|  12-08-2009 | #2 | 
	| 
Şengül Şirin  | 
				  Cevap :  Sumak Bitkisi 
 
            Güneydoğu Anadolu’da yetişen, çalı gurubundan, bodur bir ağacın yapraklarının kurutulup toz haline getirilmesiyle elde edilir Yapraklar 5-10 yaprakçıklara ayrılmıştır  Bunlar oval şekilli ve sapsız, tüylü ve kenarları hafif dişlidir  Çiçekler yeşilimsi renklerde, 20-25 cm konik çiçek durumlarında toplanmışlardır  Meyveleri olgunlukta esmer-kırmızı renkli, küre şekilli, tüylü ve ekşi lezzetlidir   
 
 
 Sumağın 150 kadar türü vardır ve birçoğu zehirlidir
  Yurdumuzda Derici Sumağı (Rhus coriarıa) ve Boyacı Sumağı (Rhus cotnus) doğal olarak yetişir  Kokulu sumak (Rhus aromaticus)’un tentür halindeki İdrar tutamama hastalığında faydalıdır  Sumağın, sarı çiçeklerinin taç yaprakları ve meyvelerinde oldukça keskin ekşi bir lezzet vardır  Güneydoğu’ya has “ezme” ve çeşitli yörelerde yapılan mantı ile birlikte yenilir  2-3 m boylarında, kışın yapraklarını döken, çalı tipinde ağaççıklar   Türkiye’de yetiştiği yerler: Ege, Akdeniz bölgesi, Doğu Anadolu
  
 
 Kullanıldığı yerler:
 
 
 Yaprakları tanen, şekerler ve sarı renkli boya maddeleri taşırlar
   Sumak meyveleri de tanen, uçucu yağ ve organik asitler ihtiva eder
   Kabız edici, kan kesici, antiseptik etkili olup, ayrıca yünlü kumaşların boyanmasında kullanılır
   Boğaz ve diş etleri hastalıklarında da gargara halinde kullanılır
   Baharat olarak çok kullanılır
   
				__________________  Arkadaşlar, efendiler            ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler,            müritler, meczuplar memleketi olamaz En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet            tarikatıdır   | 
	|  |   |