|  12-01-2009 | #1 | 
	| 
Şengül Şirin  | 
				  Şalgam Bitkisi 
 
            Şalgam Bitkisi
 
 
  
 
 Etli kökleri için yetiştirilen bir Tarım bitkisidir
  Dünyaya nereden yayıldığı kesin olarak belirlenemeyen bu bitkinin {Brassica rapa) Eski Yunanlılar ve Romalılar' dan beri kullanıldığı bilinmektedir  Günümüzde pek çok ülkede yetiştirilen şalgamdan hayvan yemi ve sebze olarak yararlanılır; tohumlarından ise yağ çıkarılır  
 Şalgam yaşam çevrimini genellikle iki yılda tamamlayan (ikiyıllık) bir bitki olduğundan ilk yıl kök ve yaprak, ertesi yıl ise çiçek ve tohum verir
  Bitki birinci yıl bir yandan yaprak oluştururken bir yandan da köklerinin üst bölümüne besin depolar  Bunun sonucunda bu bölüm etlenip şişkinleşerek top ya da topaç biçimini alır  San, beyaz ya da kırmızı tonları arasında değişen köklerin çapı 5 santimetreden başlayarak 20 santimetreye ulaşabilir  İrileştikçe odunlaşıp liflendiği için yemeklik olarak genellikle 5-10 cm çapındakiler yeğlenir  
 
  
 Kökleri için yetiştirilen şalgamlar ilk yıl, tohumluk şalgamlar ise ertesi yıl hasat edilir
  Tohumluk şalgamların birinci yılda tohumlarıan, ama öbürü gibi iri bir kök oluşturmayan çeşitleri de geliştirilmiştir  Şalgam serin iklim bitkisidir  Derin, geçirgen, organik maddece zengin toprakları sever  
 Bir sebze olarak şalgamın en çok çorbası, lapası ve turşusu yapılır, ayrıca suyundan içecek Hazırlanır
  Şalgam suyu ülkemizin özellikle güney kentlerinde çok sevilen ve yaygın olarak tüketilen bir içecektir   
			
			
			
			 
				__________________  Arkadaşlar, efendiler            ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler,            müritler, meczuplar memleketi olamaz En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet            tarikatıdır   | 
	|  |   |