12-08-2009
|
#1
|
Şengül Şirin
|
Sumak Bitkisi
Sumak Bitkisi

Yaprakları sepicilikte, meyveleri ise baharat olarak kullanılan çokyıllık bir bitkidir Ortalama 3 metreye kadar boylanabilen bu çalı ya da küçük ağaç yapısındaki bitkinin (Rhus coriaria) anayurdu Akdeniz yöresidir Ülkemizde de, Batı ve Güney Anadolu başta olmak üzere pek çok yörede kendiliğinden, yani yabani olarak yetişir
Sumak bitkisi 9-15 yaprakçıktan oluşan bileşik yapraklar taşır Her biri ortalama 3-5 cm uzunlukta olan yaprakçıkların yüzeyi tüylü, kenarları kalınca dişlidir Sık kümeler oluşturan çiçekleri döllenerek üzümü andıran dik salkımlar halindeki meyvelere dönüşür Her biri içinde tek bir çekirdek (tohum) banndıran bu yuvarlak biçimli kırmızı meyveler ekşimsi lezzetinden ötürü öğütülerek bazı et ve hamur yemeklerine baharat olarak serpilir

Sumağın ekonomik açıdan en önemli bölümü yaprağıdır Bileşimindeki bol tanenden ötürü yaprakları çok eskiden beri derilerin sepilenmesinde kullanılır; bu yüzden bitkiye "derici sumağı" da denir Yapraklar genellikle yaz ortasına doğru toplanıp üst yüzleri alta gelecek biçimde serilerek kurutulur, daha sonra öğütülüp toz haline getirilir Yünlü kumaşların boyanmasında da kullanılansumak yaprakları ayrıca ishal kesici, kan dindi-rici ve antiseptik etkilere de sahiptir
Sumakla aynı familyada (Anacardiaceae) yer aları, Güney Avrupa ve Anadolu'da yaygın bir türe ise boyacısumağı (Cotinus coggyria) denir Bu türün yaprakları da sepicilikte kullanılabilir; ama eh çok, deri ve kumaş boyası olarak kullanılanbir özütün elde edildiği altın sarısı renkli odunlarından yararlanılır
__________________
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet tarikatıdır
|
|
|