12-01-2009
|
#2
|
Şengül Şirin
|
Cevap : Şalgam Bitkisi
Diğer İsimleri : Turp Lahanası, Brassica rapa, Brassica napus, Turnip, Navet
Botanik Bilgi : Turpgiler familyasındandır 50-120 cm kadar boylanabilen ve ülkemizde de yetiştirilen bitkinin birinci yılında kökü ve toprak üstü yeşil kısımları; ikinci yılında çiçek sapı, çiçekleri ve tohumları oluşur Bitkinin sebze olarak değerlendirilen bölümü, şişkin kökleridir Basık, yuvarlağımsı ya da uzun silindirik biçimlerde olan kökün sertçe etinin rengi beyaz ya da mavimtıraktır
Ama, kökün toprak yüzeyine yakın kısmı kırmızı, mor, beyaz, sarı veya yeşil renklerde olabilir Bitkinin oval biçimli yaprakları yeşil renkli, yaprak kenarları düz ya da testere gibi dişlidir Şalgamın çiçek sapları 50-120 cm kadar uzar Erselik özellikli çiçekleri, parlak sarı ve bazen beyaz renkte olur Tohumları lahananınkilere çok benzediğinden, satın alırken aldanmamaya dikkat edilmelidir Şalgam, günümüzde hem insanlar hem de hayvanlar için üretilmektedir İnsan yiyeceği olarak yetiştirilenleri yumuşak etli, hayvan yemi olanları ise sert etlidir Şalgam, bazı çorba ve soslara katılır, yemeklerde garnitür olarak kullanılır Bazı yörelerimizde suyu sevilerek içilir
Bilinen Bileşimi : Terkibinde; B,C vitaminleri, kalsiyum, potasyum, demir içerir
Faydaları
Zengin potasyum içeriğiyle yüksek tansiyonu düşürmektedir
Vücudun hastalıklara karşı direncini artırır
İdrar söktürür Böbrek kumu ve taşının düşürülmesine yardımcı olur

Akciğerleri ve bronşları temizler, vücuda rahatlık verir
Romatizma ve nikriste faydalıdır
Mafsal şişliklerini indirir, şikayetleri giderir
Abse, dolama, kan çıbanı ve donmalarda kullanılır
Ergenlik sivilcesi ve egzama gibi cilt hastalıklarında faydalıdır
Göğsü yumuşatır Boğaz iltihaplarını giderir
Nekahat devresini kısaltır
Kabızlığı giderir
Şeker hastalarının susuzluğunu giderir
Kullanım Şekli : Şalgamın yaprakları ince kıyılarak salata şeklinde yenilebilir ya da
şalgam suyu şeklinde hazırlanıp kullanılmaktadır

Şalgam Suyunun Yapılışı : Şalgam suyu, mor havucun özü alınarak yapılıyor Önce, bulgur unu mayalanıp bir hafta bekletiliyor, iyice ekşidikten sonra sulandırılıp, dut ağacından yapılan özel tahta fıçılara bırakılıyor Ardından, mor havuç iyice temizlenip kaynatıldıktan sonra bu fıçılara konuluyor, üzerine de şalgam turpu yerleştiriliyor Tahta fıçılarda bir hafta daha bekletilen bu karışıma tuz ilave ediliyor Fıçı içinde olgunlaştırılan şalgam, bekleme süresi sonunda süzülerek içime hazır hale getiriliyor
__________________
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet tarikatıdır
|
|
|