyum nitratın kanştınlmasıyla * 15°C; buz ile sodyum klorürün (tuz) kanştınlmasıyla 21°C; sodyum nitrat ile seyreltik nitrik asit karıştınlarak  25°C ve buz ile kalsiyum klorür karıştınlarak �55°C sıcaklık elde edilebilir  
 1748'de Glasgow Üniversitesi'nde William Cullen, kapalı bir kapta vakum oluşturup etil eteri buharlaştırarak ilk yapay soğutmayı gerçekleştirmişti
  1823'te ise Michael Faraday amonyağı basınç altında sıvılaştırmayı başarmış ve böylece soğutucu yapımı için büyük bir olanak yaratmıştı  Ama bu tür ilk soğutucuyu 1834'te Jacob Perkins yaptı  İlk modern soğutucular 19  yüzyılın ikinci yarısında ortaya çıktı; ama bunlar ancak 20  yüzyılın başlarında yaygın olarak kullanılmaya başlandı  
 Soğutucular, uygulanan yönteme bağlı olarak başlıca iki gruba aynlır: Sıkıştırmalı soğutucular ve soğurmalı soğutucular
   
			
			
			
			 
				__________________  Arkadaşlar, efendiler            ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler,            müritler, meczuplar memleketi olamaz En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet            tarikatıdır   | 
	|  |   |